Omaishoitotiedotteet

Omaishoitotiedote 3/2019

19.9.2019

Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedoteessa ovat tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi. Tilaa omaishoitotiedote.

 

Lähellä 3/2019 -lehden teemoina Käytösoireet sekä Ikääntyvä yhteiskunta ja omaishoito

Kansijutussa tulevaisuuksientutkija Osmo Kuusi pohtii, olisiko tukiälystä apu ikääntyvän yhteiskunnan kasvavaan hoivatarpeeseen.

Ikääntyvä yhteiskunta ja omaishoito -teemassa neljän omaishoitajan ryhmä kertoo, mitä toivovat tulevaisuuden tuovan omaishoitajille. Yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger muistuttaa, että ihmisten ikääntyminen on vuosisatainen tavoite.

Hoidettava läheisen käytösoireet kuormittavat koko lähipiiriä, kertoo psykologi Ilona Hallikainen, joka on tutkinut muistisairauksien aiheuttamien käytösoireiden vaikutuksia omaishoitajiin.

Selattavan näköislehden voit lukea maksutta verkossa

 

Ota omaishoitotilanteet puheeksi videotarinoiden avulla

Omaishoitajaliiton hankkeissa on tehty kaksi videota, joiden avulla voit ottaa puheeksi erilaisia omaishoitotilanteita.

Jangsterit-hankkeen videolla nuori hoivaaja Aino kertoo tarinansa. Ainon pikkusiskolla Annilla on cp-vamma, jonka vuoksi hän tarvitsee monenlaista apua perheenjäseniltään. Videolla Aino kertoo arjestaan ja ajatuksistaan, ja muistuttaa siitä, että monella nuorella on samanlainen tilanne.

Ainon tarina -video Youtubessa

Jangsterit – nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hankkeen (2016–2019) nettisivu: www.omaishoitajat.fi/jangsterit

 

Kuppi nurin -hankkeen videolla Tuula kertoo tarinansa alkoholismia sairastaneen puolisonsa omaishoitajana. Tuula kuvaa omaishoidon arkea, tilanteen herättämiä tunteita ja yksin jäämistään. Muita samankaltaisessa tilanteessa olevia omaishoitajia hän rohkaisee avoimuuteen ja avun hakemiseen.

Tuulan tarina -video Youtubessa

Kuppi nurin -hankkeen nettisivut: www.omaishoitajat.fi/kuppi-nurin

Päihteiden käyttöä omaishoitoperheissä käsittelevä juttu löytyy Lähellä 3/2019 -lehdestä.

 

Kannusta omaishoitajaa hakemaan lomalle 2020

Lepo ja vertaistuki ovat tärkeä osa omaishoitajalomia. Kuva: Antti Hyvärinen

Loma tarjoaa omaishoitajalle tauon arkeen, vertaistukea ja virkistystä. Kuntoutuskurssit puolestaan tukevat omaishoitajan toimintakykyä ja elämänlaatua.

Uusimmassa Lähellä 3/2019 -lehdessä on tietoa vuoden 2020 omaishoitajalomista ja kuntoutuskursseista. Ensimmäisten lomien hakuaika päättyy jo marraskuussa.

 

Lisätiedot, hakuohjeet ja hakulomakkeet: kaisu.haggqvist@omaishoitajat.fi tai puh. 020 7806 533 tai www.omaishoitajat.fi/omaishoitajalle/lomat-ja-kuntoutus.

 

Opasta omaishoitajaa työttömyysturva-asioissa

Kuva: Antti Hyvärinen

Omaishoitajan työttömyysturvaan liittyy paljon tulkintaa, kerrotaan uudessa Lähellä-lehdessä. Töitä hakevan sopimusomaishoitajan voi olla hankala osoittaa, että hän on työmarkkinoiden käytettävissä täysipäiväisesti.

TE-palvelujen tavoitteena ovat valtakunnallisesti yhtenäiset tulkinnat, mutta lainsäädäntö jättää TE-toimistoille paljon harkintavaltaa työttömyysetuuksista päätettäessä. Myös kuntien vaihtelevat sopimusomaishoidon määritelmät mutkistavat tilannetta.

Tilannetta voitaisiin parantaa ottamalla työttömyysturva-asiat puheeksi aina omaishoitosopimusta tehtäessä. Lisäksi on tärkeää, että omaishoitosopimuksessa kuvataan hoivatilannetta todellisuutta vastaavasti.

TE-palveluista kehotetaan omaishoitajia ottamaan yhteyttä työttömyysturvaneuvonnan puhelinnumeroon 0295 202 701, joka palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16.15.

 

Tule vaikuttamaan ja verkostoitumaan omaishoidon maakuntapäiville

Kuva: Antti Hyvärinen

Omaishoidon maakuntapäivät tarjoavat paikallisille järjestöille, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, päättäjille ja omaishoitajille mahdollisuuden vuoropuheluun ja yhteiseen kehittämiseen. Myös muihin kuin oman maakunnan päiviin voi tulla kertomaan hyvistä käytännöistä ja kuuntelemaan, miten muissa maakunnissa on edistytty omaishoidon kehittämisessä.

Loppuvuoden maakuntapäivien aikataulu

21.11. Kainuu, Kajaani
22.11. Varsinais-Suomi, Turku

Lisää tietoa omaishoidon maakuntapäivien verkkosivulla.

