Siirry sisältöön

Tule vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoisuus antaa mahdollisuuden osallistua, vaikuttaa, kokeilla ja oppia uutta. Antaessaan saa aina myös itselleen.

Vapaaehtoistoiminta on vaikuttavaa

Sen lisäksi, että vapaaehtoistoiminta on yhteiskunnallisesti merkittävää, se lisää tutkitusti onnellisuutta ja terveyttä. Vapaaehtoistoiminnan avulla ehkäistään yksinäisyyttä ja syrjäytymistä sekä lisätään osallisuutta. Vapaehtoistoiminnan kautta tutustuu uusiin ihmisiin ja saa ystäviä.

Tiesitkö, että noin 40 prosenttia suomalaisista toimii vapaaehtoistehtävissä?
Vapaaehtoistyötä voi tehdä kuka tahansa omien kykyjensä, mielenkiinnon kohteittensa ja aikataulujensa mukaan.

Vapaaehtoiseksi Omaishoitajaliiton jäsenyhdistykseen

Omaishoitajaliiton jäsenyhdistykset tarvitsevat lisää vapaaehtoisia esimerkiksi vaikuttamistyöhön, varainhankintaan, tapahtumien järjestämiseen sekä vertais- ja tukihenkilötoimintaan. 

Voit toimia vapaaehtoisena kertaluonteisesti ja lyhytkestoisesti esimerkiksi avustamalla tapahtumissa. Vapaaehtoistoimintaan voi sitoutua myös pidemmäksi aikaa. Kenttä on laaja ja tehtävät ovat monipuolisia.   

Omaishoitajaliiton jäsenyhdistyksillä on tarjolla runsaasti erilaisia vapaaehtoistehtäviä. Jäsenyhdistysten vapaaehtoistoimintaan osallistuminen kannattaa, sillä saat:

  • Tietoa, tukea ja koulutusta
  • Uusia ihmissuhteita ja mahtavan yhteisön
  • Pääset kehittämään itseäsi
  • Saat uusia kokemuksia sekä mielekästä tekemistä
  • Pääset osallistumaan erilaisiin tapahtumiin

Olet tervetullut mukaan toimintaan riippumatta siitä, onko elämässäsi omaishoitotilanne. Vaihtoehtoja on runsaasti. Millainen toiminta sinua kiinnostaisi?

Alla olevasta linkistä pääset katsomaan videon, jolla Omaishoitajaliiton jäsenyhdistysten vapaaehtoiset kertovat kokemuksistaan ja vapaaehtoistoiminnan suunnittelija kertoo toiminnan mahdollisuuksista.

Ottamalla yhteyttä Omaishoitajaliiton jäsenyhdistykseen voit kertoa mistä asioista olet kiinnostunut ja millaisissa vapaaehtoistehtävissä haluaisit toimia. Yhdessä yhdistyksen kanssa voitte löytää juuri sinulle sopivan tavan toimia vapaaehtoisena. 

Tule tukemaan kanssamme omaishoitajia!

Mitä kaikkea vapaaehtoisena voi tehdä?

Tapahtumat ja erilaiset ryhmät kaipaavat usein apukäsiä. Vapaaehtoisena voit olla esimerkiksi apuna tilaisuuksien järjestelyissä, huolehtimassa tarjoiluista ja kertomassa omaishoidosta sekä yhdistyksen toiminnasta.

Ohjaajaksi ryhmiin ja valmennuksiin

Ryhmänohjaajana ohjaat vertaistukiryhmiä omaishoitajayhdistyksissä. Vertaistukiryhmissä keskustellaan ja jaetaan yhteisiä kokemuksia sekä ajatuksia omaishoitajuudesta. 

Ryhmien tavoitteena on tukea omaishoitajien hyvinvointia ja jaksamista.  Omaishoitajaliitto ja useat jäsenyhdistykset järjestävät ryhmänohjaamisesta kiinnostuneilla vertaisryhmänohjaajakoulutusta. 

Omaishoitajaliiton jäsenyhdistysten toteuttamien omaishoitajien Ovet-valmennusten® ohjaajana voi toimia myös vapaaehtoinen, joka on käynyt liiton järjestämän Ovet-ohjaajakurssin. Ovet-ohjaajana toimimiseen saat tukea jäsenyhdistykseltä sekä liiton järjestämiltä ohjaajapäiviltä.     

Liiton järjestämät koulutukset löytyvät Tapahtumat ja koulutukset -sivulta. 

Esiintyjäksi tai asiantuntijaksi ryhmiin ja tapahtumiin

Omaishoitajille suunnattujen vertaistukiryhmien vaihtuvat teemat kaipaavat usein asiantuntijoita ja esiintyjiä. Esimerkiksi harrastetaiteilija voi pitää taidetunnin yhdistyksessä tai valokuvausharrastaja voi opastaa valokuvauksen saloja ja järjestää yhdessä ryhmäläisten kanssa vaikkapa taidenäyttelyn.  

Uusien tapahtumien ideointiin ja toteuttamiseen toivotaan myös vapaaehtoisia. Trubaduurit ja muut esiintyjät ovat monesti tervetulleita virkistämään esityksillään sekä tapahtumissa että ryhmissä. 

Kehittämään toimintaa omaishoitajille

Omaishoitajien asemaan ja etuihin voi vaikuttaa yhdistystoiminnan kautta. Omaishoitajaliiton jäsenyhdistysten hallitukset kaipaavat usein uusia jäseniä mukaan toimintaan.  

Yhdistystoiminta on hyvä paikka saada omaishoitajien ääntä kuuluviin ja välittää tietoa sinne, missä muutosta tarvitaan. Jäsenyhdistyksissä suunnitellaan ja kehitetään myös paljon omaishoitajien hyvinvointia tukevaa toimintaa, kuten koulutuksia, virkistyspäiviä, erilaisia tapahtumia ja retkiä.  

Digiosaajille tarvetta

Digiosaajille on tarvetta esimerkiksi vertaistukiryhmien ja webinaarien järjestämisessä erilaisilla verkkoalustoilla, sosiaalisen median päivitysten tekemisessä, yhdistyksen toiminnan markkinoinnissa, materiaalin tuottamisessa sekä muun viestinnän saralla.  

Mitä emme hoksanneet? Kerro meille ideasi!

Vapaaehtoistoiminnan rikkautta kuvastaa se, että sen toteuttamisessa on oikeastaan vain mielikuvitus rajana. Sinulla on varmasti jokin kiva mielenkiinnon kohde, harrastus tai idea vapaaehtoistoimintamme kehittämiseksi. Kerro se meille!