Siirry sisältöön
Kuvassa nainen pitää miestä kädestä.

Omaishoitotiedote

Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Omaishoitotiedote kertoo omaishoitoon liittyvistä ajankohtaisista asioista sekä muun muassa Omaishoitajaliiton tapahtumista ja koulutuksista.

Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedote sisältää tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi.

Kohtaatko omaishoitajia työssäsi? Tilaa Omaishoitotiedote sähköpostiisi.

Lue Omaishoitotiedote:

Omaishoitotiedote 4/2023(avautuu uuteen ikkunaan)

Omaishoitotiedote 3/2023(avautuu uuteen ikkunaan)

Omaishoitotiedote 2/2023(avautuu uuteen ikkunaan)

Omaishoitotiedote 1/2023(avautuu uuteen ikkunaan)

2022

Omaishoitotiedote 4/2022(avautuu uuteen ikkunaan)

Omaishoitotiedote 3/2022(avautuu uuteen ikkunaan)

Omaishoitotiedote 2/2022(avautuu uuteen ikkunaan)

Omaishoitotiedote 1/2022(avautuu uuteen ikkunaan)

Omaishoitotiedote 4/2021

Lähellä-lehti 4/2021 on ilmestynyt

Taas on lehti täynnä monipuolista sisältöä. Tutustu ja vinkkaa myös kollegoillesi.

Lehden teemana ovat sosiaaliset suhteet ja luopuminen.

Lue Lähellä -lehti 4/2021(siirryt toiseen palveluun)


TunneVaaka® – Työkaluja omaishoitajille

Tunne voimavarasi -hanke on julkaissut omaishoitajien jaksamisen tueksi TunneVaaka® – Työkaluja omaishoitajille -kirjasen. Se on oiva työkalu myös omaishoidon parissa työskenteleville ammattilaisille.

Kirjanen käsittelee omaishoitajan eri rooleja, haastavia tilanteita ja tunteiden säätelyä sekä sisältää myös TunneVaaka®-mittarin.

Lue lisää(siirryt toiseen palveluun)


Ota päihteet puheeksi omaishoitajan kanssa

Ota päihteet puheeksi -työkalu on tehty ammattilaisten tueksi tilanteisiin, joissa omaishoitajan mahdollinen päihteiden käyttö huolettaa. Tiivis työkalu sisältää vinkkejä aiheen puheeksi ottamiseen, ennaltaehkäiseviin keskusteluihin ja omaishoitoperheen tukemiseen muutoksessa. Työkalu on saatavilla myös ruotsiksi.

Lue lisää ja lataa työkalu käyttöösi(siirryt toiseen palveluun)


Vuoden 2022 tuetut lomat haussa

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) järjestää Omaishoitajaliiton kanssa yli 20 lomaa vuonna 2022.

Lista lomista löytyy täältä(siirryt toiseen palveluun).
Lisätietoa lomista MTHL:n sivuilla(siirryt toiseen palveluun).

Vinkkaa omaishoitajille vuoden 2022 tuetuista lomista

Lomille haetaan ensisijaisesti sähköisesti lomajärjestö Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n (MTLH) kautta osoitteessa www.mtlh.fi(siirryt toiseen palveluun).

Lomat on tarkoitettu kaikille omaishoitajille. Hakijan ei tarvitse olla sopimusomaishoitaja tai Omaishoitajaliiton jäsenyhdistyksen jäsen.


Toteutuvatko asiakkaan oikeudet omaishoidossa?

Sosiaalihuoltoa koskevat lait sisältävät runsaasti periaatteita ja arvoja.

Niissä on kysymys siitä, miten asiakkaita on kohdeltava julkisessa hallinnossa.

Lue Yrjö Mattilan artikkeli uusimmasta Lähellä-lehdestä.(siirryt toiseen palveluun)


Valtakunnallinen omaishoitajien viikko 21.–28.11.

Talvinen kuva Kuopiosta

Valtakunnallinen omaishoitajien viikko on vuosittainen teemaviikko, jolloin Omaishoitajaliitto ja omaishoitajayhdistykset nostavat esiin omaishoitoasioita.