 

Valtakunnallinen omaishoitajien viikko lähestyy – merkkaa kalenteriisi

Valtakunnallinen omaishoitajien viikko on vuosittain järjestettävä teemaviikko, jolla halutaan nostaa esiin omaishoitoasioita.

Teemaviikkoa on vietetty vuodesta 2003. Tänä vuonna valtakunnallista viikkoa vietetään 24.11.–1.12. teemalla Näe, huomaa, kuule – omaishoidon monimuotoisuus. Viikon avaa valtakunnallinen omaishoitajien kirkkopyhä 24.11. ja pääjuhlaa vietetään Lappeenrannassa 28.11.

Tule mukaan yhteistyöhön! Omaishoitajaliiton paikallisyhdistykset järjestävät teemaviikolla runsaasti tapahtumia eri toimijoiden kanssa ympäri Suomea. Seuraa yhdistysten ilmoittelua ja liiton some-kanavia. Tapahtumatietoja kootaan syksyn aikana myös Omaishoitajaliiton verkkosivuille. Verkkosivuilta löytyvät myös paikallisyhdistysten yhteystiedot.

 

Kerro seminaareista omaishoitajille ja ammattilaisille

Turvallinen hoito kotona -seminaari

Keskiviikkona 30.10.2019 kello 9.30-15.30 Kouvola-talon Honka-salissa. Ilmoittautuminen 11.10. mennessä.

Seminaari on avoin kaikille omaishoidosta kiinnostuneille. Seminaarissa käsitellään muun muassa kodin turvallisuuteen ja lääkehoitoon liittyviä teemoja.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Omaishoitajaliiton tapahtumakalenteri

 

Elän hetken ja päivän kerrallaan -seminaari omaishoidon ja työn yhteensovittamisesta

Keskiviikkona 6.11.2019 kello 12-16 Pikseli-talossa Jämsänkatu 2:ssa Helsingin Pasilassa.

Maksuttomassa ja kaikille avoimessa seminaarissa käsitellään omaishoidon ja työn yhteensovittamista.  Arvioiden mukaan Suomessa työikäisistä 750 000 auttaa omaistaan. Seminaari on tarkoitettu omaishoidon parissa työskenteleville järjestöjen ja kuntien työntekijöille sekä vapaaehtoisille, tutkijoille, omaishoitajille ja muille aiheesta kiinnostuneille.

Keskustelemme siitä, kuinka omaishoitoystävällistä työkulttuuria voitaisiin luoda ja esitellään järjestöjen, työntekijöiden ja työnantajien kokemuksia. Paikalla puhujina ovat muun muassa sosiaalioikeuden dosentti Laura Kalliomaa-Puha, Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin työhyvinvointisuunnittelija Marja Mäkiniemi. Seminaarista tehdään myös lähetys nettiin. Seminaarin ohjelma

Ilmoittautuminen sekä paikan päälle että etäseurantaan 28.10.2019 mennessä

 

Lakimies: Vapaista kannattaa sopia tarkasti

Lakimies Yrjö Mattila kirjoittaa, että omaishoitajien kannattaa aina sopia lakisääteisten vapaiden pidosta tarkasti etukäteen.

Esimerkkitapauksesta hallinto-oikeudet katsoivat, ettei kunnalla ollut velvollisuutta korvata omaishoitajan pitämättömiä vapaita, kun kaupunki ei ollut aiheuttanut vapaiden pitämättä jäämistä. Toisenlaisissa tapauksissa omaishoitajien vapaita on myös korvattu takautuvasti, Mattila kirjoittaa.

Lue koko teksti.

 

Tule mukaan Suomen omaishoidon verkoston alueellisiin ryhmiin

Eri puolilla Suomea toimii alueellisia omaishoidon verkostoryhmiä, joissa järjestöt, kunnat, seurakunnat ja oppilaitokset kehittävät omaishoitoa paikallisista lähtökohdista käsin. Verkostotoiminta tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen ja oppimiseen.

Ryhmiin otetaan mielellään vastaan uusia toimijoita. Yhteistyön sisältöinä on mm. ammatillinen koulutus ja vertaistuki, vaikuttamistyö, järjestöjen yhteiset tapahtumat ja virkistystapahtumat omaishoitajille.

Lue lisää ja tule mukaan https://omaishoidonverkosto.fi/toiminta/

 

Omaishoitajaliitto neuvoo omaishoitajia ja työntekijöitä

Omaishoitajaliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15.

Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min. Lisätietoja ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.

Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568

Itä-Suomi, Kukka-Maaria Lepistö, puh. 020 7806 588

Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581

Pohjois-Suomi, Sari Havela-Hiitola, puh. 020 7806 572

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@omaishoitajat.fi.

Lue lisää Omaishoitajaliiton aluetyöstä.

 

Vinkkaa tiedotteesta työkaverillesi

Vinkkaa Omaishoitotiedotteesta työkaverillesi, jotta hänkin pysyy ajan tasalla omaishoitoasioista. Maksuttoman omaishoitotiedotteen voi tilata ja perua osoitteessa www.omaishoitajat.fi/omaishoitotiedote. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä tiedotteessa on linkki uusimpaan Lähellä-lehteen.

Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste

 

Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena

 

 

Selaa aiempia Omaishoitotiedotteita

Omaishoitotiedote 2/2019

Omaishoitotiedote 2/2019

29.5.2019

Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedoteessa ovat tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi. Tilaa omaishoitotiedote.

 

Lähellä 2/2019 -lehden teemoina Mielen hyvinvointi ja Yhdessä lomalle

Mielen hyvinvointi rakentuu päivittäisistä teoista ja valinnoista. Teemajutuissa asiantuntijat antavat eväitä arjen hyvinvointiin ja omaishoitajat kertovat, mistä heidän hyvinvointinsa kumpuaa.

Yhdessä lomalle -teemassa esitellään esteettömiä ja ekologisia kotimaan kesälomavaihtoehtoja. Mökkeilevä omaishoitaja kertoo, mitä 900 kilometrin päässä sijaitseva kesämökki merkitsee.

Kansijutussa Annika Laakso kertoo tarinansa syöpää sairastavan puolison omaishoitajana.

Selattavan näköislehden voit lukea maksutta verkossa.

 

Omaishoitajaliitto ottaa kantaa: Omaishoito pitää näkyä hallitusohjelmassa

Omaishoitajaliiton kevätkokous pidettiin 24.4. Helsingissä. Kuva: Antti Hyvärinen

Omaishoitajaliiton kevätkokous on antanut kannanoton, jossa vaaditaan omaishoidon kysymykset nostettavaksi seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Liitto vaatii hallitusohjelmaan omaishoidon ja työssäkäynnin yhteensovittamista sekä kansallisesti yhdenvertaista omaishoidon tukea. Kannanotossa perätään resursseja myös omaishoitajien vapaiden ja jaksamisen turvaamiseen sekä omaishoitajayhdistysten toiminnan tukemiseen.

Lue kannanotto kokonaisuudessaan.

Tutustu myös Omaishoitajaliiton vaali- ja hallitusohjelmatavoitteisiin.

 

Ryhmä päihteiden käyttäjien läheisille starttaa syksyllä Tampereella

Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hanke järjestää syksyllä Tampereella ryhmän päihteitä käyttävien läheisille. Ryhmässä saa tietoa päihderiippuvuudesta, läheisen roolista ja keinoista omien rajojen löytämiseen. Lisäksi tutustutaan erilaisiin harjoituksiin, joiden avulla voi löytää työkaluja arkeen.

Ryhmä on maksuton ja luottamuksellinen. Se kokoontuu Tampereen seudun omaishoitajat ry:n tiloissa, osoitteessa Kirkkokatu 8 E 37, Tampere. Tapaamisajat ovat 3.9., 1.10., 22.10., 5.11., 19.11. ja 3.12. klo 17.00-19.00.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Christa Ahonen, christa.ahonen(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 7806 515.

Vinkkaa ryhmästä päihteitä käyttävien läheisille ja rohkaise osallistumaan!

Katso Mikä on sopivasti ja mikä liikaa? -video, jossa Christa Ahonen kertoo alkoholin eri puolista.

Lue lisää Kuppi nurin -hankkeesta.

 

Päihteet puheeksi – Miksi ja miten? Tule mukaan koulutukseen!

Maksuton koulutusiltapäivä on tarkoitettu omaishoitoperheitä kohtaaville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä järjestöjen työntekijöille ja vapaaehtoisille.

Kaikki alkoholin käyttö omaishoitoperheissä ei ole pahasta, mutta runsas käyttö on riski sekä omaishoitajan että hoidettavan läheisen hyvinvoinnille. Mutta kuinka otan päihteet puheeksi? Mitä teen, kun havaitsen omaishoitajan käyttävän kohtuutta runsaammin päihteitä?

Koulutusiltapäivässä saa tietoa, rohkeutta ja työvälineitä päihteiden käytön puheeksi ottamiseen.

Aika: 3.10.2019 klo 12.00 – 16.00
Paikka: Kokouskeskus Aitiopaikka (Virastotalon yhteydessä), Itsenäisyydenaukio 2, Turku

Varaa päivä jo kalenteristasi! Koulutuksen ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen avataan kesäkuussa: www.omaishoitajat.fi/tapahtumat

Lisätiedot: Elina Koponen, elina.koponen(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 7806 589.

Koulutuksen järjestää Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hanke. Tutustu myös Kuppi nurin -hankkeen Päihteet omaishoitoperheissä -tietopakettiin.

 

Pohjoismainen yhteistyöryhmä perustettu ajamaan omaishoitajien asiaa

Omaishoitajia edustava eurooppalainen verkosto-organisaatio Eurocarers piti vuosikokouksensa Kööpenhaminassa 22. toukokuuta.

Vuosikokouksen yhteydessä pohjoismaiset omaishoidon toimijat kokoontuivat yhteen ensimmäisen kerran. Samalla perustettiin pohjoismainen omaishoitoalan yhteistyöryhmä, joka laati kannanoton omaishoitajien palveluiden kehittämishaasteesta.

Sari-Minna Tervonen toimii Eurocarersin puheenjohtajana 2019–2020. Kuva: Juha Tuomi

Kannanoton tekivät Suomen, Ruotsin ja Tanskan omaishoitajaliitot, Suomen ja Norjan omaishoidon verkostot sekä Ruotsin omaishoitokeskus ja Tanskan vanhusjärjestö Dane Age.

