Siirry sisältöön

Kun yksi tekee kahta työtä – ansiotyötä ja läheisen hoivaa 

Tepon tallissa on hyvät heinät, entä teillä? 

näky mihen käs pielemässä salkkua. Lainaus: olen kiitollinen nylyisille työnantajalleni, työyhteisölleni ja työlle, joka sallii työn moninaiset joustot.

Työyhteisöjen toiveita kannattaa kuunnella.

Teppo työskentelee järjestössä asiantuntijana. Hänellä on useampi kouluikäinen lapsi, joista yhdellä on neurologinen diagnoosi. Vaimo on ollut viimeisen puoli vuotta sairauslomalla uupumusoireiden vuoksi. Lisäksi Teppo toimii kahden lähisukulaisen auttajana. 

– Ajoittain arki on aikamoista palapeliä. Erityisesti silloin, kun asiat kasaantuvat, tuntuu että päivät ovat vain selviämistä. Olen kiitollinen nykyiselle työnantajalleni, työyhteisölleni ja työlle, joka sallii työn moninaiset joustot.  

Tepon työpaikalla on ollut mahdollista sopia joustoista työhön ja työaikaan liittyen. Ylityöt työntekijä saa takaisin aikanaan.  

– Aiemmin meillä oli sovittu työajan takaraja klo 17 asti, mutta teimme koko työyhteisön toiveesta paikallisen sopimuksen, että työajan voi sijoittaa oman työn ja elämän sallimiin rajoihin, myös viikonloppuun, jos työtehtävät sen sallii.  

Nykyinen järjestely on mahdollistanut sen, että Teppo työskentelee myös viikonloppuisin, kun lapset ovat isovanhemmilla. Lisäksi hän on arkisin aamupäivän tai kaksi lastensa ja lähisukulaistensa tarpeissa mukana. Näinä päivinä Teppo aloittaa työt vasta klo 13.  

– Saan laitettua lapset kouluun aamulla, minkä isänä koen erittäin tärkeänä. Monesti ilta-aika toimistollamme on myös rauhallisempaa, ja saan keskityttyä kirjallisiin tehtäviin paremmin.  

Valvotut yöt tai hoitamattomat virastoasiat eivät enää kulje mörkönä mukanani, vaan voin pitää tarvittaessa vapaata ja olla läheisteni apuna myös keskellä viikkoa. Kiitos työnantajalleni, joka sallii työaikana 6 tuntia kuukaudessa käytettäväksi apua tarvitsevien läheisten asioiden hoitoon. Tästä riittää ilmoitus esimiehelle. 

Teppo kokee, että työn joustojen myötä hän on innostunut ja tuottelias työssään.  

– Jaksan olla läsnä sekä perheelleni, että asiakkailleni. Työnantajani ja tahot, joiden kanssa työskentelen ovat kertoneet arvostavansa työpanostani, ja pidän sitä erittäin arvokkaana palautteena. 

Tarina on osa Kun yksi tekee kahta työtä – ansiotyötä ja läheisen hoivaa -kampanjaa
#omaishoito #ruuhkavuodet #joustot #TositarinoitaTyöstä 

Yli satatuhatta työkaveria etsii päivittäin ratkaisuja työn ja hoivan yhdistämiseen. Moni heistä huolehtii esimerkiksi ikääntyneistä vanhemmistaan. Oletko yksi heistä? Jaa kokemuksesi somessa tai vinkkaa meille hyvä käytäntö.