Siirry sisältöön
Henkilö näppäilee tietokonetta.

Työ ja omaishoito

Hoivatilanne voi olla hyvin kuormittava. Silloin jaksamisen tueksi tarvitaan järjestelyitä sekä yksityiselämässä että työpaikalla.

Työntekijälle

Hoidatko läheistäsi päivätyön ohessa tai työttömänä? Et ole yksin!

Lisätietoa työntekijälle

Työnantajalle

Edistyksellinen työnantaja on omaishoitoystävällinen

Lisätietoa työnantajalle

Päättäjälle

Työn ja hoivan yhdistäminen pitää mahdollistaa kaikille.

Lisätietoa päättäjille

Tietopankki

Tietoa työn ja omaishoidon yhteensovittamisesta

Tietopankki PDF-muodossa(avautuu uuteen ikkunaan)

Rahkeet riittämään -hanke

Rahkeet riittämään on Omaishoitajaliiton hanke, jossa tavoitteena on vahvistaa työikäisten omaishoitajien toimijuutta, kehittää paikallisyhdistysten osaamista työikäisten omaishoitajien tukemisessa sekä löytää yhteiskunnallisia ratkaisuja työikäisten omaishoitajien tueksi.

Kun yksi tekee kahta työtä – ansiotyötä ja läheisen hoivaa  

Yli satatuhatta työkaveria etsii päivittäin ratkaisuja työn ja hoivan yhdistämiseen. Moni heistä huolehtii esimerkiksi ikääntyneistä vanhemmistaan. Oletko yksi heistä? Jaa kokemuksesi somessa tai vinkkaa meille hyvä käytäntö. 

Tositarinoita työstä 

Omaishoitoyhteisö tuo esille tarinoita läheisen hoidon ja ansiotyön yhteensovittamisesta. Sosiaalisen median kanavilla aihetunnisteena kampanjassa on #omaishoito #ruuhkavuodet #joustot #TositarinoitaTyöstä

Yhä useampi yrittää työssäkäynnin ohella pitää samaan aikaan huolta esimerkiksi ikääntyneestä äidistään tai isästään. Työyhteisöissä tarvitaan keskustelua niistä periaatteista, joilla työntekijä voi käyttää työaikaansa läheistensä hoitoon ja huolenpitoon.

Työelämän ja läheisen hoivan yhteensovittaminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Näissä tilanteissa työntekijän tueksi tarvitaan järjestelyitä sekä yksityiselämässä että työpaikalla.  

Huhkiiko Helmi sinunkin työpaikallasi?

Helmi on ainoana lapsena äitinsä omaishoitaja. Helmi pitää työstään. Levottomiksi muuttuneet yöt ja väsymys haastavat kuitenkin arkea.

Leipooko Lassi leipäsi tänäänkin?

Lassi työskentelee leipomossa ja hän on kahden vammaisen lapsensa yksinhuoltaja.

 

Kaikuuko Kertun kehut sinunkin työpaikallasi?

Asiantuntijatehtävissä työskentelevä Kerttu kantaa sisarensa kanssa vastuuta Alzheimerin varhaisessa vaiheessa olevan isänsä ja tätinsä arjessa pärjäämisestä.

Tepon tallissa on hyvät heinät, entä teillä?

Teppo tukee niin lastaan, vaimoaan kuin kahta lähisukulaistaan. Teppo kokee, että kuitenkin työn joustojen myötä hän on innostunut ja tuottelias työssään.