Kööpenhaminan kokous valitsi Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari-Minna Tervosen Eurocarersin puheenjohtajaksi vuosiksi 2019–2020.

Eurocarers edistää omaishoitajaystävällistä yhteiskuntapolitiikkaa. Organisaatio on perustettu vuonna 2006. Siihen kuuluu 68 jäsentä 25 maasta. Omaishoitajaliitto liittyi jäseneksi vuonna 2007. www.eurocarers.org

 

Palvelut: Milloin sosiaalihuoltolain ja milloin vammaispalvelulain perusteella?

Lakimies Yrjö Mattila, OTL, VTT, kirjoittaa uudessa Lähellä-lehdessä sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain keskinäisestä suhteesta, joka on hämmentänyt omaishoitoperheitä.

Sosiaalihuoltolaki uudistettiin vuonna 2015. Suurin osa omaishoitoperheiden tarvitsemista palveluista annetaan tämän lain mukaisena, esimerkiksi kotipalvelu ja kotisairaanhoito.

Palveluista veloitetaan asiakasmaksulain mukainen maksu, joka määräytyy tulotason mukaisesti. Mitä korkeammat tulot, sen suurempi on maksu. Vammaispalvelulain mukaiset vaikeavammaisten erityispalvelut ovat sen sijaan maksuttomia.

Hallinto-oikeuden linjauksen mukaan palvelumaksujen takaisinperintä onnistuu harvoin, vaikka palvelut olisi myönnetty väärän lain perusteella.

On siis tärkeätä, että omaishoitoperheet hakevat palveluita alun perin oikean lain mukaisesti. Jos omaishoidossa on vaikeavammainen henkilö, tulee hakemukset kunnan palveluista tehdä vammaispalvelulain mukaisina maksuttomina palveluina.

Lue koko kirjoitus

 

Tunnista nuoret hoivaajat – Suomessa heitä on tuhansia

Nuorilla hoivaajilla tarkoitetaan alle 18-vuotiaita nuoria, joilla on hoivavastuuta läheisestään. Lastensuojelun keskusliiton tekemän alustavan arvion mukaan Suomessa on 5-17-vuotiaita nuoria hoivaajia noin 4 000 – 22 000. Arvio on laskettu Kelan rekisteritietojen pohjalta.

”Lapsen huolenpito vanhemmasta on monitasoinen ilmiö”, painotti hankejohtaja Tytti Solantaus Suomen mielenterveysseurasta ja muistutti, että vaikeuksien keskellä perheen toimiminen yhdessä auttaa selviytymään.

Läheisenä elämän muutostilanteissa – Lapset ja nuoret huolenkantajina -seminaarissa 23.5. Helsingissä kuultiin puheenvuoroja hoivavastuuta kantavista lapsista ja heidän perheistään. Keskustelemassa oli asiantuntijoita sekä nuoria hoivaajia.

Seminaarin järjestivät yhteistyössä Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry, FinFami Uusimaa ry ja Omaishoitajaliiton Jangsterit-hanke.

Lue lisää Läheisenä elämän muutostilanteissa – Lapset ja nuoret huolenkantajina -seminaarista.

Lue lisää Jangsterit-hankkeesta.

 

Vinkkaa tiedotteesta työkaverillesi ja vastaa palautekyselyyn

Vinkkaa Omaishoitotiedotteesta työkaverillesi, jotta hänkin pysyy ajan tasalla omaishoitoasioista. Maksuttoman omaishoitotiedotteen voi tilata ja perua osoitteessa www.omaishoitajat.fi/omaishoitotiedote. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä tiedotteessa on linkki uusimpaan Lähellä-lehteen.

Mitä sisältöjä haluat lisää omaishoitotiedotteeseen? Mitä sisältöjä voisimme vähentää? Vastaa näihin kahteen kysymykseen palautekyselyssä.

Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste

 

 

Omaishoitajaliitto neuvoo omaishoitajia ja työntekijöitä

Omaishoitajaliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15. Neuvontapuhelin ja keskus ovat suljettuna 1.–19.7.

Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.

Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.

Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568

Itä-Suomi, Kukka-Maaria Lepistö, puh. 020 7806 588

Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581

Pohjois-Suomi, Sari Havela-Hiitola, puh. 020 7806 572

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@omaishoitajat.fi.

Lue lisää Omaishoitajaliiton aluetyöstä.

 

Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena

Omaishoitotiedote 1/2019

Omaishoitotiedote 1/2019

1.3.2019

Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedoteessa on tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi. Tilaa omaishoitotiedote.

 

Lähellä 1/2019 -lehden teemoina omaishoidon tuki ja Suomen omaishoidon verkosto

Omaishoitotilanteen tullessa ajankohtaiseksi täytyy ottaa monta asiaa huomioon. Lähellä-lehden Omaishoidon tuki -teemassa käydään läpi omaishoidon perusasiat. Teemassa kerrotaan muun muassa omaishoidon tuen muodoista, hakuprosessista, myöntämiskriteereistä ja omaishoitosopimuksen sisällöistä.

Suomen omaishoidon verkosto -teemajuttu esittelee 19 valtakunnallisen järjestön muodostaman avoimen yhteistyöverkoston. Toiminnan ytimessä ovat omaishoitajien neuvonta, ohjaus ja tuki.