Tänä vuonna teemana on työikäisten, läheisestään huolehtivien ihmisten asema ja jaksamisen turvaaminen. Viikko käynnistää Rahkeet riittämään – iäkästä läheistään hoitavien työikäisten -projektissa toteutettavan kampanjan, joka jatkuu vuonna 2022. Tutustu kampanjaan tästä linkistä.(siirryt toiseen palveluun)

Omaishoitajien viikkoa vietetään tänä vuonna 21.–28.11. Viikon aikana järjestetään kymmeniä tapahtumia eri puolilla Suomea.

Viikon avaa omaishoitajien kirkkopyhä 21.11. Valtakunnallinen juhla järjestetään 25.11. Kuopion kaupungintalon juhlasalissa ja juhla lähetetään verkossa. Linkki lähetykseen avataan 25.11. täällä(siirryt toiseen palveluun).

Yhdistysten tapahtumia on koottu liiton verkkosivuille(siirryt toiseen palveluun)

Valtakunnallisen omaishoitajien viikon pääjuhlan ohjelma löytyy täältä(siirryt toiseen palveluun)


Muita loppuvuoden tapahtumia – voit osallistua myös verkossa

Omaishoitajien voimalaulut soivat kahdessa radiokonsertissa

18.11. klo 18-21 Järviradio, katso taajuudet(siirryt toiseen palveluun) ja nettiradiossa: livetaajuus.fi(siirryt toiseen palveluun)
22.11. klo 18-20 Radio Pooki, katso taajuudet(siirryt toiseen palveluun) ja nettiradiossa: livetaajuus.fi(siirryt toiseen palveluun)
Lue lisää(siirryt toiseen palveluun)


Näkyväksi-miitti nuorille hoivaajille 30.11.

Helsingissä Tiivistämöllä järjestetään 30.11. klo 16–18 nuorille hoivaajille tapahtuma, jossa viihdytään vertaisten ja muiden asiasta kiinnostuneiden ja töitä tekevien parissa. Ilmoittautuminen (siirryt toiseen palveluun)26.11. mennessä. Lisätietoja(siirryt toiseen palveluun)


Riittämättömyyden tunne oman jaksamisen esteenä 9.12.

Hyvinvointiwebinaari 9.12.2021 klo 17–18 omaishoitajille ja kaikille läheisestään huolehtiville. Ilmoittaudu(siirryt toiseen palveluun) mukaan 1.12. mennessä. Lisätietoja(siirryt toiseen palveluun)

Katso lisää muista tilaisuuksista tapahtumakalenterista https://omaishoitajat.fi/tapahtumat/


Vinkkaa tiedotteesta työkaverillesi

Vinkkaa Omaishoitotiedotteesta työkaverillesi. Niin hänkin pysyy ajan tasalla omaishoitoasioista. Maksuttoman omaishoitotiedotteen voi tilata ja perua osoitteessa www.omaishoitajat.fi/omaishoitotiedote(siirryt toiseen palveluun). Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä tiedotteessa on aina linkki uusimpaan Lähellä-lehteen.

Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste(siirryt toiseen palveluun)


Pysy ajan tasalla, seuraa Omaishoitajaliiton viestintää

Omaishoidon ajankohtaiset asiat ja omaishoitajien tarinat löytyvät Omaishoitajaliiton verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista. Omaishoitoaiheisia päivityksiä löydät aihetunnisteilla #omaishoito, #OmaishoitoKoskettaaJokaista ja #Omaishoitoyhteisö


Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena

Omaishoitotiedote 3/2021

Omaishoitotiedote 3/2021

13.9.2021

Hyvä omaishoitajien parissa toimiva!

Lähellä-lehti 3/2021 on ilmestynyt

Tutustu monipuoliseen lehteen ja vinkkaa myös kollegoille. Lehden teemana ovat omaishoito yhteiskunnassa ja musiikki.

Lue Lähellä-lehti 3/2021(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)


Tervetuloa Omaishoitoparlamenttiin 6.10.2021 klo 13-16

Omaishoitotiedotteen lukijat ovat tervetulleita seuraamaan Omaishoitajaliiton 30-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma Omaishoitoparlamenttia 6.10. klo 13.00–16.00 verkossa!

