
Työ ja omaishoito
Hoivatilanne voi olla hyvin kuormittava. Silloin jaksamisen tueksi tarvitaan järjestelyitä sekä yksityiselämässä että työpaikalla.

Suurella joukolla työikäisistä on haasteita yhteensovittaa ansiotyö ja läheisen hoiva. Tyypillisesti kyse on omien ikääntyneiden vanhempien hoidosta ja huolenpidosta tai erityistä tukea tarvitsevan lapsen/nuoren auttamisesta tai sairaan puolison hoidosta.
Väestön ikääntyminen, palveluiden saatavuuden ongelmat ja pyrkimykset pidentää työuria lisäävät tällaisten elämäntilanteiden yleisyyttä. Näissä ”ruuhkavuosissa” on tärkeää tunnistaa oma roolinsa läheisensä auttajana. Yhtä lailla tärkeää on saada tietoa ansiotyön ja läheisen hoivan yhteensovittamisen kiemuroista, mahdollisuuksista ja ratkaisuista.
Työikäiset läheistään auttavat ovat kokeneet, että tarvittavan tiedon ja tuen hankkiminen on hankalaa ja voimia vievää. Tätä kokemusta haluamme taklata ja tarjota koottua tietoa sekä tukea kaikille teemasta kiinnostuneille tahoille. Tietopankin loppuun olemme koonneet työvälineitä, vinkkejä ja linkkejä, joita voi hyödyntää esimerkiksi omaishoidon kehittämisessä ja asiakastyössä.
Työntekijälle
Hoidatko läheistäsi päivätyön ohessa tai työttömänä? Et ole yksin!
Tietopankki
Tietoa työn ja omaishoidon yhteensovittamisesta
Rahkeet riittämään -hanke
Rahkeet riittämään on Omaishoitajaliiton hanke, jossa tavoitteena on vahvistaa työikäisten omaishoitajien toimijuutta, kehittää paikallisyhdistysten osaamista työikäisten omaishoitajien tukemisessa sekä löytää yhteiskunnallisia ratkaisuja työikäisten omaishoitajien tueksi.

Ruuhkavuodet eivät lopu pikkulapsiaikaan. Ruuhkavuodet on Rahkeet riittämään -hankkeen luoma kampanja. Yli 700 000 suomalaista eli joka kolmas työssäkäyvä hoitaa läheistään ansiotyön ohessa.
Alla tarinoita ja hyviä esimerkkejä työnantajilta ja työntekijöiltä omaishoidon ja työn yhdistämisestä.



Tanja
“Toivoisin, että roolini etähoivaajana tunnistettaisiin työelämässä ja sille annettaisiin arvoa”

Teemu
”Kaikilla työpaikoilla pitäisi kouluttaa esihenkilöitä omaishoitotilanteista”