Selattavan näköislehden voit lukea maksutta verkossa

 

Vertaa mielipiteitäsi kansanedustajien kantoihin Omaishoitajaliiton vaalikoneessa

Mitä kansanedustajaehdokkaat ajattelevat omaishoidosta? Kuka ehdokkaista on lähinnä omia mielipiteitäni? Näihin kysymyksiin saa vastauksia Omaishoitajaliiton vaalikoneessa.

Vaalikoneessa on kymmenen kysymystä omaishoidosta. Yhdeksässä kysymyksessä vastataan väittämään ja kymmenes on monivalinta. Vaalikone etsii äänestäjälle 12 oman vaalipiirin ehdokasta, joiden vastaukset olivat lähimpänä äänestäjän mielipiteitä. Äänestäjä myös pääsee vapaasti selailemaan koko maan ehdokkaiden vastauksia.

 

Vaalien alla eduskuntapuolueet lupaavat paljon omaishoidolle

Lähellä-lehti kysyi eduskuntapuolueilta kannat omaishoidon keskeisiin kysymyksiin. Vastausten perusteella on syytä odottaa, että seuraavalla vaalikaudella omaishoidon tilanne paranee monin tavoin.

Toimitettu tiivistelmä puolueiden kannoista löytyy Lähellä-lehdestä. Puolueiden vastaukset ovat kokonaisuudessaan Omaishoitajaliiton verkkosivuilla.

Tutustu myös Omaishoitajaliiton vaali- ja hallitusohjelmatavoitteisiin.

 

Päihteet puheeksi – Miksi ja miten? Tule mukaan koulutukseen

Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hankkeen järjestämä koulutusiltapäivä on tarkoitettu omaishoitoperheitä kohtaaville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä järjestöjen työntekijöille ja vapaaehtoisille.

Kaikki alkoholin käyttö omaishoitoperheissä ei ole pahasta, mutta runsas käyttö on riski sekä omaishoitajan että hoidettavan läheisen hyvinvoinnille. Mutta kuinka otan päihteet puheeksi? Mitä teen, kun havaitsen omaishoitajan käyttävän kohtuutta runsaammin päihteitä?

Maksuttomassa koulutusiltapäivässä saa tietoa, rohkeutta ja työvälineitä päihteiden käytön puheeksi ottamiseen. Päihteet puheeksi – Miksi ja miten? -koulutuksen ohjelma

Aika: 14.05.2019 klo 12.00 – 16.00
Paikka: Ostrobotnia, Chydenius-kabinetti, Museokatu 10, 00100 Helsinki

Lisätiedot: Elina Koponen, elina.koponen(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 7806 589.

Ilmoittautuminen ja erityisruokavaliot 30.4.2019 mennessä. Paikkoja on rajoitetusti, joten varaathan paikkasi ajoissa!

Tutustu myös Kuppi nurin -hankkeen Päihteet omaishoitoperheissä -tietopakettiin.

 

Ovet-ohjaajakurssilta valmiuksia omaishoitajien valmennuksien järjestämiseen

Ovet-ohjaajakurssi antaa valmiudet järjestää Ovet-valmennuksia® yhteistyössä liiton paikallisyhdistysten, kuntien, seurakuntien, oppilaitosten ja muiden järjestöjen kanssa. Ohjaajakurssilla perehdytään Ovet-valmennukseen ja ohjaajana toimimiseen. Kurssi antaa tietoa valmennuksen sisällöstä ja työskentelymenetelmistä sekä perustietoa ryhmän ohjaamisesta.

Ovet-ohjaajakurssille valitaan ensisijaisesti sellaisia osallistujia, joilla on mahdollisuus toimia Ovet-ohjaajina taustayhteisönsä (esim. liiton paikallisyhdistys, muu järjestö, kunta, seurakunta, oppilaitos) järjestämissä tai yhteistyössä toteuttamissa Ovet-valmennuksissa. Lisäksi osallistujilla toivotaan olevan hyvät vuorovaikutustaidot, kykyä toimia ryhmänohjaajana ja omakohtaista tai työn kautta saatua tietoa omaishoitajuudesta. Ovet-ohjaajakurssin kurssin ohjelma

Kursin hinta on 130 euroa paikallisyhdistyksille (materiaalit, majoitus ja ruoat) ja muille 160 euroa. Hinnasta vähennetään 50 euroa, jos osallistujalla ei ole majoitustarvetta. Jokainen vastaa itse matkakustannuksista. Kurssille otetaan 16 osallistujaa.

Aika: 14.05.2019 09:30 – 15.05.2019 14:30

Paikka: Helsinki, 00100 Helsinki

Ilmoittautumiset 26.4.2019 mennessä.