Parlamentissa omaishoitajat ja päättäjät vuoropuhelussa hakevat ratkaisuja arjen haasteisiin. Parlamentin ohjelman voi kokonaisuudessaan katsoa täältä:

Omaishoitoparlamentin ohjelma(siirryt toiseen palveluun)

Parlamentin avaa peruspalveluministeri Krista Kiuru. Omaishoidon ja läheishoivan aseman ja tukimuotojen kehityskulkuja tarkastelee OTT Laura Kalliomaa-Puha. Ohjelman keskustelussa kuulemme seuraavia kokemusasiantuntijoita: Eero-Veikko Niemi, Tuija Seppänen, Saara Huovinen ja Minna Mäenpää. Vaikuttajina ja asiantuntijoina keskustelemassa ovat mm. kansanedustajat Merja Kyllönen ja Mia Laiho, SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Sari Jokinen sekä Ida Nummelin STTK:lta.

Ohjelmassa esiintyvät myös improvisaatiotanssijat tuottaja Anna Maria Myllymäen kokoamassa Yhteiset -askeleet -tanssiesityksessä, joka pohtii sitä, kuka kannattelee ketäkin yhteiskunnassamme. Tilaisuuden juontaa Ylen uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen.


Valtakunnallinen omaishoitajien viikko marraskuussa

Valtakunnallinen omaishoitajien viikko on vuosittainen teemaviikko, jolloin Omaishoitajaliitto ja omaishoitajayhdistykset nostavat esiin omaishoitoasioita.

Teemaviikkoa on vietetty vuodesta 2003 lähtien. Valtakunnallista omaishoitajien viikkoa vietetään tänä vuonna 21.–28.11. Viikon avaa valtakunnallinen omaishoitajien kirkkopyhä 21.11. Valtakunnallinen juhla järjestetään 25.11. Kuopion kaupungintalon juhlasalissa ja juhla lähetetään verkossa. Linkki lähetykseen löytyy 25.11. liiton verkkosivuilta. Ohjelma julkaistaan syyskuussa liiton verkkosivuilla:

Valtakunnallisen omaishoitajien viikon pääjuhlan ohjelma(avautuu uuteen ikkunaan)

Tule mukaan yhteistyöhön! Omaishoitajaliiton paikallisyhdistykset järjestävät teemaviikolla tapahtumia eri toimijoiden kanssa ympäri Suomea. Seuraa yhdistysten ilmoittelua ja liiton some-kanavia.

Tapahtumatietoja kootaan myös Omaishoitajaliiton verkkosivuille(siirryt toiseen palveluun). Verkkosivuilta löytyvät myös paikallisyhdistysten yhteystiedot.

Talvinen kuva Kuopiosta
Talvinen kuva Kuopiosta Kuva: Kukka-Maaria Maunula

Kampanja työikäisten omaishoitajien tuen tarpeista ja merkityksestä hoivan kokonaisuudessa

Yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Jokaiselta työpaikalta löytyy joku, jonka työpäivä jatkuu läheistä hoitaen. Arki pakkautuu täyteen ja jaksaminen on koetuksella. Kun väestö ikääntyy, vastuunkantajia on yhä enemmän. Myös sinun työpaikallasi.

Valtakunnallisen omaishoitajien viikon 21.-28.11. kampanjassa teemme tänä vuonna näkyväksi työikäisten omaishoitajien tilannetta. Miten sovittaa yhteen työ ja huolenpito läheisestä? Miten huolehtia omasta jaksamisesta? Millaisia hyviä käytäntöjä työpaikoilla voidaan luoda omaistaan hoitavan tueksi?

Seuraa somekanaviamme ja laita kampanjamateriaalit jakoon myös omassa yhteisössäsi!


Lakimies: Miten hoidettavan asioita voisi hoitaa ennen edunvalvontaa?

Lue juttu tästä linkistä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)


Loppuvuoden tapahtumissa monipuolinen valikoima tapahtumia – voit osallistua verkossa

Omaishoitajien hyvinvointiwebinaarit

Hyvinvointiwebinaarit on suunnattu omaishoitajille tueksi jokapäiväisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Syksyn webinaarit järjestetään ilta-aikaan klo 17–18 ja teemoina ovat:

Lisätietoa webinaareista löytyy yllä olevista linkeistä. Vinkkaathan mahdollisuudesta omaishoitajille!

Ovet-ohjaajakurssi 16.-17.11.2021, verkkokurssi

Ovet-ohjaajakurssi antaa valmiudet järjestää Ovet-valmennuksia® yhteistyössä liiton paikallisyhdistysten, kuntien, seurakuntien, oppilaitosten ja muiden järjestöjen kanssa. Ohjaajakurssilla perehdytään Ovet-valmennukseen ja ohjaajana toimimiseen. Kurssi antaa tietoa valmennuksen sisällöstä ja työskentelymenetelmistä sekä perustietoa ryhmän ohjaamisesta.

Lue lisää ja ilmoittaudu 5.11. mennessä https://omaishoitajat.fi/tapahtuma/ovet-ohjaajakurssi-16-17-11-2021-verkkokurssi/

Katso lisää muista tilaisuuksista tapahtumakalenterista https://omaishoitajat.fi/tapahtumat/


Vinkkaa tiedotteesta työkaverillesi

Vinkkaa Omaishoitotiedotteesta työkaverillesi. Niin hänkin pysyy ajan tasalla omaishoitoasioista. Maksuttoman omaishoitotiedotteen voi tilata ja perua osoitteessa www.omaishoitajat.fi/omaishoitotiedote(siirryt toiseen palveluun). Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä tiedotteessa on aina linkki uusimpaan Lähellä-lehteen.

Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste(siirryt toiseen palveluun)


Pysy ajan tasalla, seuraa Omaishoitajaliiton viestintää

Omaishoidon ajankohtaiset asiat ja omaishoitajien tarinat löytyvät Omaishoitajaliiton verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista. Omaishoitoaiheisia päivityksiä löydät aihetunnisteilla #omaishoito, #OmaishoitoKoskettaaJokaista ja #Omaishoitoyhteisö


Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena

Omaishoitotiedote 2/2021

Omaishoitotiedote 2/2021

27.5.2021

Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedotteessa ovat tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi. Tilaa omaishoitotiedote.(avautuu uuteen ikkunaan)

Uusi Lähellä-lehti on ilmestynyt!

Lähellä-lehden 2/2021 kansikuva. Linkki vie uusimpaan Lähellä-lehteen.(siirryt toiseen palveluun)

Tutustu mielenkiintoiseen sisältöön. Voit jakaa linkkiä lehteen myös kollegoille. Lehden teemat ovat Omaishoidon monimuotoisuus ja Tunteet.

Lue Lähellä 2/2021 -lehti(siirryt toiseen palveluun)

Voit antaa palautetta lehdestä vastaamalla lukijakyselyyn(siirryt toiseen palveluun).

KUNTAVAALIT 2021 Omaishoito kuntien hyvinvointistrategioihin ja omaishoitajayhdistykset kuntien kumppaneiksi

Kuvituskuva, jossa on piirroshahmoja sekä teksti Omaishoidolla on väliä.

Omaishoitajaliiton ja sen jäsenyhdistysten vaalitavoitteet korostavat omaishoidon inhimillistä ja taloudellista arvoa.

Lue lisää, testaa tietosi omaishoitovisassa ja haasta ehdokkaasi www.omaishoitajat.fi/vaalit(siirryt toiseen palveluun).

MERKITSE KALENTERIIN: 6.10.2021 omaishoitajat ja päättäjät kohtaavat Omaishoitoparlamentissa

Jussi-Pekka Rantasen kuva
Jussi-Pekka Rantanen Kuva: Jussi Nahkuri

Osana Omaishoitajaliiton 30-vuotisjuhlavuotta järjestetään 6.10. Omaishoitoparlamentti. Tilaisuudessa keskustelevat omaishoitajat, päättäjät, viranomaiset, tutkijat ja asiantuntijat. Keskustelua juontaa Ylen uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen.

Lue lisää www.omaishoitajat.fi/30vuotta(siirryt toiseen palveluun)
Linkki Omaishoitoparlamentin lähetykseen avautuu 6.10.2021 klo 12.