Lisätietoja: Sandra Gehring 020 7806 544 tai sandra.gehring(at)omaishoitajat.fi

 

Vertaisryhmän ohjaajakoulutuksesta omaishoidon perustiedot

Koulutuksessa osallistujat saavat perustietoa omaishoitajuudesta ja omaishoitotilanteeseen liittyvistä tukimuodoista, ryhmän ohjaamisesta, omaishoitoperheen kohtaamisesta sekä välineitä ryhmän kanssa toimimiseen. Koulutus sisältää sekä luento-osuuksia että ryhmätyöskentely. Vertaisryhmän ohjaajakoulutusen ohjelma

Koulutukseen valitaan ensisijaisesti sellaisia osallistujia, joilla on mahdollisuus toimia omaishoitajien vertaisryhmän ohjaajina taustayhteisönsä (esim. liiton paikallisyhdistys, muu järjestö, kunta, seurakunta, oppilaitos) järjestämissä tai yhteistyössä toteuttamissa vertaisryhmissä. Lisäksi osallistujilla toivotaan olevan hyvät vuorovaikutustaidot, kykyä toimia ryhmänohjaajana ja omakohtaista tai työn kautta saatua tietoa omaishoitajuudesta. Koulutukseen osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä kriteerit täyttävistä hakijoista. Koulutukseen valituille lähetetään osallistumisvahvistus heti kun hakemus on hyväksytty.

Kurssin hinta on Omaishoitajaliiton paikallisyhdistysten lähettämille osallistujille 100 euroa ja muille 130.

Hinnat ilman majoitusta: 50/80 euroa, mikä laskutetaan koulutuksen jälkeen.

Aika: 24.04.2019 10:00 – 25.04.2019 15:00

Paikka: Original Sokos Hotel Vaakuna, Asema-aukio 2, 00100 Helsinki

Ilmoittautuminen 5.4.2019 mennessä.

Tiedustelut: matilda.linnavirta(at)omaishoitajat.fi tai p. 020 7806 520.

 

Tule vaikuttamaan omaishoidon maakuntapäivillä

Uudenmaan omaishoidon maakuntapäivää vietettiin marraskuussa 2018. KUVA: ANTTI HYVÄRINEN

Maakuntapäivät ovat avoimia tilaisuuksia, joissa käsitellään yhdessä ajankohtaisia omaishoidon kysymyksiä. Vuonna 2019 maakuntapäivillä käydään läpi muun muassa ”Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa” -kärkihankkeen (I & O -hanke) tuloksia ja kehitetään maakunnallisia vaikuttamisen keinoja.

Tilaisuuksiin ovat tervetulleita päättäjät, omaishoidon parissa työskentelevät, omaishoitajat, vapaaehtoiset ja muut omaishoidosta kiinnostuneet.

Maakuntapäivillä on yhtenäinen ohjelma, jonka sisältöä muokataan alueellisten tarpeiden mukaan. Myös muiden kuin oman maakunnan päiviin voi osallistua.

 

Omaishoidon maakuntapäivät keväällä

Päijät-Häme, Lahti

Tiistaina 19.3.2019 klo 10.00-16.00

Lahden kaupunginkirjasto, auditorio, Kirkkokatu 31,15140 Lahti

Päijät-Hämeen omaishoidon maakuntapäivän ohjelma

Ilmoittautuminen 11.3 mennessä: anu.nurmi(at)omaishoitajat.fi tai puh. 020 7806 500 tai verkossa.

Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoki

Tiistaina 16.4.2019 klo 10-15.00

Jaaksi-sali, Seinäjoen kaupunginkirjasto, Alvar Aallon katu 14

Etelä-Pohjanmaan omaishoidon maakuntapäivän ohjelma

Ilmoittautuminen 10.4. mennessä verkossa.

Lappi 23.5.

Tapahtuman tiedot tarkentuvat myöhemmin.

Lisätietoja omaishoidon maakuntapäivistä

 

Jangsterit-hankkeen rippikoulukysely: 17 prosentilla hoivavastuuta

Yhteensä 720 espoolaista rippikoululaista ja isosta vastasi kesällä 2018 Omaishoitajaliiton Jangsterit-hankkeen ja Espoon seurakuntayhtymän yhdessä toteuttamaan kyselyn hoivatilanteestaan.

Vastanneiden joukossa oli 121 (17 prosenttia vastanneista) nuorta, jotka kertoivat ”auttavansa säännöllisesti perheenjäsentä tai muuta läheistä ihmistä, jolla on jokin vakava sairaus, vamma tai joka on vanha”. Kyselyssä noin puolet nuorista kertoi auttavansa isovanhempaansa ja seuraavaksi useimmin autettiin äitiä tai äitipuolta (29 %) ja sisarusta (23 %).

Yleisin avun tarpeen syy oli pitkäaikainen fyysinen sairaus tai vamma. Eniten nuoret auttoivat kotitaloustöissä, mutta myös henkilökohtaisen hygienian hoidossa auttoi usein 13 prosenttia vastaajista. Ensisijaiseksi läheisensä auttajaksi perheessään itsensä koki 12 nuorta.

Oma merkitys auttajana koettiin suureksi: jopa kolme neljäsosaa vastaajista piti sitä melko tai hyvin tärkeänä. Raskaana tai vaikeana tilanteen oli kokenut 12 prosenttia vastaajista.

Tukea omaan tilanteeseen kaipasi 13 prosenttia vastaajista, ja 16 prosenttia kertoi läheisen auttamisen vaikuttavan usein heidän koulunkäyntiinsä.

Vastanneet nuoret kertoivat halustaan auttaa läheistään mahdollisimman paljon, ja että elämä on tavallisen hyvää läheisen sairaudesta ja avuntarpeista huolimatta.

Pieni joukko vastaajista koki lisääntynyttä ahdistuneisuutta, surua ja väsymystä. Ammatillista apua tilanteeseensa oli saanut yksi nuori. Kysely on tarkoitus toistaa alkuvuodesta 2019 Porvoon hiippakunnassa ja neljässä seurakunnassa Pohjois-Karjalassa.