Ota päihteet puheeksi -työkalu ammattilaisille

Päihteet puheeksi -oppaan kansi. Kuvituskuva.

Ota päihteet puheeksi -työkalu (pdf)(siirryt toiseen palveluun) on tehty ammattilaisten tueksi tilanteisiin, joissa omaishoitajan mahdollinen päihteiden käyttö huolettaa. Tiivis työkalu sisältää helposti lähestyttäviä vinkkejä aiheen puheeksi ottamiseen, ennaltaehkäiseviin keskusteluihin ja omaishoitoperheen tukemiseen muutoksessa.

Tilaa meiltä lyhyt Ota päihteet puheeksi -etäinfo esim. yhteistyöverkostollesi. Esittelemme lyhyesti työkalun ja ehdimme vastata myös pariin kysymykseen.

Lue lisää www.omaishoitajat.fi/omaishoitajan-alkoholin-kaytto-puheeksi/(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)

Lisätietoja:

Elina Koponen puh. 020 7806 589, elina.koponen@omaishoitajat.fi

Neuvonta ja chatit palvelevat omaishoitajia ja ammattilaisia

Omaishoidon neuvonta puh. 020 7806 599 ma–to klo 9–15. Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.

Kysy omaishoidosta chat -palvelee ma-pe klo 9–12 ja Omaishoidon vertaischat ke klo 10–12 osoitteessa www.omaishoitajat.fi.(siirryt toiseen palveluun)

Neuvontapuhelin ja chatit on suljettu 24.6.-30.7.2021. Hyvää kesää!

Omaishoitotiedote 1/2021

Omaishoitotiedote 1/2021

25.2.2021

Uusi Lähellä-lehti on ilmestynyt!

Lähellä-lehden 1/2021 kansikuva(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Tutustu mielenkiintoiseen sisältöön. Voit jakaa linkkiä lehteen myös kollegoille.

Lehden teemat ovat Omaishoidon tuki ja Omaishoitajan talous.

Lue Lähellä 1/2021 -lehti(siirryt toiseen palveluun)

Omaishoitoyhteisön vaalitavoite: Omaishoito kuntien hyvinvointistrategioihin ja omaishoitajayhdistykset kuntien kumppaneiksi

Omaishoitajaliiton ja sen jäsenyhdistysten vaalitavoitteet korostavat omaishoidon inhimillistä ja taloudellista arvoa.

Lue lisää, testaa tietosi omaishoitovisassa ja haasta ehdokkaasi www.omaishoitajat.fi/vaalit(siirryt toiseen palveluun).

Mainoskuva Omaishoitovisasta liittyen vuoden 2021 kuntavaaleihin(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Seuraa Omaishoidolla on väliä -kuntavaalipaneelia verkossa 3.3. klo 16-18

Kuvassa Ylen uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen
Ylen uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen. Kuva: Jussi Nahkuri

Paneeliin osallistuvat eduskuntapuolueiden nimeämät edustajat: Hilkka Ahde (sd.), Harry Harkimo (liik.), Hanna Holopainen (vihr.), Mikko Kinnunen (kesk.), Merja Kyllönen (vas.), Mia Laiho (kok.), Mari Rantanen (ps.), Cecilia Ehrnrooth (rkp.) ja Sari Tanus (kd.). Muut puolueet eivät ole vielä nimenneet ehdokastaan. Tapahtuman juontaa Ylen uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen.

Linkki tilaisuuteen avautuu 3.3.2021 klo 15.45 osoitteessa www.omaishoitajat.fi/vaalit(siirryt toiseen palveluun). Tapahtumasta tehdään tallenne samalle nettisivulle.

Katso dokumenttivideo omaishoitokysymyksistä

Kuvituskuva omaishoitovideoon liittyen-

Omaishoitajaliiton 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on tuotettu dokumenttivideo Omaishoito eilen, tänään ja huomenna. Video on katsottavissa osoitteessa www.omaishoitajat.fi/30vuotta(siirryt toiseen palveluun).

Samalle sivulle kootaan myös tietoa juhlavuoden tapahtumista.

Merkitse päivämäärät kalenteriisi jo nyt!