Tule mukaan seminaariin

Läheisenä elämän muutostilanteessa – Lapset ja nuoret huolenkantajina -seminaari järjestetään Helsingissä 23.5.

Jangsterit-hanke järjestää yhteistyössä Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n ja FinFami Uusimaa ry:n kanssa seminaarin, jossa kuullaan ja keskustellaan nuorten hoivavastuista ja tukemisesta. Päivää luotsaa toimittaja Kimmo Ohtonen. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Aika: Torstai 23.5.2019 klo 9.30 – 16.00

Paikka: Helsingin seurakuntien talo, Engel-sali, Kolmas linja 22, Helsinki

Sitovat ilmoittautumiset 14.5. mennessä verkossa tai sähköpostilla malla.heino(at)omaishoitajat.fi.

Lisätiedot Malla Heino, puh. 020 7806 518 tai malla.heino(at)omaishoitajat.fi.

Lue lisää Omaishoitajaliiton Jangsterit – nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hankkeesta.

 

Omaishoitajaliitto neuvoo omaishoitajia ja työntekijöitä

Omaishoitajaliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15.

Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.

Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.

Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568

Itä-Suomi, Kukka-Maaria Lepistö, puh. 020 7806 588

Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581

Pohjois-Suomi, Sari Havela-Hiitola, puh. 020 7806 572

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@omaishoitajat.fi.

Lue lisää Omaishoitajaliiton aluetyöstä.

 

Tiedotteen tilaus, osoitteenmuutos ja peruutus

Pysy ajan tasalla omaishoitoasioista. Tilaa maksuton omaishoitotiedote. Saat sähköpostiisi viestin, kun uusi tiedote on luettavissa. Vinkkaathan Omaishoitotiedotteesta myös työkavereillesi!

Voit antaa palautetta tiedotteesta lähettämällä viestin sähköpostiosoitteeseen antti.hyvarinen(at)omaishoitajat.fi.

Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste

 

Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena

 

Omaishoitotiedote 4/2018

 

Omaishoitotiedote 4/2018

Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedote sisältää tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi.

29.11.2018

Tiedotteen tilaus, osoitteenmuutos ja peruutus

Pysy ajan tasalla omaishoitoasioista. Tilaa maksuton Omaishoitotiedote lähettämällä viesti ”tilaan omaishoitotiedotteen” sähköpostiosoitteeseen antti.hyvarinen@omaishoitajat.fi. Saat sähköpostiisi viestin, kun uusi tiedote on luettavissa. Vinkkaathan Omaishoitotiedotteesta myös työkaverillesi!

Voit antaa palautetta tiedotteesta, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua tiedotteen lähettämällä viestin sähköpostiosoitteeseen antti.hyvarinen@omaishoitajat.fi.

Tietosuojaseloste www.omaishoitajat.fi/rekisteriselosteet

Lähellä 4/2018 -lehden teemoina Omaishoidon jälkeen ja Omaishoito kulttuurissa

Omaishoitaja on omainen silloinkin, kun hoidettava siirtyy kodin ulkopuoliseen hoivaan. Muutostilanne voi askarruttaa ja vastuusta luopuminen olla vaikeaa. Omaishoidon jälkeen -teemajutussa kerrotaan miten muutokseen ja uuteen rooliin voi valmistautua.

Omaishoito kulttuurissa -teemajuttu puolestaan kertoo, miten omaishoitoa tai hoivaajaa on kuvattu elokuvissa, kirjoissa ja näytelmissä. Taide ja kulttuuri vaikuttavat siihen, millaisia käsityksiä ja millaisia mielipiteitä muodostamme. Näyttelijä Merja Larivaara kertoo omasta tavastaan tuottaa elämyksiä vanhuksille taiteen avulla.

Selattavan näköislehden voit lukea maksutta osoitteessa www.omaishoitajat.fi/lahella-lehdet.

 

Omaishoidon edellytykset on turvattava

Omaishoito koskettaa lähes kaikkia jossakin vaiheessa elämää joko omaishoitajana tai hoidettavana. Omaishoito tulee mahdollistaa erilaisissa elämäntilanteissa ja turvata omaishoitajan jaksaminen tarkoituksenmukaisilla palveluilla, riittävällä palkkiolla ja vapailla.

Omaishoitajaksi mielletään usein vain sopimusomaishoitajat, jotka saavat omaishoidon tukea. Heitä oli vuonna 2017 noin 46 000. Omaishoitosopimuksen kriteerit täyttäviä omaishoitajia on runsaat 60 000. Pääasiallisessa huolenpitovastuussa läheisestään on noin 350 000 henkilöä. (KOHO-raportti 2014.)

Tutustu Omaishoitajaliiton vaali- ja hallitusohjelmatavoitteisiin osoitteessa www.omaishoitajat.fi/liiton-toiminta/vaikuttaminen-ja-edunvalvonta/vaalit.

 

Lomaopas 2019 on julkaistu Vinkkaa omaishoitajaa hakemaan lomalle

Seuraaville lomille on hakuaika päättymässä pian:

  • 11.–16.2.2019 Elämämme kuvat -teemaloma omaishoitajille ja hoidettaville läheisille. Kyyhkylän Kuntoutuskeskus, Mikkeli. Hakuaika päättyy 3.12.
  • 3.–8.3.2019 Tukena toisillemme -teemaloma omaishoitajille ja hoidettaville läheisille. Kyyhkylän Kuntoutuskeskus, Mikkeli. Hakuaika päättyy 3.12.
  • 10.–15.3.2019 Pikkuusen pareet -teemaloma omaishoitajille ja hoidettaville läheisille. Härmän Kylpylä, Ylihärmä. Hakuaika päättyy 10.12.
  • 31.3.–5.4.2019 Aikaa ajatuksille -teemaloma omaishoitajille. Peurunka, Laukaa. Hakuaika päättyy 31.12.

Omaishoitajaloma antaa tauon arkeen, vertaistukea sekä asiantuntijoiden vinkkejä arjen tueksi. Osa lomista on tarkoitettu omaishoitajalle ja hoidettavalle läheiselle yhdessä.

Lisätietoja ja hakulomakkeita kaisu.haggqvist@omaishoitajat.fi tai puh. 020 7806 533. Lomalle voi hakea myös Maaseudun Terveys- ja Lomahuollon sivuilta www.mtlh.fi.

Kaikki omaishoitajalomat ja hakuohjeet löytyvät liiton Lomaoppaasta ja osoitteesta www.omaishoitajat.fi/omaishoitajalle/omaishoitajien-tuetut-lomat.

 

Vinkkaa Kuppi nurin -ryhmästä omaishoitajalle, jonka läheisellä on ongelmallista päihteiden käyttöä

Ryhmä tarjoaa vertaistukea, voimaantumista ja tietoa. Ryhmä on suljettu ja toiminta perustuu luottamukseen. Ohjaajina toimivat omaistoiminnan kehittäjä Soili Hyvärinen, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:stä ja suunnittelija Christa Ahonen, Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hankkeesta.

Ryhmä kokoontuu Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n tiloissa, osoitteessa Pasilan puistotie 8, Helsinki. Tapaamisajat ovat 24.1., 7.2., 21.2., 7.3., 21.3., 4.4., 25.4. ja 16.5. klo 13.00–15.00.

Ilmoittautuminen 18.1.2019 mennessä. Osallistuminen on maksutonta.

Lisätiedot Christa Ahonen puh. 020 7806 515 tai christa.ahonen@omaishoitajat.fi

Ilmoittautumiset Tiina Sirkiä puh. 040 533 2710 (ma–to klo 9–11 ja klo 12–15.)

 

Eurooppalainen omaishoidon strategia julkistettu

Omaishoitajien eurooppalainen yhteistyöverkosto Eurocarers lanseerasi omaishoidon 10 kohdan strategian Euroopan parlamentissa 21. marraskuuta. Meppien intressiryhmä seisoo tiukasti strategian takana ja edistää aktiivisesti tavoitteita EU:ssa. Parhaillaan on käsittelyssä työelämän tasapaino -direktiivi, jolla halutaan vähimmäistaso työssäkäyvien omaishoitajien vapaisiin.

Kuva: Olivier Jacquin

Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja ja Eurocarersin varapuheenjohtaja Sari Tervonen painottaa, että strategia edellyttää omaishoidon huomioon ottamista laajasti kaikessa yhteiskuntapolitiikassa.

Intressiryhmän varapuheenjohtajat Sirpa Pietikäinen ja Marian Harkin kiittelivät, että käsissä oleva strategia nostaa omaishoidon politiikan agendalle, ei vain EU:ssa vaan myös kansallisesti ja paikallisesti.

Lue koko strategia osoitteessa www.eurocarers.org/userfiles/files/Eurocarers%20Strategy_final.pdf.

 

Omaishoitajaliitto neuvoo omaishoitajia ja työntekijöitä

Omaishoitajaliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15.

Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.

Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.

Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568

Itä-Suomi, Sirpa-Sari Borg-Holopainen, puh. 020 7806 588

Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581

Pohjois-Suomi, Sari Havela-Hiitola, puh. 020 7806 572

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@omaishoitajat.fi. Lue lisää aluetyöstä www.omaishoitajat.fi/liiton-toiminta/liiton-toimintamuodot/aluetyo.

 

Tule mukaan Suomen omaishoidon verkostoon

Eri puolilla Suomea toimii alueellisia omaishoidon verkostoryhmiä, joissa järjestöt, kunnat, seurakunnat ja oppilaitokset kehittävät omaishoitoa paikallisista lähtökohdista käsin. Verkostotoiminta tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen ja oppimiseen.

Ryhmiin otetaan mielellään vastaan uusia toimijoita. Yhteistyön sisältöinä on mm. ammatillinen koulutus, vertaistuki, vapaaehtoisten koulutus, vaikuttamistyö ja virkistystapahtumat omaishoitajille.

Lue lisää ja tule mukaan www.omaishoidonverkosto.fi

Vaikuta Omaishoitajaliiton toimintaan

Haluatko vaikuttaa siihen, mitä Omaishoitajaliiton tulisi tehdä? Vastaamalla lyhyeen kyselyyn autat meitä kehittämään toimintaamme. Mielipiteesi on meille tärkeä!

Linkki kyselyyn https://link.webropolsurveys.com/S/21CFBA486CEAF4C3. Vastausaikaa on 10.12. asti.

Omaishoitotiedote 3/2018

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna