Omaishoitotiedotteet
Tästä löydät viimeisimmät Omaishoitotiedotteet:
Lähellä-lehti 4/2021 on ilmestynyt
Taas on lehti täynnä monipuolista sisältöä. Tutustu ja vinkkaa myös kollegoillesi.
Lehden teemana ovat sosiaaliset suhteet ja luopuminen.
TunneVaaka® – Työkaluja omaishoitajille
Tunne voimavarasi -hanke on julkaissut omaishoitajien jaksamisen tueksi TunneVaaka® – Työkaluja omaishoitajille -kirjasen. Se on oiva työkalu myös omaishoidon parissa työskenteleville ammattilaisille.
Kirjanen käsittelee omaishoitajan eri rooleja, haastavia tilanteita ja tunteiden säätelyä sekä sisältää myös TunneVaaka®-mittarin.
Ota päihteet puheeksi omaishoitajan kanssa
Ota päihteet puheeksi -työkalu on tehty ammattilaisten tueksi tilanteisiin, joissa omaishoitajan mahdollinen päihteiden käyttö huolettaa. Tiivis työkalu sisältää vinkkejä aiheen puheeksi ottamiseen, ennaltaehkäiseviin keskusteluihin ja omaishoitoperheen tukemiseen muutoksessa. Työkalu on saatavilla myös ruotsiksi.
Lue lisää ja lataa työkalu käyttöösi
Vuoden 2022 tuetut lomat haussa
Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) järjestää Omaishoitajaliiton kanssa yli 20 lomaa vuonna 2022.
Lista lomista löytyy täältä.
Lisätietoa lomista MTHL:n sivuilla.
Vinkkaa omaishoitajille vuoden 2022 tuetuista lomista
Lomille haetaan ensisijaisesti sähköisesti lomajärjestö Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n (MTLH) kautta osoitteessa www.mtlh.fi.
Lomat on tarkoitettu kaikille omaishoitajille. Hakijan ei tarvitse olla sopimusomaishoitaja tai Omaishoitajaliiton jäsenyhdistyksen jäsen.
Toteutuvatko asiakkaan oikeudet omaishoidossa?
Sosiaalihuoltoa koskevat lait sisältävät runsaasti periaatteita ja arvoja.
Niissä on kysymys siitä, miten asiakkaita on kohdeltava julkisessa hallinnossa.
Lue Yrjö Mattilan artikkeli uusimmasta Lähellä-lehdestä.
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko 21.–28.11.
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko on vuosittainen teemaviikko, jolloin Omaishoitajaliitto ja omaishoitajayhdistykset nostavat esiin omaishoitoasioita.
Tänä vuonna teemana on työikäisten, läheisestään huolehtivien ihmisten asema ja jaksamisen turvaaminen. Viikko käynnistää Rahkeet riittämään – iäkästä läheistään hoitavien työikäisten -projektissa toteutettavan kampanjan, joka jatkuu vuonna 2022. Tutustu kampanjaan tästä linkistä.
Omaishoitajien viikkoa vietetään tänä vuonna 21.–28.11. Viikon aikana järjestetään kymmeniä tapahtumia eri puolilla Suomea.
Viikon avaa omaishoitajien kirkkopyhä 21.11. Valtakunnallinen juhla järjestetään 25.11. Kuopion kaupungintalon juhlasalissa ja juhla lähetetään verkossa. Linkki lähetykseen avataan 25.11. täällä.
Yhdistysten tapahtumia on koottu liiton verkkosivuille
Valtakunnallisen omaishoitajien viikon pääjuhlan ohjelma löytyy täältä
Muita loppuvuoden tapahtumia – voit osallistua myös verkossa
Omaishoitajien voimalaulut soivat kahdessa radiokonsertissa
18.11. klo 18-21 Järviradio, katso taajuudet ja nettiradiossa: livetaajuus.fi
22.11. klo 18-20 Radio Pooki, katso taajuudet ja nettiradiossa: livetaajuus.fi
Lue lisää
Näkyväksi-miitti nuorille hoivaajille 30.11.
Helsingissä Tiivistämöllä järjestetään 30.11. klo 16–18 nuorille hoivaajille tapahtuma, jossa viihdytään vertaisten ja muiden asiasta kiinnostuneiden ja töitä tekevien parissa. Ilmoittautuminen 26.11. mennessä. Lisätietoja
Riittämättömyyden tunne oman jaksamisen esteenä 9.12.
Hyvinvointiwebinaari 9.12.2021 klo 17–18 omaishoitajille ja kaikille läheisestään huolehtiville. Ilmoittaudu mukaan 1.12. mennessä. Lisätietoja
Katso lisää muista tilaisuuksista tapahtumakalenterista https://omaishoitajat.fi/tapahtumat/
Vinkkaa tiedotteesta työkaverillesi
Vinkkaa Omaishoitotiedotteesta työkaverillesi. Niin hänkin pysyy ajan tasalla omaishoitoasioista. Maksuttoman omaishoitotiedotteen voi tilata ja perua osoitteessa www.omaishoitajat.fi/omaishoitotiedote. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä tiedotteessa on aina linkki uusimpaan Lähellä-lehteen.
Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste
Pysy ajan tasalla, seuraa Omaishoitajaliiton viestintää
Omaishoidon ajankohtaiset asiat ja omaishoitajien tarinat löytyvät Omaishoitajaliiton verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista. Omaishoitoaiheisia päivityksiä löydät aihetunnisteilla #omaishoito, #OmaishoitoKoskettaaJokaista ja #Omaishoitoyhteisö
Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena
Omaishoitotiedote 3/2021
13.9.2021
Hyvä omaishoitajien parissa toimiva!
Lähellä-lehti 3/2021 on ilmestynyt
Tutustu monipuoliseen lehteen ja vinkkaa myös kollegoille. Lehden teemana ovat omaishoito yhteiskunnassa ja musiikki.
Tervetuloa Omaishoitoparlamenttiin 6.10.2021 klo 13-16
Omaishoitotiedotteen lukijat ovat tervetulleita seuraamaan Omaishoitajaliiton 30-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma Omaishoitoparlamenttia 6.10. klo 13.00–16.00 verkossa!
Parlamentissa omaishoitajat ja päättäjät vuoropuhelussa hakevat ratkaisuja arjen haasteisiin. Parlamentin ohjelman voi kokonaisuudessaan katsoa täältä:
Parlamentin avaa peruspalveluministeri Krista Kiuru. Omaishoidon ja läheishoivan aseman ja tukimuotojen kehityskulkuja tarkastelee OTT Laura Kalliomaa-Puha. Ohjelman keskustelussa kuulemme seuraavia kokemusasiantuntijoita: Eero-Veikko Niemi, Tuija Seppänen, Saara Huovinen ja Minna Mäenpää. Vaikuttajina ja asiantuntijoina keskustelemassa ovat mm. kansanedustajat Merja Kyllönen ja Mia Laiho, SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Sari Jokinen sekä Ida Nummelin STTK:lta.
Ohjelmassa esiintyvät myös improvisaatiotanssijat tuottaja Anna Maria Myllymäen kokoamassa Yhteiset -askeleet -tanssiesityksessä, joka pohtii sitä, kuka kannattelee ketäkin yhteiskunnassamme. Tilaisuuden juontaa Ylen uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen.
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko marraskuussa
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko on vuosittainen teemaviikko, jolloin Omaishoitajaliitto ja omaishoitajayhdistykset nostavat esiin omaishoitoasioita.
Teemaviikkoa on vietetty vuodesta 2003 lähtien. Valtakunnallista omaishoitajien viikkoa vietetään tänä vuonna 21.–28.11. Viikon avaa valtakunnallinen omaishoitajien kirkkopyhä 21.11. Valtakunnallinen juhla järjestetään 25.11. Kuopion kaupungintalon juhlasalissa ja juhla lähetetään verkossa. Linkki lähetykseen löytyy 25.11. liiton verkkosivuilta. Ohjelma julkaistaan syyskuussa liiton verkkosivuilla:
Valtakunnallisen omaishoitajien viikon pääjuhlan ohjelma
Tule mukaan yhteistyöhön! Omaishoitajaliiton paikallisyhdistykset järjestävät teemaviikolla tapahtumia eri toimijoiden kanssa ympäri Suomea. Seuraa yhdistysten ilmoittelua ja liiton some-kanavia.
Tapahtumatietoja kootaan myös Omaishoitajaliiton verkkosivuille. Verkkosivuilta löytyvät myös paikallisyhdistysten yhteystiedot.

Kampanja työikäisten omaishoitajien tuen tarpeista ja merkityksestä hoivan kokonaisuudessa
Yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Jokaiselta työpaikalta löytyy joku, jonka työpäivä jatkuu läheistä hoitaen. Arki pakkautuu täyteen ja jaksaminen on koetuksella. Kun väestö ikääntyy, vastuunkantajia on yhä enemmän. Myös sinun työpaikallasi.
Valtakunnallisen omaishoitajien viikon 21.-28.11. kampanjassa teemme tänä vuonna näkyväksi työikäisten omaishoitajien tilannetta. Miten sovittaa yhteen työ ja huolenpito läheisestä? Miten huolehtia omasta jaksamisesta? Millaisia hyviä käytäntöjä työpaikoilla voidaan luoda omaistaan hoitavan tueksi?
Seuraa somekanaviamme ja laita kampanjamateriaalit jakoon myös omassa yhteisössäsi!
Lakimies: Miten hoidettavan asioita voisi hoitaa ennen edunvalvontaa?
Loppuvuoden tapahtumissa monipuolinen valikoima tapahtumia – voit osallistua verkossa
Omaishoitajien hyvinvointiwebinaarit
Hyvinvointiwebinaarit on suunnattu omaishoitajille tueksi jokapäiväisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Syksyn webinaarit järjestetään ilta-aikaan klo 17–18 ja teemoina ovat:
- 30.9. Unen merkitys
- 21.10. Tunteet omaishoitosuhteessa – hyvä, paha aggressio
- 11.11. Omaishoidon tabut – saako tästä edes puhua
- 9.12. Riittämättömyyden tunne oman jaksamisen esteenä
Lisätietoa webinaareista löytyy yllä olevista linkeistä. Vinkkaathan mahdollisuudesta omaishoitajille!
Ovet-ohjaajakurssi 16.-17.11.2021, verkkokurssi
Ovet-ohjaajakurssi antaa valmiudet järjestää Ovet-valmennuksia® yhteistyössä liiton paikallisyhdistysten, kuntien, seurakuntien, oppilaitosten ja muiden järjestöjen kanssa. Ohjaajakurssilla perehdytään Ovet-valmennukseen ja ohjaajana toimimiseen. Kurssi antaa tietoa valmennuksen sisällöstä ja työskentelymenetelmistä sekä perustietoa ryhmän ohjaamisesta.
Lue lisää ja ilmoittaudu 5.11. mennessä https://omaishoitajat.fi/tapahtuma/ovet-ohjaajakurssi-16-17-11-2021-verkkokurssi/
Katso lisää muista tilaisuuksista tapahtumakalenterista https://omaishoitajat.fi/tapahtumat/
Vinkkaa tiedotteesta työkaverillesi
Vinkkaa Omaishoitotiedotteesta työkaverillesi. Niin hänkin pysyy ajan tasalla omaishoitoasioista. Maksuttoman omaishoitotiedotteen voi tilata ja perua osoitteessa www.omaishoitajat.fi/omaishoitotiedote. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä tiedotteessa on aina linkki uusimpaan Lähellä-lehteen.
Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste
Pysy ajan tasalla, seuraa Omaishoitajaliiton viestintää
Omaishoidon ajankohtaiset asiat ja omaishoitajien tarinat löytyvät Omaishoitajaliiton verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista. Omaishoitoaiheisia päivityksiä löydät aihetunnisteilla #omaishoito, #OmaishoitoKoskettaaJokaista ja #Omaishoitoyhteisö
Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena
Omaishoitotiedote 2/2021
27.5.2021
Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedotteessa ovat tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi. Tilaa omaishoitotiedote.
Uusi Lähellä-lehti on ilmestynyt!
Tutustu mielenkiintoiseen sisältöön. Voit jakaa linkkiä lehteen myös kollegoille. Lehden teemat ovat Omaishoidon monimuotoisuus ja Tunteet.
Voit antaa palautetta lehdestä vastaamalla lukijakyselyyn.
KUNTAVAALIT 2021 Omaishoito kuntien hyvinvointistrategioihin ja omaishoitajayhdistykset kuntien kumppaneiksi
Omaishoitajaliiton ja sen jäsenyhdistysten vaalitavoitteet korostavat omaishoidon inhimillistä ja taloudellista arvoa.
Lue lisää, testaa tietosi omaishoitovisassa ja haasta ehdokkaasi www.omaishoitajat.fi/vaalit.
MERKITSE KALENTERIIN: 6.10.2021 omaishoitajat ja päättäjät kohtaavat Omaishoitoparlamentissa

Osana Omaishoitajaliiton 30-vuotisjuhlavuotta järjestetään 6.10. Omaishoitoparlamentti. Tilaisuudessa keskustelevat omaishoitajat, päättäjät, viranomaiset, tutkijat ja asiantuntijat. Keskustelua juontaa Ylen uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen.
Lue lisää www.omaishoitajat.fi/30vuotta
Linkki Omaishoitoparlamentin lähetykseen avautuu 6.10.2021 klo 12.
Ota päihteet puheeksi -työkalu ammattilaisille
Ota päihteet puheeksi -työkalu (pdf) on tehty ammattilaisten tueksi tilanteisiin, joissa omaishoitajan mahdollinen päihteiden käyttö huolettaa. Tiivis työkalu sisältää helposti lähestyttäviä vinkkejä aiheen puheeksi ottamiseen, ennaltaehkäiseviin keskusteluihin ja omaishoitoperheen tukemiseen muutoksessa.
Tilaa meiltä lyhyt Ota päihteet puheeksi -etäinfo esim. yhteistyöverkostollesi. Esittelemme lyhyesti työkalun ja ehdimme vastata myös pariin kysymykseen.
Lue lisää www.omaishoitajat.fi/omaishoitajan-alkoholin-kaytto-puheeksi/
Lisätietoja:
Elina Koponen puh. 020 7806 589, elina.koponen@omaishoitajat.fi
Neuvonta ja chatit palvelevat omaishoitajia ja ammattilaisia
Omaishoidon neuvonta puh. 020 7806 599 ma–to klo 9–15. Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.
Kysy omaishoidosta chat -palvelee ma-pe klo 9–12 ja Omaishoidon vertaischat ke klo 10–12 osoitteessa www.omaishoitajat.fi.
Neuvontapuhelin ja chatit on suljettu 24.6.-30.7.2021. Hyvää kesää!
Selaa aiempia Omaishoitotiedotteita
Omaishoitotiedote 1/2021
25.2.2021
Uusi Lähellä-lehti on ilmestynyt!
Tutustu mielenkiintoiseen sisältöön. Voit jakaa linkkiä lehteen myös kollegoille.
Lehden teemat ovat Omaishoidon tuki ja Omaishoitajan talous.
Omaishoitoyhteisön vaalitavoite: Omaishoito kuntien hyvinvointistrategioihin ja omaishoitajayhdistykset kuntien kumppaneiksi
Omaishoitajaliiton ja sen jäsenyhdistysten vaalitavoitteet korostavat omaishoidon inhimillistä ja taloudellista arvoa.
Lue lisää, testaa tietosi omaishoitovisassa ja haasta ehdokkaasi www.omaishoitajat.fi/vaalit.
Seuraa Omaishoidolla on väliä -kuntavaalipaneelia verkossa 3.3. klo 16-18

Paneeliin osallistuvat eduskuntapuolueiden nimeämät edustajat: Hilkka Ahde (sd.), Harry Harkimo (liik.), Hanna Holopainen (vihr.), Mikko Kinnunen (kesk.), Merja Kyllönen (vas.), Mia Laiho (kok.), Mari Rantanen (ps.), Cecilia Ehrnrooth (rkp.) ja Sari Tanus (kd.). Muut puolueet eivät ole vielä nimenneet ehdokastaan. Tapahtuman juontaa Ylen uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen.
Linkki tilaisuuteen avautuu 3.3.2021 klo 15.45 osoitteessa www.omaishoitajat.fi/vaalit. Tapahtumasta tehdään tallenne samalle nettisivulle.
Katso dokumenttivideo omaishoitokysymyksistä
Omaishoitajaliiton 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on tuotettu dokumenttivideo Omaishoito eilen, tänään ja huomenna. Video on katsottavissa osoitteessa www.omaishoitajat.fi/30vuotta.
Samalle sivulle kootaan myös tietoa juhlavuoden tapahtumista.
Merkitse päivämäärät kalenteriisi jo nyt!
Omaishoitotiedote 4/2020
19.11.2020
Lähellä 4/2020 -lehden teemoina Työikäiset omaishoitajat sekä Muistisairaudet
Kansijutussa omaishoitaja Anne Niemi kertoo, että ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittaminen on onnistunut palvelujen ja työelämän joustojen ansiosta. Omaa aikaa ei siitä huolimatta juurikaan ole.
Työikäiset omaishoitajat -teemassa muistutetaan, että työikäisten omaishoitajia koskevat kysymykset ovat tärkeitä inhimillisesti ja yhteiskunnallisesti. Omaishoitajat kertovat omaishoitoarjestaan työelämän ohessa.
Muistisairaudet-teemassa kerrotaan, että muistisairaudet ovat yleisin sopimusomaishoidon syy. Asiantuntijat käsittelevät muistisairauksien ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Muistisairasta läheistään hoitavat kertovat kokemuksistaan.
Selattavan näköislehden voit lukea maksutta verkossa.
Vinkkaa lehdestä myös työkaverillesi!
Valtakunnallista omaishoitajien viikkoa vietetään poikkeusajan järjestelyin
Valtakunnallista omaishoitajien viikkoa vietetään 22.–29.11. teemalla Omaishoito koskettaa jokaista. Omaishoito voi tulla osaksi arkea missä tahansa elämänvaiheessa. Suomessa arvioidaan olevan noin 350 000 omaishoitotilannetta. Teemaviikon avaa omaishoitajien valtakunnallinen kirkkopyhä sunnuntaina 22.11.
Liiton jäsenyhdistykset järjestävät teemaviikolla koronarajoitukset huomioiden tapahtumia eri puolilla Suomea. Teemaviikon tapahtumat ja muu info löytyvät verkkosivulta www.omaishoitajat.fi/teemaviikko. Verkkosivuilta löytyvät myös paikallisyhdistysten yhteystiedot. Tule mukaan toimintaan!
Uudessa Lähellä 4/2020 -lehdessä kerrotaan lisää teemaviikosta, Omaishoitajaliiton jäsenyhdistysten toiminnasta sekä omaishoitajien hyvinvointivinkeistä.
Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen tervehtii omaishoitajia videolla
Videotervehdys YouTube-palvelussa. Puhemiehen tervehdys on julkaistu myös Lähellä-lehdessä tekstimuodossa.
Juhlavideolla keskustelua, musiikkia ja omaishoidon arkea
Valtakunnallisen viikon päätapahtuma on 25.11. kello 13, jolloin julkaistaan juhlavideo teemaviikon verkkosivuilla. Video käsittelee omaishoitoa henkilökuvien, musiikin ja keskustelun avulla. Juontajana ja esiintyjänä toimii muusikko Joel Hallikainen.
Vinkkaa omaishoitajille vuoden 2021 tuetuista lomista
Omaishoitajien vuoden 2021 tuettujen lomien tiedot löytyvät nyt Omaishoitajaliiton verkkosivun lomakalenterista.
Lomille haetaan ensisijaisesti sähköisesti lomajärjestö Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n (MTLH) kautta osoitteessa www.mtlh.fi.
Lomille osallistujat valitsee lomajärjestö, joka myös myöntää lomatuen. Lomailija maksaa itse omavastuuosuuden ja matkat. Lomilla on täysihoito. Kaikilla lomilla omavastuuosuus on 100 € / henkilö. Lapsiperhelomille alle 17-vuotiaat pääsevät veloituksetta.
Lomat on tarkoitettu kaikille omaishoitajille. Hakijan ei tarvitse olla sopimusomaishoitaja tai Omaishoitajaliiton paikallisyhdistyksen jäsen.
Lue lisää: www.mtlh.fi/loman-hakeminen/hakuohjeet
Lisätietoja Omaishoitajaliiton verkkosivulla, puh. 020 7806 533 tai sähköpostitse kaisu.haggqvist@omaishoitajat.fi
Kannanotto: Omaishoidon kehittämiseen kansallinen strategia
Omaishoidon kehittämisen tulee olla keskiössä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sosiaaliturvan uudistuksissa, linjataan Omaishoitajaliiton 8.10. julkaisemassa mediatiedotteessa.
Omaishoitajaliitto vaatii kansallisen omaishoitostrategian päivittämistä 2020-luvulle. Vuonna 2014 sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä julkaisi hyviä linjauksia sisältävän kansallisen omaishoidon kehittämisohjelman. Kuitenkin vain muutamat ohjelman ehdotukset ovat toteutuneet.
Omaishoitajaliitto myös peräänkuuluttaa valtiolta tiukempaa ohjausta, jotta omaishoidon kehittämiseen kohdennetut resurssit ohjautuvat kunnissa tarkoituksensa mukaisesti.
Liitto muistuttaa, että omaishoitoa tulee tarkastella olennaisena osana suomalaista hoivapalvelujärjestelmää.
Tiedote on julkaistu STT Infossa osoitteessa www.sttinfo.fi/uutishuone/omaishoitajaliitto.
Omaishoitajaliiton STT Infossa julkaistut mediatiedotteet voit tilata suoraan omaan sähköpostiisi.
Lakimies: Oikeusasiamies moitti kunnan menettelytapoja etuuden myöntämisessä
Luottamuksensuojaan kuuluu, että omaishoitajan tulee voida luottaa viranomaisen toiminnan oikeellisuuteen ja virheettömyyteen sekä tehtyjen päätösten pysyvyyteen, kirjoittaa lakimies Yrjö Mattila Lähellä 4/2020 -lehdessä.
Mattila kertoo tapauksesta, jossa omaishoitajalle myönnetyt kuljetuspalvelut oli lopetettu ilman riittäviä selvityksiä. Oikeusasiamies otti tapaukseen kantaa ja totesi, että asiakkaan tulee voida luottaa tehtyjen päätösten pysyvyyteen.
Lue koko kirjoitus Lähellä-lehdestä
Vinkkaa omaishoitajalle Omaishoidon vertaischat -palvelusta
Omaishoitajaliiton chat-palvelut ovat laajentuneet Omaishoidon vertaischatilla, jossa pääsee keskustelemaan Omaishoitajaliiton jäsenyhdistysten vapaaehtoisten kanssa arjen kuulumisista tai mieltä askarruttavista asioista.
Vertaischat palvelee keskiviikkoisin klo 10–12. Chatin kautta voit asioida nimettömästi osoitteessa www.omaishoitajat.fi.
Omaishoitajaliiton verkkosivuilla sijaitsee myös Kysy omaishoidosta -chat, joka on omaishoitajille ja läheisistään vastuussa oleville henkilöille suunnattu tietoa ja ohjausta tarjoava verkkopalvelu. Chatiin voi kirjoittaa omaishoitoon liittyviä kysymyksiä, joihin liiton ja jäsenyhdistysten neuvojat vastaavat.
Kysy omaishoidosta -chat palvelee ma, ti, to ja pe kello 9–12 sekä keskiviikkoisin kello 15–18 osoitteessa www.omaishoitajat.fi.
Liiton valtakunnallinen omaishoidon neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15. Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.
Jaa tietoa omaishoidon neuvontapalveluista sosiaalisessa mediassa tykkäämällä ja jakamalla Omaishoitajaliiton some-päivityksiä palveluihin liittyen Facebookissa ja Twitterissä.
Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.
Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568
Itä-Suomi, Kukka-Maaria Lepistö, puh. 020 7806 588
Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581
Pohjois-Suomi, Hanna Savela, puh. 020 7806 572
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)omaishoitajat.fi.
Lue lisää Omaishoitajaliiton aluetyöstä.
Tutkimus: Omaishoito kuormittaa hoitajaa ja säästää yhteiskunnalta miljardeja
Oulun yliopiston ”Että joku näkee mut – omaishoitajan hyvinvointi ja turvallisuus” -tutkimuksen mukaan omaishoitajat hyötyisivät säännöllisesti tarjottavasta kehon hyvinvoinnin tukemisesta, kuten kotifysioterapiakäynneistä sekä ammatillisesta työnohjauksesta.
Tutkimus paljastaa omaishoitajien fyysisen ja psyykkisen haittakuormituksen todellisuuden. Tuki- ja liikuntaelinvaivoista yleisimpiä ovat selkä- ja niskakivut. Myös tapaturmat ovat yleisiä. Omaishoitajat kokevat usein myös turvattomuuden tunnetta ja elämänhallinnan puutetta. Negatiiviset ajatukset ja yksinäisyys johtavat henkisen kapasiteetin jatkuvaan ylikuormittumiseen.
Tutkimuksessa arvioitiin myös 65 vuotta täyttäneiden omaishoidettavien kustannuksia muissa palveluissa. Vuonna 2017 omaishoidossa olleiden iäkkäiden hoidettavien arvioidut vaihtoehtoiset hoito- ja asumiskustannukset olisivat olleet noin 3,1 miljardia euroa.
Lue koko tutkimus Kunnallisalan kehittämissäätiön verkkosivulla.
Ilon aiheita ostoskassiin!
Omaishoito koskettaa jokaista -ostoskassi on kätevä kauppareissulla ja kiva lahja läheiselle. Kassi on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista ja sen koko on 68 x 45 x 8 cm (taitettuna pussissa 11 x 12 cm). Kokoon taitettavan kassin hinta on 10 € postikuluineen.
Tulevan vuoden ilon aiheita löytyy Omaishoitajaliiton seinäkalenterista. Ilon aiheita 2021 -kalenterin koko on 11,3 cm x 17 cm. Kalenterin hinta on 3 €, mihin lisätään posti- ja käsittelykulut.
Kaikki Omaishoitajaliiton myyntituotteet löytyvät liiton verkkosivulta. Tilaukset pyydämme tekemään joko sähköpostitse toimisto@omaishoitajat.fi tai puhelimitse 020 7806 500.
Vinkkaa tiedotteesta työkaverillesi
Vinkkaa Omaishoitotiedotteesta työkaverillesi, jotta hänkin pysyy ajan tasalla omaishoitoasioista. Maksuttoman omaishoitotiedotteen voi tilata ja perua osoitteessa www.omaishoitajat.fi/omaishoitotiedote. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä tiedotteessa on linkki uusimpaan Lähellä-lehteen.
Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste
Pysy ajan tasalla omaishoitoasioissa, seuraa Omaishoitajaliiton viestintää
Omaishoidon ajankohtaiset asiat ja omaishoitajien tarinat löytyvät Omaishoitajaliiton verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista. Omaishoitoaiheisia päivityksiä löydät aihetunnisteilla #omaishoito ja #OmaishoitoKoskettaaJokaista
Omaishoitajaliiton verkkosivu www.omaishoitajat.fi
Omaishoitajaliitto Facebookissa
Omaishoitajaliitto Twitterissä
Omaishoitajaliitto Instagramissa
Omaishoitotiedote 3/2020
14.9.2020
Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedoteessa ovat tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi. Tilaa omaishoitotiedote.
Lähellä 3/2020 -lehden teemoina Asenteet ja omaishoito sekä Kaltoinkohtelu
Kansijutussa omaishoitaja Marko Lönnqvist kertoo, että omaishoitajaan suhtaudutaan positiivisesti, mutta toisenlaiset asenteet paljastuvat palveluita haettaessa.
Asenteet ja omaishoito -teemassa omaishoitajat kertovat asenteisiin liittyvistä kokemuksistaan ja asiantuntijat avaavat teeman yhteiskunnallista näkökulmaa.
Kaltoinkohtelu-teemassa kerrotaan ilmiön monimuotoisuudesta ja taustalla vaikuttavista syistä. Omaishoitajien hyvinvoinnin tukeminen on keskeinen keino kaltoinkohtelun ennaltaehkäisyssä.
Selattavan näköislehden voit lukea maksutta verkossa.
Vinkkaa lehdestä myös työkaverillesi!
Euroopan omaishoitajien päivä kertoo omaishoidon merkityksestä

Euroopan omaishoidon toimijoiden verkosto Eurocarers viettää ensimmäistä Euroopan omaishoitajien päivää 6.10. Teemapäivän viesti on yksinkertainen, mutta painokas – otetaan huomioon omaishoitajat ja tarjotaan heille tukea.
Koronapandemian puhkeaminen lisäsi keväällä omaishoitajien haasteita. Pandemia on tehnyt näkyväksi omaishoidon luonteen, kun sadat tuhannet suomalaiset ja miljoonat eurooppalaiset ovat joutuneet ottamaan vastuuta erityisesti ikääntyvistä läheisistään viime kuukausina.
Omaishoitajien ja läheisvastuuta ottavien panosta ja merkitystä on syytä juhlistaa kautta Euroopan, valottaa heidän tilannettaan ja tarjota heille tukea.
Teemapäivä järjestetään jatkossa vuosittain 6. lokakuuta. Omaishoitajaliitto on Eurocarersin jäsenenä mukana kampanjoimassa eurooppalaisen omaishoidon puolesta.
Kampanjan eurooppalainen verkkosivu www.carersday.eu on mahdollista lukea myös suomeksi.
Omaishoitajien palveluihin tehty merkittäviä muutoksia korona-aikana
Koronaepidemia toi esiin suomalaisen sosiaaliturvan haavoittuvuuden poikkeusoloissa, todetaan Sosiaalibarometrin 2020 yhteenvedossa. Monet ennestään haavoittuvassa asemassa olleet ihmiset putosivat julkisen turvaverkon läpi. Tällöin kolmannen sektorin, eli järjestöjen ja kirkon apu on korostunut. Myös niin sanottu neljäs sektori, eli naapuriavun kaltainen tuki on kannatellut osaa suomalaisista koronan aikana.
Huoli omaishoitajien jaksamisesta nousi selkeästi esiin sosiaalibarometrissä. Puolet kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon johtajista nimesi omaishoitajien kuormittuneisuuden kolmen kärkeen, kun heiltä kysyttiin, millaiset asiat ovat vaikuttaneet ikääntyneisiin koronan aikana.
Koronan aikana omaishoitajien palveluihin on tehty merkittäviä muutoksia. Päivätoimintaryhmät ja lyhytaikaishoidot olivat monessa kunnassa tauolla koronapandemian aiheuttaman poikkeustilan aikana. Uusia toiminta- ja tukimuotoja otettiin käyttöön vaihtelevasti.
Lue lisää Lähellä-lehdestä ja Sosiaalibarometrin verkkosivulta.
Avustusten väheneminen iskisi omaishoitajiin
Omaishoitajaliitto jäsenyhdistyksineen on erittäin huolissaan valtiovarainministeriön vuoden 2021 talousarvioesityksestä, jonka mukaan sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustukset supistuisivat kolmanneksella kuluvaan vuoteen verrattuna.
Omaishoitajayhdistykset kohtaavat ja auttavat kymmeniä tuhansia omaishoitajia vuosittain. Mikäli kolmannes tästä avusta supistuu, näkyy tuen tarve kasvavana kysyntänä kuntien sosiaali- ja terveyspalveluissa.
”Omaishoitajien auttamista ei pitäisi vaikeuttaa, koska se luo paineita kunnille, joista monet ovat jo ennestään taloudellisissa ongelmissa”, toteaa Omaishoitajaliiton puheenjohtaja, erikoislääkäri Sari Raassina.
Veikkaustuottojen lasku johtuu sinällään tärkeistä, pelihaittoja ehkäisevistä Veikkauksen vastuullisuustoimista.
Omaishoitajaliitto peräänkuuluttaa avustusten supistumisen korvaamista esimerkiksi arpajaisveroa laskemalla tai ottamalla joitakin toimintoja suoraan valtion rahoitettavaksi.
Kompensaatiolla turvattaisiin sosiaali- ja terveysjärjestöjen keskeisten tukitoimintojen jatkuminen haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille.
Omaishoitajaliitto julkaisi aiheesta mediatiedotteen 24.8.2020
Sote-järjestöjen tärkeästä roolista muistuttaa myös sote-järjestöjen kattojärjestö SOSTEn Onneksi on joku -kampanja, joka näkyy sosiaalisessa mediassa tunnuksella #onneksionjoku.
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko lähestyy – merkkaa kalenteriisi
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko on vuosittain järjestettävä teemaviikko, jolla halutaan nostaa esiin omaishoitoasioita.
Teemaviikkoa on vietetty vuodesta 2003. Valtakunnallista omaishoitajien viikkoa vietetään tänä vuonna 22.–29.11. Viikon avaa valtakunnallinen omaishoitajien kirkkopyhä 22.11.
Tule mukaan yhteistyöhön! Omaishoitajaliiton paikallisyhdistykset järjestävät teemaviikolla koronatilanteen niin salliessa tapahtumia eri toimijoiden kanssa ympäri Suomea. Seuraa yhdistysten ilmoittelua ja liiton some-kanavia.
Tapahtumatietoja kootaan syksyn aikana myös Omaishoitajaliiton verkkosivuille. Verkkosivuilta löytyvät myös paikallisyhdistysten yhteystiedot.
Lakimies: Omaishoidon tuesta päätettäessä otettava huomioon kokonaisuus
Kunnat ovat yhä enemmän ottaneet käyttöön pisteytykseen perustuvia mittareita omaishoidon tuen tarvetta arvioidessaan. Tähän liittyy kuitenkin ongelmia, jotka tulivat esiin tuoreessa hallinto-oikeuden päätöksessä, kirjoittaa lakimies Yrjö Mattila Lähellä 3/2020 -lehdessä.
Hallinto-oikeuden käsittelemässä tapauksessa omaishoitaja oli pudonnut pois tuen piiristä ehtojen kiristyksen ja pisteytyksen käyttöönoton jälkeen. Oikeus katsoi, että asia on kunnan harkintavallan piirissä, mutta oikeuden mukaan hoitoisuusarvioinnin pisteytys on vain suuntaa antava. Näin ollen jatkossakin omaishoidon tuesta päätettäessä tulee ottaa huomioon kaikki esille tulevat seikat.
Lue koko kirjoitus Lähellä-lehdestä
Nuorilla hoivaajilla enemmän hyvinvoinnin haasteita kuin muilla nuorilla
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisema kouluterveyskyselyn 2019 analyysi kertoo, että nuorilla hoivaajilla on muita nuoria enemmän koulu-uupumusta, masennusoireilua, ahdistuneisuutta ja yksinäisyyttä. Hyvinvointiin liittyvien haasteiden esiintyminen nuorten hoivaajien ryhmässä oli erittäin johdonmukaista.
Kouluterveyskyselyyn vastanneista 8. ja 9. luokkien oppilaista sekä lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista sekä ammattioppilaitosten opiskelijoista 6 prosenttia hoivasi läheistään viikoittain tai päivittäin.
Saadut tulokset viittaavat siihen, että Suomi ei poikkea muista asiaa tutkineista maista esimerkiksi hoivan esiintyvyyden tai tilanteeseen liittyvien haasteiden suhteen. Päivittäin tai viikoittain hoivaavien nuorten osuus on teollisuusmaissa 2–8 prosenttia ja Ruotsissa vastaava luku oli 7 prosenttia vuonna 2014.
Tutkimustuloksia käsitellään myös Nuoret hoivaajat esiin -seminaarissa 6.10. Katso tapahtuman lisätiedot verkosta.
Loppuvuoden tapahtumissa monipuolinen kattaus omaishoidosta – voit osallistua verkossa
Omaishoidon maakuntapäivät loka–marraskuussa
Omaishoitajaliitto järjestää vuonna 2020 Omaishoidon maakuntapäiviä eri puolilla Suomea. Maakuntapäivät ovat avoimia tilaisuuksia, joissa omaishoidosta kiinnostuneet käsittelevät yhdessä ajankohtaisia omaishoidon kysymyksiä.
Maakuntapäivät järjestetään syksyn aikana verkkovälitteisesti sekä koronatilanteen niin salliessa rajatuin osallistujamäärin myös paikan päällä. Järjestelyissä Omaishoitajaliitto seuraa viranomaisohjeita.
Muuttuvan koronatilanteen vuoksi on erittäin tärkeää ilmoittautua sekä verkkotapahtumaan että paikan päällä järjestettävään tapahtumaan. Voimme suoraan informoida mahdollisista muutoksista vain niitä, jotka ovat ilmoittautuneet.
Maakuntapäivät syksyllä 2020
Pohjanmaa, Vaasa 1.10.2020
Etelä-Karjala ja Kymenlaakso, Imatra 18.11.2020
Keski-Suomi, Jyväskylä 24.11.2020
Etelä- ja Pohjois-Savo, Mikkeli 26.11.2020
Lue lisää maakuntapäivistä Omaishoitajaliiton verkkosivuilta
Nuoret hoivaajat näkyväksi -seminaari 6.10.
Nuoret hoivaajat näkyväksi -seminaarin tavoitteena on avata omaishoidon moninaisuutta nuorten hoivaajien näkökulmasta ja lisätä tietoisuutta heidän tilanteestaan Suomessa ja kansainvälisesti.
Seminaari järjestetään 6.10. Helsingissä Kiasmassa, mutta seminaariin on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä, ilmoittautuminen 29.9. mennessä. Katso koko ohjelma ja ilmoittaudu verkossa
Tunteet ja kokemukset omaishoitotilanteissa -seminaari 29.10.
Suomen omaishoidon verkoston seminaari omaishoidon herättämistä ristiriitaisitakin tunteista ja hoivatilanteen vaikutuksista ihmissuhteisiin ja elämään. Seminaari on tarkoitettu erityisesti omaishoidon parissa työskenteleville järjestöjen ja kuntien työntekijöille ja vapaaehtoisille, tutkijoille, omaishoitajille ja muille aiheesta kiinnostuneille
Helsingissä järjestettävään seminaariin on mahdollista osallistua myös etänä, ilmoittautuneille lähetetään linkki tapahtumaan. Seminaarin lisätiedot ja ilmoittautuminen
Kuinka lakia luetaan -webinaari 3.11.
Kuinka lakia luetaan -webinaarin aamupäivässä käsitellään erilaisia palveluita ja tukimuotoja erityisesti vammaisten henkilöiden näkökulmasta. Iltapäivällä käydään läpi omaishoidon ja työn yhteensovittamiseen liittyviä kysymyksiä.
Webinaari on tarkoitettu omaishoidon parissa toimivien järjestöjen, kuntien ja muiden tahojen toimijoille sekä omaista ja läheistään tukeville henkilöille. Webinaarin lisätiedot ja ilmoittautuminen
Päihteet omaishoitoperheissä -seminaarit Raahessa, Helsingissä ja verkossa
Mitä tehdä, kun omaishoitajan päihteiden käyttö huolestuttaa? Miten auttaa ja tukea omaishoitoperhettä, jossa päihteet ovat haasteena? Miltä alkoholiriippuvuus tuntuu?
Kuppi nurin -hanke järjestää maksuttomat seminaarit 19.11. Raahessa ja 3.12. Helsingissä korona-ajan turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Helsingin seminaari on myös osittain seurattavissa verkossa.
Seminaareissa kuullaan puheenvuoroja päihteiden puheeksi ottamisesta sekä omaishoitajien tunteista ja tuen tarpeista. Lisäksi sukelletaan päihteiden käyttäjien ja omaisten elämään dokumentaarisen musiikkiteatterin kautta.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen: www.omaishoitajat.fi/tapahtumat
Kaikki koulutukset ja tapahtumat Omaishoitajaliiton tapahtumakalenterissa
Vinkkaa omaishoitajalle chat-palveluista

Omaishoitajaliiton verkkosivuilla www.omaishoitajat.fi sijaitseva Kysy omaishoidosta -chat on omaishoitajille ja läheisistään vastuussa oleville henkilöille suunnattu tietoa ja ohjausta tarjoava verkkopalvelu. Chatiin voi kirjoittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti omaishoitoon liittyviä kysymyksiä, joihin liiton ja jäsenyhdistysten neuvojat vastaavat.
Kysy omaishoidosta -chat palvelee ma, ti, to ja pe kello 9–12 sekä keskiviikkoisin kello 15–18 osoitteessa www.omaishoitajat.fi.
Lokakuussa viikolla 42 Kysy omaishoidosta -chatin rinnalla avautuu Omaishoidon vertaischat, joka on tarkoitettu omaishoitajille, mutta siihen voivat ottaa yhteyttä myös omaishoidettavat. Vertaischat toteutetaan Omaishoitajaliiton jäsenyhdistysten kouluttamien vapaaehtoisten voimin.
Omaishoitajaliitto neuvoo omaishoitajia ja työntekijöitä
Omaishoitajaliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15.
Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.
Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.
Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568
Itä-Suomi, Kukka-Maaria Lepistö, puh. 020 7806 588
Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581
Pohjois-Suomi, Hanna Savela, puh. 020 7806 572
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)omaishoitajat.fi.
Lue lisää Omaishoitajaliiton aluetyöstä.
Vinkkaa tiedotteesta työkaverillesi
Vinkkaa Omaishoitotiedotteesta työkaverillesi, jotta hänkin pysyy ajan tasalla omaishoitoasioista. Maksuttoman omaishoitotiedotteen voi tilata ja perua osoitteessa www.omaishoitajat.fi/omaishoitotiedote. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä tiedotteessa on linkki uusimpaan Lähellä-lehteen.
Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste
Pysy ajan tasalla omaishoitoasioissa, seuraa Omaishoitajaliiton viestintää
Omaishoidon ajankohtaiset asiat ja omaishoitajien tarinat löytyvät Omaishoitajaliiton verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista. Omaishoitoaiheisia päivityksiä löydät aihetunnisteilla #omaishoito ja #OmaishoitoKoskettaaJokaista
Omaishoitajaliiton verkkosivu www.omaishoitajat.fi
Omaishoitajaliitto Facebookissa
Omaishoitajaliitto Twitterissä
Omaishoitajaliitto Instagramissa
Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena
Omaishoitotiedote 2/2020
28.5.2020
Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedoteessa ovat tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi. Tilaa omaishoitotiedote.
Lähellä 2/2020 -lehden teemoina Omaishoitoyhteisö sekä Lapsi omaishoitoperheessä
Kansijutussa psykoterapeutti Terhi Lahti kertoo, että korona-aikana pelko on usein merkki välittämisestä. Hän muistuttaa, että poikkeusaikoina kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta niiden vietäväksi ei tarvitse jäädä. Toivoa kumpuaa arjen pienistä hyvistä asioista.
Omaishoitoyhteisö -teemassa avataan Omaishoitajaliiton ja sen jäsenyhdistysten muodostamaa avointa yhteisöä, joka auttaa ja tukee omaishoitajia.
Lapsi omaishoitoperheessä -teemassa kerrotaan, miten epilepsiaa sairastaneen isän tilanne vaikutti perheen tyttäreen.
Selattavan näköislehden voit lukea maksutta verkossa
Vinkkaa lehdestä myös työkaverillesi!
Omaishoitoyhteisö on omaishoitajien tukena läpi poikkeusajan
Omaishoitajat vastaavat riskiryhmiin kuuluvien hoidettavien läheistensä turvallisuudesta ja selviytymisestä koronaepidemian aikana. Poikkeustilanteessa omaishoitajien tukemiseen tarvitaan uusia keinoja.
Omaishoitajaliiton jäsenyhdistysten tarjoamia korona-poikkeusajan tukimuotoja on koottu verkkosivulle www.omaishoitajat.fi/yhteiso-omaishoitajien-tukena.
Tuesta kerrotaan sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteilla #Omaishoitoyhteisö sekä #OmaishoitoKoskettaaJokaista. Tietoja yhdistysten toiminnasta jaettiin Omaishoitajaliiton Facebook-sivuilla Yhteisö omaishoitajien tukena -kampanjan aikana 27.4.–15.5.2020.
Omaishoitajaliitto ja 70 jäsenyhdistyksen omaishoitoyhteisö kehittää tukimuotoja, joilla voidaan helpottaa ja auttaa omaishoitajien arkea, vaikka koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne estää lähikontaktit.
Yhdistykset tukevat omaishoitajia muun muassa etäkahviloilla, asiantuntijaluennoilla ja hyvinvointi-illoilla, sekä toiminnallisesti esimerkiksi etänä toteutetuilla kokkauskursseilla ja joogalla. Kasvokkain kokoontuneiden vertaistukiryhmien tilalla järjestetäänkin nyt henkistä tukea tarjoavaa apua puhelimitse, sähköisissä keskusteluryhmissä ja sosiaalisen median kanavissa.
Omaishoitoyhteisö on keskeinen lenkki omaishoitajien auttamisketjussa. Jokainen voi olla osa yhteisöä ja tarjota panoksensa omaishoitajien avuksi ja tueksi poikkeusaikana sekä sen jälkeen. Tukena ja läsnä voi olla monin keinoin. Lisäksi uusia tuen tapoja kehitetään jatkuvasti. Omaishoitoyhteisöstä ja vapaaehtoisuudesta voit lukea Lähellä 2/2020 -lehdestä.
Omaishoitajaliiton ja jäsenyhdistysten yhteystiedot löytyvät liiton verkkosivuilta.
Uutta: Rahkeet riittämään -hanke työikäisten omaishoitajien tueksi
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Omaishoitajaliiton Rahkeet riittämään -hankkeelle avustusta vuosiksi 2020–2022.
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa ikääntyvää läheistään hoitavien työikäisten omaishoitajien toimijuutta, kehittää liiton jäsenyhdistysten osaamista työikäisten omaishoitajien tukemisessa sekä löytää yhteiskunnallisia ratkaisuja työikäisten omaishoitajien tueksi.
Apua tarvitsevien ikääntyvien henkilöiden määrä kasvaa, mutta virallisen hoivan tarjonta ei kasva samassa suhteessa, joten työikäisten hoivataakan on ennustettu kasvavan. Tilanteeseen tarvitaan myös uudenlaisia järjestötoiminnan keinoja kohderyhmän tavoittamiseen ja tukemiseen.
Huhtikuussa hankkeen projektipäällikkönä aloitti Miika Kataja ja suunnittelijana Andrea Lorenz-Wende. Lue lisää hankkeen verkkosivulta: www.omaishoitajat.fi/rahkeet-riittamaan.
Emeritaprofessori Tytti Solantaus: Rankkakin kokemus voi tukea lapsen kasvua

Omaishoitoperheissä koetut rankatkin asiat voivat tukea lapsen hyvää kehitystä, kertoo lastenpsykiatri ja emeritaprofessori Tytti Solantaus.
”Meillä on helposti ajatus, että tilanne on hyvä tai paha. Se ei ole niin, vaan ne kulkevat rinnakkain.”
Omaishoitoperheissä lapset usein haluavat auttaa läheisen hoidossa ja arjen pyörittämisessä.
”On tärkeää, että lapsella on mahdollisuus pitää huolta perheenjäsenistä. Vanhemmat huolehtivat lapsista ja lapset omalla tavallaan vanhemmista”, Solantaus sanoo.
Tutkimuksessa on havaittu, että rankat kokemukset harvemmin kääntyvät ongelmiksi, jos lapsi itse saa tarvitsemansa tuen. Vastuu ilman tukea on lapselle kohtuuton tilanne.
”Rankat tilanteet, joissa lapsi ohitetaan ja hän joutuu vain toimimaan yli omien voimavarojen, voivat myöhemmin aiheuttaa masennusta, ahdistusta ja jaksamattomuutta”, Solantaus kertoo.
Lue Tytti Solantauksen koko haastattelu Lähellä-lehdestä
Kerro ikääntyville omaishoitajanaisille: Tunne voimavarasi -hanke tarjoaa tukea
Tunne voimavarasi -hanke auttaa ikääntyviä omaishoitajanaisia, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa. Hankkeella edistetään naisten hyvinvointia ja jaksamista sekä ehkäistään omaishoitosuhteissa tapahtuvaa kaltoinkohtelua. Tavoitteena on myös, että yhdistystoimijoiden ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten osaaminen väkivallan tunnistamiseksi, kohtaamiseksi ja puheeksi ottamiseksi lisääntyy.
Hankkeen auttava puhelin ja chat tarjoavat tukea ikääntyville omaishoitajanaisille omien voimavarojen löytämiseen haastavissa tilanteissa.
- Auttava puhelin päivystää numerossa 044 2711 188 maanantaisin ja torstaisin klo 12–14.
- Chat päivystää osoitteessa www.tunnevoimavarasi.fi keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 9–11.
Palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia. Rohkaise omaishoitajia ottamaan yhteyttä! Oheista mainoskuvaa voi jakaa esimerkiksi tulosteena.
Tunne voimavarasi on Miina Sillanpään Säätiön, Maria Akatemian, Kuntoutussäätiön ja Omaishoitajaliiton yhteishanke, jota koordinoi Miina Sillanpään Säätiö. Omaishoitajaliiton osalta hanke käynnistyy elokuussa.
Lue lisää Tunne voimavarasi -hankkeesta: www.omaishoitajat.fi/tunne-voimavarasi
Isänsä omaishoitaja Petri kertoo tarinansa videolla
Omaishoitaja Petri Saarinen, 53, käy isänsä luona päivittäin 2–3 kertaa. Videolla Petri kertoo omaishoitoarjesta, Ovet-valmennuksesta saadusta tuesta ja ilon aiheista.
”Ovet-valmennuksesta sain paljon vertaistukea ja tietoja, joita voin hyödyntää päivän askareisiin, että pystyn pitämään isästä parempaa huolta”, Petri sanoo.
Lisää tarinoita ja videoita Omaishoitajaliiton verkkosivuilla
Lakimies: Työkysymykset korostuvat erityislasten omaishoidossa
Erityislapsen hoito vaatii monessa tapauksessa erityisjärjestelyjä, sillä molemmat vanhemmat ovat usein työssä. Laki sallii joustoja, mutta työn ja omaishoidon yhteensovittaminen edellyttää usein ymmärtäväistä työnantajaa, kirjoittaa lakimies Yrjö Mattila Lähellä 2/2020 -lehdessä.
Työelämän joustoja pyrittiin edistämään vuonna 2011, jolloin työsopimuslakiin lisättiin säännökset mahdollisuudesta jäädä pois työstä silloin, kun työntekijän poissalo on tarpeen hänen perheenjäsenensä tai muun hänelle läheisen henkilön erityistä hoitoa varten. Mahdollisuus saada vapaata ei ole kuitenkaan ehdotonta, vaan vaatii sopimista työnantajan kanssa. Lisäksi vapaa on palkatonta.
Lue koko kirjoitus Lähellä-lehdestä
Ensimmäistä Euroopan omaishoitajien päivää vietetään 6.10.2020
Ensimmäistä Euroopan omaishoitajien päivää vietetään 6. lokakuuta 2020. Teemapäivän toteuttaa eurooppalainen omaishoitoverkosto Eurocarers, jonka jäsen Omaishoitajaliitto on.
Euroopan omaishoitajien päivän tavoitteena on lisätä omaishoidon kansainvälistä tunnettuutta. Vuonna 2020 päivän teema on ”Omaishoitajat – olennainen, mutta näkymätön osa hoivaa”.
Teemapäivän ympyrätunnus symboloi muun muassa yhteenkuuluvuutta ja yleismaailmallisuutta. Logon värit kuvaavat kylmää ja kuumaa sekä samalla omaishoidon hyviä ja haasteellisia puolia. Tunnuksessa voi nähdä kaksi halaavaa ihmistä suoraan ylhäältä katsottuna.
Ohjaajille uusia keinoja tukea omaishoitajia, joiden läheisillä on päihteiden käyttöä
Tutustu Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hankkeessa kehitettyyn helppokäyttöiseen ja sujuvasti etenevään ryhmämalliin, jolla voit tukea omaishoitajia, joiden läheisellä on päihteiden käyttöä. Ryhmämalli koostuu kuudesta tapaamisesta, joista jokaisella on oma teemansa. Mallia voi käyttää kokonaisuutena tai irrallisina teemoina ja harjoituksina osana muuta toimintaa.
Ryhmämalli julkaistaan ma 15.6.2020 Kuppi nurin -hankkeen nettisivuilla www.omaishoitajat.fi/kuppi-nurin. Se pitää sisällään diasarjan sekä ryhmän ohjaajan oppaan, jotka voi nettisivuilta ottaa vapaasti käyttöön.
Tervetuloa Keinoja omaisten tukemiseksi -koulutusiltapäivään keskiviikkona 9.9.2020 klo 12–16 Meeting Park Forumiin Helsinkiin. Koulutukseen on mahdollisuus osallistua myös etäyhteydellä. Tilaisuudessa pohditaan päihteiden käyttäjien omaishoitajien tukemista ja tutustutaan hankkeessa kehitettyyn ryhmämalliin ja ryhmässä käytettyihin keinoihin. Tapahtuman lisätiedot ja ilmoittautuminen tästä linkistä
Vinkkaa omaishoitajille: Verohallinto on linjannut omaishoidon menojen vähennyskelpoisuutta
Verohallinto on tehnyt julkaisun liittyen omaishoitajan menojen verovähennysmahdollisuuksiin. Julkaisussa otetaan kantaa muun muassa hoidosta aiheutuviin kustannuksiin ja matkakustannuksiin sekä työhuonevähennykseen.
Verottajan mukaan varsinaisesta hoidettavan hoidosta aiheutuneet kustannukset ovat lähtökohtaisesti hoidettavan omia menoja, eli omaishoitaja ei voi vähentää niitä omassa verotuksessaan. Sen sijaan esimerkiksi matka- ja työhuonekustannuksia on mahdollista vähentää verotuksessa.
Verohallinto muistuttaa, että omaishoidon menoja voivat vähentää vain omaishoidon tuesta kunnan kanssa sopimuksen tehneet omaishoitajat.
Lue verohallinnon kannanotto liittyen omaishoidon kustannusten vähennyskelpoisuuteen.
Omaishoitajien neuvonta ja vertaistuki monipuolistuvat verkon välityksellä
Järjestöjen perinteisten toimintamuotojen rinnalle on syntynyt uusia, kun palveluita tarjotaan yhä enemmän myös verkossa sähköisesti.
Omaishoitajaliiton nettisivuille avattiin vuoden alussa maksuton chat-palvelu osaksi valtakunnallista neuvontapalvelua. Chat on avoinna maanantaista torstaihin kello 9–12.
Omaishoitajaliitto järjestää vuosittain neljä eOvet-kurssia omaishoitajille. Maksuttomat eOvet-kurssit järjestetään verkossa. Kursseilla käsitellään omaishoitajuutta, palveluita sekä omia voimavaroja.
Tukinet-nettisivusto tarjoaa erilaisia maksuttomia kriisi-, tuki- ja auttamispalveluita, joita kuka tahansa voi käyttää anonyymisti.
Omaishoitajaliitto tarjoaa Tukinetissä mahdollisuuden keskusteluun muiden omaishoitajien kanssa. Helmikuun lopussa avattiin avoin ryhmäkeskustelu ”Voimavaroja omaishoitajan arkeen”. Ryhmäkeskustelun löydät osoitteesta www.tukinet.net/teemat/voimavaroja-omaishoitajan-arkeen.
Omaishoitajaliitto neuvoo omaishoitajia ja työntekijöitä läpi kesän
Omaishoitajaliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15. Heinäkuussa (29.6.–30.7.) puhelin palvelee ma–to kello 9–14.
Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.
Omaishoitajaliiton neuvojat vastaavat chatin kautta omaishoitoon liittyviin kysymyksiin. Chat palvelee ma–to klo 9–12 läpi kesän. Voit kirjoittaa kysymyksesi chatin keskusteluikkunaan, joka löytyy Omaishoitajaliiton verkkosivuilta www.omaishoitajat.fi oikeasta alakulmasta. Chatin kautta voit asioida kanssamme nimettömästi.
Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.
Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568
Itä-Suomi, Kukka-Maaria Lepistö, puh. 020 7806 588
Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581
Pohjois-Suomi, työntekijä vaihtuu, yhteydenotot Merja Purhonen, puh. 020 7806 522
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)omaishoitajat.fi.
Lue lisää Omaishoitajaliiton aluetyöstä.
eOvet-kurssi verkossa erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhemmille
7.9.–5.10., ilmoittautuminen 31.8. mennessä
Maksuton, verkossa tapahtuva ja ohjattu ryhmämuotoinen kurssi kaikille läheisestään huolehtiville. eOvissa käsitellään vanhemmuutta, omaishoitajan roolia sekä omia voimavaroja ja tukipalveluita.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen:
Matilda Linnavirta, matilda.linnavirta(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 7806 520 Koulutuksen verkkosivu
Kaikki koulutukset ja tapahtumat Omaishoitajaliiton tapahtumakalenterissa
Vinkkaa tiedotteesta työkaverillesi
Vinkkaa Omaishoitotiedotteesta työkaverillesi, jotta hänkin pysyy ajan tasalla omaishoitoasioista. Maksuttoman omaishoitotiedotteen voi tilata ja perua osoitteessa www.omaishoitajat.fi/omaishoitotiedote. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä tiedotteessa on linkki uusimpaan Lähellä-lehteen.
Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste
Pysy ajan tasalla omaishoitoasioissa, seuraa Omaishoitajaliiton viestintää
Omaishoidon ajankohtaiset asiat ja omaishoitajien tarinat löytyvät Omaishoitajaliiton verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista. Omaishoitoaiheisia päivityksiä löydät aihetunnisteilla #omaishoito ja #OmaishoitoKoskettaaJokaista
Omaishoitajaliiton verkkosivu www.omaishoitajat.fi
Omaishoitajaliitto Facebookissa
Omaishoitajaliitto Twitterissä
Omaishoitajaliitto Instagramissa
Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena
Omaishoitotiedote 1/2020
27.2.2020
Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedoteessa ovat tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi. Tilaa omaishoitotiedote.
Lähellä 1/2020 -lehden teemoina Omaishoidon kumppanit sekä Itsemääräämisoikeus
Kansijutussa omaishoitaja Elina Lipasti kertoo, miltä näyttää erityislapsiperheen palvelukokonaisuus. Juttu on osa Omaishoidon kumppanit -teemaa (sivut 8–15), jossa käsitellään omaishoitoperheiden tuen kokonaisuutta. Teemassa kuullaan myös omaishoidonohjaajan näkökulma sekä tutustutaan aivovammaperheen arkeen.
Itsemääräämisoikeus-teemassa (sivut 16–22) kerrotaan, että Suomen lainsäädäntö ei ole perustuslain tai kansainvälisten sopimusten tasalla itsemääräämisoikeuden vahvistamisen ja rajoitustoimien osalta.
Selattavan näköislehden voit lukea maksutta verkossa
Vinkkaa lehdestä myös työkaverillesi!
Professori Marja Jylhä: Valtion on kannettava vastuunsa hoivassa

Ympärivuorokautisen hoidon leikkaaminen näkyy ongelmina myös omais- ja kotihoidossa, sanoo gerontologian professori Marja Jylhä Lähellä-lehden haastattelussa. Professorin mukaan tämän hetken iso ongelma on kotona tapahtuvassa hoidossa, sillä kotona on ihmisiä, jotka kuuluisivat ympärivuorokautiseen hoitoon.
”Kotihoidon ja kotona olemisen tilanne ei parane, jos ei tunnusteta, että tarvitaan enemmän ympärivuorokautista hoitoa”, Jylhä toteaa.
Hän alleviivaa, että viimekädessä on valtion vastuulla, että kaikki tarvitsevat saavat perustuslaissakin taatun hoivan.
Linkki Lähellä 1/2020 -lehden artikkeliin
Kuppi nurin -oppaat työvälineeksi omaishoitajien tukemiseen
Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hankkeessa on tehty kaksi uutta opasta päihdekysymysten käsittelyyn.
Omaishoitaja, pohdi alkoholin käyttöäsi! -opas
Alkoholin käytön tarkastelu kannattaa jo ennen kuin alkoholista muodostuu ongelma. Opas auttaa pohtimaan alkoholin vaikutuksia jaksamiseen ja kannustaa hyvinvointia tukevien keinojen etsintään. Jos alkoholin käyttö huolestuttaa, oppaasta löytyy apua tarjoavien tahojen yhteystietoja. Opas on tarkoitettu kaikille omaishoitajille ja omaishoitajia kohtaaville, ja se sisältää tietoa, vinkkejä ja pohdintatehtäviä.
Omaishoitaja, huolestuttaako hoidettavan läheisesi päihteiden käyttö? -opas
Omaishoitajan jaksaminen voi olla koetuksella hoidettavan läheisen päihteiden käytön vuoksi. Opas auttaa pohtimaan läheisen päihteiden käytön herättämiä tunteita ja kannustaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Oppaasta löytyy tietoa päihderiippuvuudesta ja yhteystiedot avun piiriin. Opas on tarkoitettu omaishoitajille ja omaishoitajia kohtaaville, ja se sisältää tietoa, vinkkejä ja pohdintatehtäviä.
Oppaita voi hyödyntää työvälineenä omaishoitoperheiden ohjaamisessa ja tukemisessa. Ota rohkeasti käyttöön, päihteiden käyttö ei aina näy ulospäin!
Oppaat löytyvät sähköisessä muodossa Kuppi nurin -hankkeen nettisivuilta, josta ne voi myös tulostaa. Painettuja oppaita voi tilata posti- ja käsittelykulujen hinnalla Omaishoitajaliitosta.
Lisätiedot
Elina Koponen, elina.koponen(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 7806 589
Viittomakielisten palvelut voivat olla taistelun takana

Muistisairaiden viittomakielisten vanhempiensa omaishoitaja Tuire Laine kertoo Lähellä-lehden haastattelussa, että hän joutui kamppailemaan jopa oikeusteitse vanhempiensa lakisääteisistä palveluista. Hän kokee saaneensa elämänsä takaisin, kun vanhempien viittomakielinen hoito lopulta järjestyi.
Virkamiesten pitäisi auttaa tuen järjestämisessä, mutta viittomakielisten palveluissa ongelman ydin on viranomaispäätöksissä. Vaikka yleinen suhtautuminen viittomakielisiä kohtaan on muuttunut myönteisemmäksi, osalle viranomaisista kuurous on vierasta.
Linkki Lähellä 1/2020 -lehden artikkeliin
Haettavana apurahaa omaishoitajien tukemiseksi
Omaishoitajaliitto myöntää apurahoja eri alojen kehittämishankkeisiin tai tutkimuksiin, jotka hyödyttävät laajasti omaishoitajia erilaisissa arkisissa omaishoitotilanteissa ja/tai osoittavat ratkaisuvaihtoehtoja omaishoitajien kohtaamiin ongelmiin.
Rahastosta Omaishoitajaliitto voi myös palkita kehittämishankkeita tai tutkimuksia, jotka ovat ansiokkaasti kehittäneet omaishoitoa.
Apurahat jaetaan liiton saamasta Wihurin yhteisöpalkinto -rahastosta. Jenni ja Antti Wihurin rahasto myönsi yhteisöpalkintona 100 000 euroa Omaishoitajaliitolle 9.10.2019. Liitto perusti lahjoituksesta rahaston, josta apurahoja jaetaan. Lisätiedot ja hakulomakkeet löytyvät osoitteesta Omaishoitajaliiton verkkosivuilta.
Lisätiedot
Sari-Minna Tervonen, sari.tervonen(at)omaishoitajat.fi
Terveydentila on yksityinen asia – somessa kannattaa olla tarkkana
Sosiaalisen median palveluissa, kuten Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa jaetaan tänä päivänä paljon henkilökohtaisia kokemuksia, kuvia ja videoita. Omista asioista voi kertoa vapaasti, mutta esimerkiksi läheisten asioista kerrottaessa tilanne on toinen, kerrotaan Lähellä-lehdessä.
”Terveydentilaa koskevat tiedot ovat aina lähtökohtaisesti arkaluonteisia tietoja, joista kertominen vaatii nimenomaisen suostumuksen. Henkilötietoja ovat myös tiedot, joista voidaan epäsuorasti selvittää yksittäinen henkilö”, kertoo julkisoikeuden yliopistonlehtori Riku Neuvonen Tampereen yliopistolta.
Omaishoidettavana olemisen hän laskee tällaiseksi arkaluontoiseksi tiedoksi, sillä tilanteeseen liittyy yleensä sairaus tai vamma. Käytännössä siis esimerkiksi some-päivitys, jossa henkilö kertoo olevansa puolisonsa omaishoitaja, rikkoo yksityisyyden suojaa, jos päivitykseen ei ole lupaa.
Linkki Lähellä 1/2020 -lehden artikkeliin
Tule mukaan Omaishoitajien Pop up -kahvilapäivään!

Pop up -kahvilapäivää vietetään vuonna 2020 lauantaina 16. toukokuuta, kansainvälisenä ravintolapäivänä. Omaishoitoyhteisö jalkautuu turuille ja toreille kertomaan omaishoidosta sekä jäsenyhdistysten toiminnasta. Pop up -kahvilat tarjoavat mahdollisuuden mukavalle yhdessäololle kahvikupin äärellä, johon kuka tahansa voi tulla mukaan!
Viime vuonna lähes 30 Omaishoitajaliiton jäsenyhdistystä osallistui päivään. Päivään kuului eri puolella Suomea muun muassa kahvittelua, kirpputoria, musiikkiesityksiä, hemmotteluhetkiä, painotangon tempaisua omaishoidon hyväksi, bingoa, arpajaisia, omaishoitotiedon jakamista sekä kuulumisten vaihtoa.
Ensi toukokuussa Omaishoitajaliiton jäsenyhdistykset järjestävät jälleen monipuolista ohjelmaa. Oletpa sote-ammattilainen, omaishoitaja, vapaaehtoinen tai muuten asiasta kiinnostunut, tule virkistymään ja viettämään mukava päivä!
Pop up -kahviloita järjestäviä yhdistyksiä voit seurata Omaishoitajaliiton verkkosivuilta ja liiton Facebook-sivulta. Vinkkaathan kahviloista kohtaamillesi omaishoitajille! Kahvilapäivän yhteistyömahdollisuuksista voit kysyä Omaishoitajaliiton jäsenyhdistyksistä, joiden yhteystiedot löytyvät liiton verkkosivuilta.
Lisätiedot
Sandra Gehring, sandra.gehring(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 780 6544
Pilvi Nummelin, pilvi.nummelin(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 780 6590
Kukka-Maaria Lepistö, kukka-maaria.lepisto(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 780 6588
Lakimies: Omaishoitajien aseman ja oikeuksien määrittely ei ole yksinkertaista
Lakimies Yrjö Mattila kirjoittaa Lähellä-lehdessä, että uuden asiakas- ja potilaslain valmistelussa on tärkeä selventää omaishoitajan asemaa ja oikeuksia.
Vuonna 2018 valmistunutta lakiluonnosta ei viety eduskuntaan, sillä jatkovalmistelun tarve oli selvä. Tässä vaiheessa ei ole selvää, tuleeko omaishoitajan asema ja oikeudet osaksi jatkovalmistelua.
Mattilan mukaan keskeistä on myös arvioida, voidaanko omaishoidossa rajoittaa hoidettavan itsemääräämisoikeutta. Rajoittamistoimet ovat usein välttämättömiä hoitolaitoksissa, mutta silloin niitä tekevät terveydenhuollon ammattilaiset.
Linkki Lähellä 1/2020 -lehden artikkeliin
Väitös: Paikalliset hoivapolitiikat ovat vahvistaneet naisten hoivaroolia

Omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamisen mahdollisuudet vaihtelevat asuinpaikan mukaan, kertoo Tiina Sihdon väitöstutkimus. Monet paikalliset tekijät vaikuttavat työn ja hoivan yhteensovittamiseen ja vahvistavat naisille perinteisesti lankeavaa hoivaroolia.
”Arkielämässä työn ja hoivan yhteensovittamisen ehtoja määrittävät monet paikalliset tekijät, kuten paikallisten työmarkkinoiden työllisyystilanne, kunnallisella tasolla toteutettu sosiaalipolitiikka ja tarjotut hyvinvointipalvelut”, Sihto kertoo.
Tutkimuksessaan Sihto analysoi sekä hoivapolitiikkaa koskevia asiakirjoja että työssäkäyvien äitien ja iäkästä omaistaan hoitavien naisten ryhmähaastatteluaineistoja Jyväskylässä.
Tutkimus paljastaa paikallisen hoivapolitiikan kehittyneen kohti palveluiden laajempaa markkinoitumista sekä yksilöiden ja perheiden kasvavaa hoivavastuuta. Nämä toimivat usein naisille perinteisesti lankeavaa hoivaroolia vahvistaen.
Kehityskulku voi johtaa myös siihen, että jako naisryhmien välillä syvenee. Yksilöiden valinnanvapautta korostava politiikka on perinteisesti hyödyttänyt erityisesti keskiluokkaisia naisia. Heillä on usein taloudellisia resursseja, vakaa asema työmarkkinoilla ja tätä kautta myös neuvottelu- ja liikkumatilaa työtä sekä hoivaa koskevissa päätöksissä.
Tule vaikuttamaan omaishoidon maakuntapäivillä
Maakuntapäivät ovat avoimia tilaisuuksia, joissa käsitellään yhdessä ajankohtaisia omaishoidon kysymyksiä. Vuonna 2020 maakuntapäivillä muun muassa kehitetään maakunnallisia vaikuttamisen keinoja ja luodaan vuoropuhelua omaishoidon toimijoiden välille. Tilaisuuksiin ovat tervetulleita päättäjät, omaishoidon parissa työskentelevät, omaishoitajat, vapaaehtoiset ja muut omaishoidosta kiinnostuneet.
Etelä- ja Pohjois-Savon omaishoidon maakuntapäivässä 18.3.2020 Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalelujen kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen kertovat omaishoidon tilanteesta Savon alueella. Erityislapsiperheiden asioista puhuvat sekä tohtorikoulutettava Ulla Särkikangas että Mikkelin seudun Omaishoitajat ja läheiset ry:n Selviytyjät-hankkeen työntekijät.
Keski-Suomen omaishoidon maakuntapäivässä 15.4.2020 Sari Jokinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta antaa valtakunnallista tietoa omaishoidon tuen ja palveluiden kehityksestä. Vanhuspalveluiden suuria kysymyksiä pohtii yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger. Lisäksi Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hankkeen koordinaattori Christa Ahonen kertoo, miten päihdeongelmat ovat omaishoitoperheissä usein vaiettuja asioita.
Lue lisää maakuntapäivistä Omaishoitajaliiton verkkosivuilta.
Etelä- ja Pohjois-Savon omaishoidon maakuntapäivä, Mikkeli
Keskiviikkona 18.3.2020 klo 9.00–16.00
Mikkelin seutukirjaston Mikkeli-sali, Raatihuoneenkatu 6, Mikkeli
Ilmoittautuminen 5.3.2020 mennessä tästä linkistä
Keski-Suomen omaishoidon maakuntapäivä, Jyväskylä
Keskiviikkona 15.4.2020 klo 9.00–16.00
Jyväskylän kaupungintalon valtuustosali, Vapaudenkatu 32, Jyväskylä
Ilmoittautuminen 1.4.2020 mennessä tästä linkistä
Lisätiedot
Kukka-Maaria Lepistö, kukka-maaria.lepisto(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 7806 588
Kerro koulutuksista omaishoitajille ja ammattilaisille
Lomaohjaajakoulutusta Tampereella
Ke–to 6.–7.5.2020
Lapland Hotels Tampere
Koulutuksessa saat perustietoa omaishoitajuudesta, ryhmän ohjaamisesta, omaishoitoperheiden kohtaamisesta sekä välineitä ryhmän kanssa toimimiseen. Koulututukseen valitaan ensisijaisesti henkilöitä, joilla on mahdollisuus toimia lomaohjaajana liiton tai paikallisyhdistysten tuetuilla lomilla. Kurssin hinta on 100 € Omaishoitajaliiton paikallisyhdistyksille (materiaalit, majoitus, ohjelman ruoat) ja muille 130 €. Jokainen vastaa itse matkakustannuksista. Lomaohjaajakoulutuksia järjestetään joka toinen vuosi. Koulutuksen lisätiedot ja hakuohjeet löytyvät Omaishoitajaliiton verkkosivuilta.
Lisätiedot
Kaisu Häggqvist, kaisu.haggqvist(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 780 6533
Haku 15.4.2020 mennessä tästä linkistä
Omaishoito koskettaa jokaista -seminaari Ivalossa
Torstaina 19.3.2020 klo 9.30–15.30
Ivalon kirkko, srk-sali Kirkkokuja 1, Ivalo
Turvallisesti kotona -teemainen seminaari on avoin kaikille omaishoidosta kiinnostuneille. Seminaarissa käsitellään omaishoitajien arkea, kodin turvallisuutta sekä tuentarvetta ja hyvinvointia. Seminaari on maksuton. Seminaarin ohjelma, ilmoittautuminen ja lisätiedot löytyvät Omaishoitajaliiton verkkosivuilta.
Lisätiedot
Kaisu Häggqvist, kaisu.haggqvist(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 780 6533
Ilmoittautuminen 15.3.2020 mennessä tästä linkistä
Omaishoitajaliiton tapahtumakalenteri
Omaishoitajaliitto neuvoo omaishoitajia ja työntekijöitä nyt myös chat-palvelussa
Omaishoitajaliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15. Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.
Omaishoitajaliiton neuvojat vastaavat chatin kautta omaishoitoon liittyviin kysymyksiin. Chat palvelee ma–to klo 9–12. Voit kirjoittaa kysymyksesi chatin keskusteluikkunaan, joka löytyy Omaishoitajaliiton verkkosivuilta www.omaishoitajat.fi oikeasta alakulmasta. Chatin kautta voit asioida kanssamme nimettömästi.
Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.
Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568
Itä-Suomi, Kukka-Maaria Lepistö, puh. 020 7806 588
Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581
Pohjois-Suomi, työntekijä vaihtuu, yhteydenotot Merja Purhonen, puh. 020 7806 522
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)omaishoitajat.fi.
Lue lisää Omaishoitajaliiton aluetyöstä.
Vinkkaa tiedotteesta työkaverillesi
Vinkkaa Omaishoitotiedotteesta työkaverillesi, jotta hänkin pysyy ajan tasalla omaishoitoasioista. Maksuttoman omaishoitotiedotteen voi tilata ja perua osoitteessa www.omaishoitajat.fi/omaishoitotiedote. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä tiedotteessa on linkki uusimpaan Lähellä-lehteen.
Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste
Pysy ajan tasalla omaishoitoasioissa, seuraa Omaishoitajaliiton viestintää
Omaishoidon ajankohtaiset asiat ja omaishoitajien tarinat löytyvät Omaishoitajaliiton verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista. Omaishoitoaiheisia päivityksiä löydät aihetunnisteilla #omaishoito ja #OmaishoitoKoskettaaJokaista
Omaishoitajaliiton verkkosivu www.omaishoitajat.fi
Omaishoitajaliitto Facebookissa
Omaishoitajaliitto Twitterissä
Omaishoitajaliitto Instagramissa
Tule lähelle -laulu kertoo koskettavasti omaishoidon arjesta
Ystävänpäivänä julkaistu Tule lähelle -kappale kertoo koskettavasti omaishoidosta. Kirsi Lappalaisen ja Tatu Kemppaisen esittämä laulu on syntynyt yhteistyössä Pohjois-Savon Omaishoitajat ry:n kanssa.
Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena
Omaishoitotiedote 4/2019
28.11.2019
Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedoteessa ovat tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi. Tilaa omaishoitotiedote.
Lähellä 4/2019 -lehden teemoina Omaishoito tutkimuksessa sekä Uni ja lepo
Kansikuvassa muistutetaan Valtakunnallisen omaishoitajien viikon merkeissä, että omaishoito koskettaa jokaista ja jokainen omaishoitoon apunsa antava on tärkeä.
Omaishoito tutkimuksessa -teemassa kartoitetaan, miltä omaishoidon kuva näyttää tutkimuksen valossa. Omaishoidon tutkimus on monipuolistunut, mutta lisää tietoa tarvitaan muun muassa yhteiskuntatieteiden alalla. Uni ja lepo -teemassa käydään läpi hyvän unen tekijät omaishoitajille.
Selattavan näköislehden voit lukea maksutta verkossa
Nyt vietetään Valtakunnallinen omaishoitajien viikkoa!
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko (24.11.–1.12.) on nyt menossa. Omaishoitajaliiton paikallisyhdistykset järjestävät satamäärin tapahtumia eri puolilla Suomea. Tule mukaan!
Sosiaalisessa mediassa teemaviikko näkyy aihetunnisteella #OmaishoitoKoskettaaJokaista.
Omaishoito näkyi teemaviikkoa edeltävällä viikolla Ylen tv-kanavilla alla olevan tietoiskun muodossa. Kaikkiaan tietoiskuvideon näki 1,1 miljoonaa yli 15-vuotiasta suomalaista. Animaatiovideo jakaa tietoa omaishoidon monimuotoisuudesta ja yhteiskunnallisesta merkityksestä.
Tietoisku ruotsiksi Youtubessa
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko on vuosittain järjestettävä teemaviikko, jolla halutaan nostaa esiin omaishoitoa ja sen merkitystä. Teemaviikkoa on vietetty vuodesta 2003. Tänä vuonna valtakunnallista viikkoa vietetään teemalla Näe, huomaa, kuule – omaishoidon monimuotoisuus.
Tiesitkö tämän omaishoidosta?
Omaishoito kosketat jokaista ja vaikuttaa kaikilla yhteiskunnan alueilla. Omaishoitajaliiton Mitä on omaishoito -verkkosivulta löytyy tietopaketti omaishoidosta.
Sinä olet tärkeä!
Omaishoitajien viikolla sosiaalisessa mediassa on kiitetty omaishoidolle tärkeitä ihmisiä. Sinä olet tärkeä -kuvilla jokainen on voinut jakaa kiitosta tärkeänä pitämilleen henkilöille. Sinäkin voit lähettää terveisesi kuvilla, jotka löytyvät Omaishoitajaliiton sosiaalisen median kanavista Facebookista, Twitteristä ja Instagramista. Kuvat ovat ladattavissa myös teemaviikon sivustolta.
Kannusta omaishoitajaa hakemaan tuetulle lomalle 2020
Omaishoitajien tuetuille lomille haku on nyt kännissä. Omaishoitajia kannatta kannustaa tutustumaan tulevan vuoden lomatarjontaan.
Loma tarjoaa omaishoitajalle tauon arkeen, vertaistukea ja virkistystä. Kuntoutuskurssit puolestaan tukevat omaishoitajan toimintakykyä ja elämänlaatua.
Sähköisessä lomaoppaassa on tietoa tuetuista omaishoitajalomista ja Kelan kuntoutuskursseista. Ensimmäisten lomien hakuaika päättyy jo marraskuussa.
Lisätiedot, hakuohjeet ja hakulomakkeet kaisu.haggqvist@omaishoitajat.fi tai puh. 020 7806 533 tai www.omaishoitajat.fi/omaishoitajalle/lomat-ja-kuntoutus. Lomalle voi hakea myös sähköisesti Maaseudun Terveys- ja Lomahuollon sivuilta www.mtlh.fi.
Psykologi Pirkko Lahti: Omaishoitajalta pitää muista kysyä, miten hän voi
Psykologi ja omaishoitaja Pirkko Lahti kertoo uudessa Lähellä 4/2019 -lehdessä arjestaan omaishoitajana. Vuosina 1983-2006 Suomen Mielenterveysseuran toiminnan johtajana työskennellyt Lahti alleviivaa, että sote-ammattilaisten tulisi ottaa omaishoitaja huomioon.
”Kukaan ei huomaa kysyä, miten omainen voi. Keskitytään sairaaseen”, Lahti kertoo omastakin kokemuksestaan.
Kriisipsykologina Lahti on ollut hoitamassa suuronnettomuuksia, kuten Estonian uppoamista ja Intian valtameren tsunamia. Hänet on tunnettu myös mielenterveyden teemojen kansankielisestä esittämisestä.
Itse omaishoitajana hän on silti uusien tilanteiden äärellä. Jokainen omaishoitotilanne on erilainen ja arjessa täytyy tehdä päätöksiä myös hoidettavan henkilön puolesta.
”Ammatti ei loppujen lopuksi tuo paljoa apua tähän. Olen kuitenkin omaishoitajan roolissa, vaikka olen psykologi”, Lahti pohtii.
Pirkko Lahti kehottaa omaishoitajia muistamaan oman elämän arvon.
Omaishoitajaliitto vaatii työikäiset omaishoitajat näkyviin sote- ja sotu-uudistuksissa

Omaishoitajaliiton syyskokous vaatii kannanotossaan, että sote- ja sotu-uudistuksissa on otettava huomioon erityisesti työikäisten omaishoitajien tarpeet työelämän ja omaishoidon yhteensovittamisessa.
”Työssäkäynnin ja omaishoidon yhteensovittamista edistävät eri ikäisille monipuolisesti tarjottavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, mm. laadukkaat kotipalvelut ja toimivat kuljetuspalvelut. Esimerkiksi joustoilla, kuten liukuvalla työajalla ja etätyöratkaisuilla, voidaan edistää omaishoitomahdollisuuksia”, kannanotossa todetaan.
Kannanotto kokonaisuudessaan Omaishoitajaliiton verkkosivuilla.
Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen: Omaishoito nähtävä merkittävänä osana sote-järjestelmää

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen toteaa Lähellä-lehden haastattelussa, että omaishoito on jäänyt paitsioon suomalaisella sosiaalipolitiikan kentällä. Hän pitää kestämättömänä, ettei omaishoitoa useinkaan mielletä sosiaali- ja terveydenhuollon keskeiseksi osaksi.
”Sosiaalipoliitikkona katson tilannetta järkyttyneenä”, Aaltonen kertoo.
Nykyisellään omaishoidon tuen sopimuksen kriteerit ja tuen laatu vaihtelevat kunnittain. Omaishoidon palkkiot ovat myös kiinni kuntien määrärahojen riittävyydestä.
Aaltonen kannattaa valtakunnallisia kriteerejä, jolloin tuki myönnettäisiin koko maassa samoilla säännöillä, ja kaikilla kriteerit täyttävillä olisi oikeus sopimuksen mukaiseen palkkioon ja tukeen.
Kouluterveyskyselyn mukaan läheisen hoivaaminen on monen nuoren arkea

Uusin kouluterveyskysely kertoo, että perheenjäsenen tai muun läheisen ihmisen auttaminen ja hoivaaminen ovat arkea tuhansille suomalaisille nuorille.
Kyselyssä oli ensimmäistä kertaa mukana kysymys ”Autatko tai hoidatko perheenjäsentäsi tai muuta läheistä ihmistä, jolla on esimerkiksi vakava sairaus, vamma tai joka on hyvin vanha?”.
Aihe lisättiin kyselyyn Omaishoitajaliiton Jangsterit-hankkeen aloitteesta.
tulokset ovat linjassa muissa teollisuusmaissa tehtyjen tutkimusten kanssa.
”Kyseessä ei ole marginaalinen ryhmä. Toivoisi, että tämän perusteella asiaa nostettaisiin entistä enemmän esiin ja aiheesta saataisiin lisää tutkimusta ja yhteiskunnallista keskustelua. On tärkeää, että aloitettua työtä nuorten hoivaajien hyväksi jatketaan”, Jangsterit-hankkeen koordinaattori Malla Heino sanoo.
Lue koko uutinen kouluterveyskyselyn tuloksista nuorten hoivaajien kannalta.
Tue koko erityislapsiperhettä

Erityislapsiperheen kaikki jäsenet tarvitsevat apua ja tukea. Julkinen palvelujärjestelmä kuitenkin usein unohtaa perheen ja lähiyhteisön.
Suomessa elää joukko perheitä, jotka ovat palvelujärjestelmän tutkasta kadonneet tai sen tukimuotojen väleihin pudonneet. Jokaisen perheenjäsenen tulisi tulla kuulluksi ja kohdatuksi. Perheen aikuiset ovat usein vailla kaveria ja kannustajaa vanhemmuudessa.
Uudessa Lähellä-lehdessä kerrotaan Omaishoitajaliiton jäsenyhdistysten hankkeista, joissa panostetaan erityislapsiperheiden tukeen.
Kerro koulutuksista omaishoitajille ja ammattilaisille
Tietoa ja tukea omaishoitajille eOvet-kursseilta
Omaishoitajaliitto järjestää neljä maksutonta verkkopohjaista eOvet-kurssia omaishoitajille vuonna 2020. Kaksi kursseista on suunnattu erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhemmille, yksi etäomaishoitajille ja yksi on kaikille omaishoitajille avoin.
Kursseilla käydään läpi omaishoitajuutta ja yhteiskunnan palveluita sekä tarjotaan mahdollisuus vertaistukeen toisten omaishoitajien kanssa.
Tarkemmat tiedot sekä ilmoittautumisohjeet löytyvät Omaishoitajaliiton nettisivuilta.
Lisätietoa eOvet-kursseista: matilda.linnavirta@omaishoitajat.fi tai 020 7806 520
Koulutusta omaishoitajaryhmien ohjaamiseen
Ensi vuonna järjestetään kaksi vertaisryhmänohjaaja-koulutusta. Koulutuksessa saat tietoa omaishoidosta ja ryhmänohjaamisesta sekä työvälineitä ryhmien ohjaamiseen.
Ensimmäinen koulutus järjestetään Pieksämäellä 7.–8.4.2020 ja toinen Seinäjoella 30.9.–1.10.2020. Kaksipäiväisen koulutuksen hinta on 130 € sisältäen majoituksen. Hinta ilman majoitusta on 80€. Omaishoitajaliiton paikallisyhdistysten lähettämille osallistujille hinnat ovat 100/50 €.
Katso lisätietoja koulutuksesta ja ilmoittaudu mukaan Omaishoitajaliiton nettisivuilla.
Ovet-ohjaajakurssi
17.-18.3.2020 Tampere, Lapland Hotel Tampere, haku 21.2.mennessä
Maksullinen kurssi antaa tietoa Ovet-valmennuksen® sisällöstä ja työskentelymenetelmistä sekä perustietoa ryhmänohjaajamisesta.
Ovet-kurssille voivat hakea mm. järjestöjen, kuntien ja seurakuntien toimijat.
Ohjelma ja hakuohjeet: www.omaishoitajat.fi/tapahtumat
Omaishoitajaliiton tapahtumakalenteri
Näe omaishoidon monet kasvot videolla ja somessa
Suomen omaishoidon verkosto on tehnyt videon ja avannut oma Facebook-sivunsa tuodakseen esille omaishoidon moninaisuutta ja jakamaan tietoa, jotta ihmiset tunnistaisivat paremmin omaishoitotilanteita.
Suomen omaishoidon verkostoon kuuluu 21 järjestöä ja säätiötä, jotka yhdessä vaikuttavat omaishoitoperheiden parhaaksi.
Omaishoidon monet kasvot -Facebook sivu
Omaishoidon monet kasvot -video Youtubessa
Lakimies: Onko omaishoidon tukeen oikeus?
Lakimies Yrjö Mattila kysyy uudessa Lähellä-lehdessä, onko omaishoitajalla oikeus tehdä kunnan kanssa sopimus omaishoidon tuesta. Perustuslaki edellyttää riittäviä palveluja, mutta omaishoitosopimus voi olla kiven alla, jos kunnan taloudellinen tilanne on vaikea.
Omaishoitolain mukaan kunta ”voi” antaa omaishoidon tukea, mutta kunnalla on sama järjestämisvelvollisuus omaishoitoon kuten muihinkin sosiaalipalveluihin.
Kuntalaki edellyttää, että omaishoidon määräraha on riittävä kunnassa esiintyvien tarpeiden toteuttamiseksi. Lopullisen sanan sanoo kuitenkin kunnan päättävä viranomainen.
Esimerkkitapauksesta hallinto-oikeudet katsoivat, ettei kunnalla ollut velvollisuutta korvata omaishoitajan pitämättömiä vapaita, kun kaupunki ei ollut aiheuttanut vapaiden pitämättä jäämistä. Toisenlaisissa tapauksissa omaishoitajien vapaita on myös korvattu takautuvasti, Mattila kirjoittaa.
Tilaa omaishoitomateriaaleja postikulujen hinnalla!
Ammattilaisille tuotettuja omaishoitoon liittyviä materiaaleja on nyt tilattavissa pelkkien postikulujen hinnalla. Tilaukset ja tiedustelut: anu.nurmi@omaishoitajat.fi tai puh. 020 7806 500.
Tunnista omaishoitaja. Pieni opas sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, maksuton
Testaa oletko omaishoitaja -kortti ja ammattilaisen opas (esite), maksuton
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisella on tärkeä rooli omaishoitotilanteen tunnistamisessa. Tunnistamaton omaishoitotilanne on selkeä riski sekä hoidettavalle että hoitajalle ja se voi johtaa omaisen uupumiseen, kaltoinkohteluun, tapaturmiin tai toistuviin hoitokäynteihin eri yksiköissä. Aktiivisella puheeksiottamisella tuetaan omaishoitoperheiden selviytymistä.
Mentorointiopas, maksuton
Mentorointiopas on tarkoitettu sosiaali ja terveysalan ammattilaisille, jotka tukevat vapaaehtoisia vertaistoimijoita. Omaishoitajaliitto ry:n julkaisuja, Satu Hautala, Soili Hyvärinen ja Taina Laakso, 48 sivua, Kehitys Oy, Pori 2008.
Näkökulmia palveluohjaukseen, maksuton
Näkökulmia palveluohjaukseen -artikkelikokoelmaan on koottu asiantuntijapuheenvuoroja palveluohjauksen merkityksestä omaishoitoperheelle. Omaishoitajaliitto ry:n julkaisuja 2/2009, Tiina Autio ja Soili Hyvärinen, 46 sivua, Kehitys Oy, Pori 2009.
Näkökulmia tilapäishoitoon, maksuton
Näkökulmia tilapäishoitoon -artikkelikokoelmassa asiantuntijat järjestö-, kunta-, käyttäjä- ja tutkimussektoreilta tarkastelevat tilapäishoidon toteuttamistapoja, haasteita, hyviä käytäntöjä ja tulevaisuuden näkymiä omaishoitoperheen kannalta. Omaishoitajaliitto ry 2010, toimittanut Malla Heino, 35 sivua.
Omaishoitajaliiton julkaisut ja tuotteet löytyvä liiton verkkosivuilta.
Omaishoitajaliitto neuvoo omaishoitajia ja työntekijöitä
Omaishoitajaliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15.
Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min. Lisätietoja ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.
Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568
Itä-Suomi, Kukka-Maaria Lepistö, puh. 020 7806 588
Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581
Pohjois-Suomi, Sari Havela-Hiitola, puh. 020 7806 572
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@omaishoitajat.fi.
Lue lisää Omaishoitajaliiton aluetyöstä.
Vinkkaa tiedotteesta työkaverillesi
Vinkkaa Omaishoitotiedotteesta työkaverillesi, jotta hänkin pysyy ajan tasalla omaishoitoasioista. Maksuttoman omaishoitotiedotteen voi tilata ja perua osoitteessa www.omaishoitajat.fi/omaishoitotiedote. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä tiedotteessa on linkki uusimpaan Lähellä-lehteen.
Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste
Pysy ajan tasalla omaishoitoasioissa, seuraa Omaishoitajaliiton viestintää
Omaishoidon ajankohtaiset asiat ja omaishoitajien tarinat löytyvät Omaishoitajaliiton verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista.
Ajankohtaiset aiheet löytyvät liiton kanavista:
Omaishoitajaliiton verkkosivu www.omaishoitajat.fi
Omaishoitajaliitto Facebookista
Omaishoitajaliitto Twitteristä
Omaishoitajaliitto Instagramissa
Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena
Omaishoitotiedote 3/2019
19.9.2019
Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedoteessa ovat tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi. Tilaa omaishoitotiedote.
Lähellä 3/2019 -lehden teemoina Käytösoireet sekä Ikääntyvä yhteiskunta ja omaishoito
Kansijutussa tulevaisuuksientutkija Osmo Kuusi pohtii, olisiko tukiälystä apu ikääntyvän yhteiskunnan kasvavaan hoivatarpeeseen.
Ikääntyvä yhteiskunta ja omaishoito -teemassa neljän omaishoitajan ryhmä kertoo, mitä toivovat tulevaisuuden tuovan omaishoitajille. Yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger muistuttaa, että ihmisten ikääntyminen on vuosisatainen tavoite.
Hoidettava läheisen käytösoireet kuormittavat koko lähipiiriä, kertoo psykologi Ilona Hallikainen, joka on tutkinut muistisairauksien aiheuttamien käytösoireiden vaikutuksia omaishoitajiin.
Selattavan näköislehden voit lukea maksutta verkossa
Ota omaishoitotilanteet puheeksi videotarinoiden avulla
Omaishoitajaliiton hankkeissa on tehty kaksi videota, joiden avulla voit ottaa puheeksi erilaisia omaishoitotilanteita.
Jangsterit-hankkeen videolla nuori hoivaaja Aino kertoo tarinansa. Ainon pikkusiskolla Annilla on cp-vamma, jonka vuoksi hän tarvitsee monenlaista apua perheenjäseniltään. Videolla Aino kertoo arjestaan ja ajatuksistaan, ja muistuttaa siitä, että monella nuorella on samanlainen tilanne.
Ainon tarina -video Youtubessa
Jangsterit – nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hankkeen (2016–2019) nettisivu: www.omaishoitajat.fi/jangsterit
Kuppi nurin -hankkeen videolla Tuula kertoo tarinansa alkoholismia sairastaneen puolisonsa omaishoitajana. Tuula kuvaa omaishoidon arkea, tilanteen herättämiä tunteita ja yksin jäämistään. Muita samankaltaisessa tilanteessa olevia omaishoitajia hän rohkaisee avoimuuteen ja avun hakemiseen.
Tuulan tarina -video Youtubessa
Kuppi nurin -hankkeen nettisivut: www.omaishoitajat.fi/kuppi-nurin
Päihteiden käyttöä omaishoitoperheissä käsittelevä juttu löytyy Lähellä 3/2019 -lehdestä.
Kannusta omaishoitajaa hakemaan lomalle 2020

Loma tarjoaa omaishoitajalle tauon arkeen, vertaistukea ja virkistystä. Kuntoutuskurssit puolestaan tukevat omaishoitajan toimintakykyä ja elämänlaatua.
Uusimmassa Lähellä 3/2019 -lehdessä on tietoa vuoden 2020 omaishoitajalomista ja kuntoutuskursseista. Ensimmäisten lomien hakuaika päättyy jo marraskuussa.
Lisätiedot, hakuohjeet ja hakulomakkeet: kaisu.haggqvist@omaishoitajat.fi tai puh. 020 7806 533 tai www.omaishoitajat.fi/omaishoitajalle/lomat-ja-kuntoutus.
Opasta omaishoitajaa työttömyysturva-asioissa

Omaishoitajan työttömyysturvaan liittyy paljon tulkintaa, kerrotaan uudessa Lähellä-lehdessä. Töitä hakevan sopimusomaishoitajan voi olla hankala osoittaa, että hän on työmarkkinoiden käytettävissä täysipäiväisesti.
TE-palvelujen tavoitteena ovat valtakunnallisesti yhtenäiset tulkinnat, mutta lainsäädäntö jättää TE-toimistoille paljon harkintavaltaa työttömyysetuuksista päätettäessä. Myös kuntien vaihtelevat sopimusomaishoidon määritelmät mutkistavat tilannetta.
Tilannetta voitaisiin parantaa ottamalla työttömyysturva-asiat puheeksi aina omaishoitosopimusta tehtäessä. Lisäksi on tärkeää, että omaishoitosopimuksessa kuvataan hoivatilannetta todellisuutta vastaavasti.
TE-palveluista kehotetaan omaishoitajia ottamaan yhteyttä työttömyysturvaneuvonnan puhelinnumeroon 0295 202 701, joka palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16.15.
Tule vaikuttamaan ja verkostoitumaan omaishoidon maakuntapäiville

Omaishoidon maakuntapäivät tarjoavat paikallisille järjestöille, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, päättäjille ja omaishoitajille mahdollisuuden vuoropuheluun ja yhteiseen kehittämiseen. Myös muihin kuin oman maakunnan päiviin voi tulla kertomaan hyvistä käytännöistä ja kuuntelemaan, miten muissa maakunnissa on edistytty omaishoidon kehittämisessä.
Loppuvuoden maakuntapäivien aikataulu
21.11. Kainuu, Kajaani
22.11. Varsinais-Suomi, Turku
Lisää tietoa omaishoidon maakuntapäivien verkkosivulla.
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko lähestyy – merkkaa kalenteriisi
Valtakunnallinen omaishoitajien viikko on vuosittain järjestettävä teemaviikko, jolla halutaan nostaa esiin omaishoitoasioita.
Teemaviikkoa on vietetty vuodesta 2003. Tänä vuonna valtakunnallista viikkoa vietetään 24.11.–1.12. teemalla Näe, huomaa, kuule – omaishoidon monimuotoisuus. Viikon avaa valtakunnallinen omaishoitajien kirkkopyhä 24.11. ja pääjuhlaa vietetään Lappeenrannassa 28.11.
Tule mukaan yhteistyöhön! Omaishoitajaliiton paikallisyhdistykset järjestävät teemaviikolla runsaasti tapahtumia eri toimijoiden kanssa ympäri Suomea. Seuraa yhdistysten ilmoittelua ja liiton some-kanavia. Tapahtumatietoja kootaan syksyn aikana myös Omaishoitajaliiton verkkosivuille. Verkkosivuilta löytyvät myös paikallisyhdistysten yhteystiedot.
Kerro seminaareista omaishoitajille ja ammattilaisille
Turvallinen hoito kotona -seminaari
Keskiviikkona 30.10.2019 kello 9.30-15.30 Kouvola-talon Honka-salissa. Ilmoittautuminen 11.10. mennessä.
Seminaari on avoin kaikille omaishoidosta kiinnostuneille. Seminaarissa käsitellään muun muassa kodin turvallisuuteen ja lääkehoitoon liittyviä teemoja.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen
Omaishoitajaliiton tapahtumakalenteri
Elän hetken ja päivän kerrallaan -seminaari omaishoidon ja työn yhteensovittamisesta
Keskiviikkona 6.11.2019 kello 12-16 Pikseli-talossa Jämsänkatu 2:ssa Helsingin Pasilassa.
Maksuttomassa ja kaikille avoimessa seminaarissa käsitellään omaishoidon ja työn yhteensovittamista. Arvioiden mukaan Suomessa työikäisistä 750 000 auttaa omaistaan. Seminaari on tarkoitettu omaishoidon parissa työskenteleville järjestöjen ja kuntien työntekijöille sekä vapaaehtoisille, tutkijoille, omaishoitajille ja muille aiheesta kiinnostuneille.
Keskustelemme siitä, kuinka omaishoitoystävällistä työkulttuuria voitaisiin luoda ja esitellään järjestöjen, työntekijöiden ja työnantajien kokemuksia. Paikalla puhujina ovat muun muassa sosiaalioikeuden dosentti Laura Kalliomaa-Puha, Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin työhyvinvointisuunnittelija Marja Mäkiniemi. Seminaarista tehdään myös lähetys nettiin. Seminaarin ohjelma
Ilmoittautuminen sekä paikan päälle että etäseurantaan 28.10.2019 mennessä
Lakimies: Vapaista kannattaa sopia tarkasti
Lakimies Yrjö Mattila kirjoittaa, että omaishoitajien kannattaa aina sopia lakisääteisten vapaiden pidosta tarkasti etukäteen.
Esimerkkitapauksesta hallinto-oikeudet katsoivat, ettei kunnalla ollut velvollisuutta korvata omaishoitajan pitämättömiä vapaita, kun kaupunki ei ollut aiheuttanut vapaiden pitämättä jäämistä. Toisenlaisissa tapauksissa omaishoitajien vapaita on myös korvattu takautuvasti, Mattila kirjoittaa.
Tule mukaan Suomen omaishoidon verkoston alueellisiin ryhmiin
Eri puolilla Suomea toimii alueellisia omaishoidon verkostoryhmiä, joissa järjestöt, kunnat, seurakunnat ja oppilaitokset kehittävät omaishoitoa paikallisista lähtökohdista käsin. Verkostotoiminta tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen ja oppimiseen.
Ryhmiin otetaan mielellään vastaan uusia toimijoita. Yhteistyön sisältöinä on mm. ammatillinen koulutus ja vertaistuki, vaikuttamistyö, järjestöjen yhteiset tapahtumat ja virkistystapahtumat omaishoitajille.
Lue lisää ja tule mukaan https://omaishoidonverkosto.fi/toiminta/
Omaishoitajaliitto neuvoo omaishoitajia ja työntekijöitä
Omaishoitajaliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15.
Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min. Lisätietoja ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.
Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568
Itä-Suomi, Kukka-Maaria Lepistö, puh. 020 7806 588
Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581
Pohjois-Suomi, Sari Havela-Hiitola, puh. 020 7806 572
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@omaishoitajat.fi.
Lue lisää Omaishoitajaliiton aluetyöstä.
Vinkkaa tiedotteesta työkaverillesi
Vinkkaa Omaishoitotiedotteesta työkaverillesi, jotta hänkin pysyy ajan tasalla omaishoitoasioista. Maksuttoman omaishoitotiedotteen voi tilata ja perua osoitteessa www.omaishoitajat.fi/omaishoitotiedote. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä tiedotteessa on linkki uusimpaan Lähellä-lehteen.
Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste
Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena
Omaishoitotiedote 2/2019
29.5.2019
Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedoteessa ovat tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi. Tilaa omaishoitotiedote.
Lähellä 2/2019 -lehden teemoina Mielen hyvinvointi ja Yhdessä lomalle
Mielen hyvinvointi rakentuu päivittäisistä teoista ja valinnoista. Teemajutuissa asiantuntijat antavat eväitä arjen hyvinvointiin ja omaishoitajat kertovat, mistä heidän hyvinvointinsa kumpuaa.
Yhdessä lomalle -teemassa esitellään esteettömiä ja ekologisia kotimaan kesälomavaihtoehtoja. Mökkeilevä omaishoitaja kertoo, mitä 900 kilometrin päässä sijaitseva kesämökki merkitsee.
Kansijutussa Annika Laakso kertoo tarinansa syöpää sairastavan puolison omaishoitajana.
Selattavan näköislehden voit lukea maksutta verkossa.
Omaishoitajaliitto ottaa kantaa: Omaishoito pitää näkyä hallitusohjelmassa

Omaishoitajaliiton kevätkokous on antanut kannanoton, jossa vaaditaan omaishoidon kysymykset nostettavaksi seuraavan hallituksen ohjelmaan.
Liitto vaatii hallitusohjelmaan omaishoidon ja työssäkäynnin yhteensovittamista sekä kansallisesti yhdenvertaista omaishoidon tukea. Kannanotossa perätään resursseja myös omaishoitajien vapaiden ja jaksamisen turvaamiseen sekä omaishoitajayhdistysten toiminnan tukemiseen.
Lue kannanotto kokonaisuudessaan.
Tutustu myös Omaishoitajaliiton vaali- ja hallitusohjelmatavoitteisiin.
Ryhmä päihteiden käyttäjien läheisille starttaa syksyllä Tampereella
Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hanke järjestää syksyllä Tampereella ryhmän päihteitä käyttävien läheisille. Ryhmässä saa tietoa päihderiippuvuudesta, läheisen roolista ja keinoista omien rajojen löytämiseen. Lisäksi tutustutaan erilaisiin harjoituksiin, joiden avulla voi löytää työkaluja arkeen.
Ryhmä on maksuton ja luottamuksellinen. Se kokoontuu Tampereen seudun omaishoitajat ry:n tiloissa, osoitteessa Kirkkokatu 8 E 37, Tampere. Tapaamisajat ovat 3.9., 1.10., 22.10., 5.11., 19.11. ja 3.12. klo 17.00-19.00.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Christa Ahonen, christa.ahonen(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 7806 515.
Vinkkaa ryhmästä päihteitä käyttävien läheisille ja rohkaise osallistumaan!
Katso Mikä on sopivasti ja mikä liikaa? -video, jossa Christa Ahonen kertoo alkoholin eri puolista.
Lue lisää Kuppi nurin -hankkeesta.
Päihteet puheeksi – Miksi ja miten? Tule mukaan koulutukseen!
Maksuton koulutusiltapäivä on tarkoitettu omaishoitoperheitä kohtaaville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä järjestöjen työntekijöille ja vapaaehtoisille.
Kaikki alkoholin käyttö omaishoitoperheissä ei ole pahasta, mutta runsas käyttö on riski sekä omaishoitajan että hoidettavan läheisen hyvinvoinnille. Mutta kuinka otan päihteet puheeksi? Mitä teen, kun havaitsen omaishoitajan käyttävän kohtuutta runsaammin päihteitä?
Koulutusiltapäivässä saa tietoa, rohkeutta ja työvälineitä päihteiden käytön puheeksi ottamiseen.
Aika: 3.10.2019 klo 12.00 – 16.00
Paikka: Kokouskeskus Aitiopaikka (Virastotalon yhteydessä), Itsenäisyydenaukio 2, Turku
Varaa päivä jo kalenteristasi! Koulutuksen ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen avataan kesäkuussa: www.omaishoitajat.fi/tapahtumat
Lisätiedot: Elina Koponen, elina.koponen(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 7806 589.
Koulutuksen järjestää Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hanke. Tutustu myös Kuppi nurin -hankkeen Päihteet omaishoitoperheissä -tietopakettiin.
Pohjoismainen yhteistyöryhmä perustettu ajamaan omaishoitajien asiaa
Omaishoitajia edustava eurooppalainen verkosto-organisaatio Eurocarers piti vuosikokouksensa Kööpenhaminassa 22. toukokuuta.
Vuosikokouksen yhteydessä pohjoismaiset omaishoidon toimijat kokoontuivat yhteen ensimmäisen kerran. Samalla perustettiin pohjoismainen omaishoitoalan yhteistyöryhmä, joka laati kannanoton omaishoitajien palveluiden kehittämishaasteesta.

Kannanoton tekivät Suomen, Ruotsin ja Tanskan omaishoitajaliitot, Suomen ja Norjan omaishoidon verkostot sekä Ruotsin omaishoitokeskus ja Tanskan vanhusjärjestö Dane Age.
Kööpenhaminan kokous valitsi Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari-Minna Tervosen Eurocarersin puheenjohtajaksi vuosiksi 2019–2020.
Eurocarers edistää omaishoitajaystävällistä yhteiskuntapolitiikkaa. Organisaatio on perustettu vuonna 2006. Siihen kuuluu 68 jäsentä 25 maasta. Omaishoitajaliitto liittyi jäseneksi vuonna 2007. www.eurocarers.org
Palvelut: Milloin sosiaalihuoltolain ja milloin vammaispalvelulain perusteella?
Lakimies Yrjö Mattila, OTL, VTT, kirjoittaa uudessa Lähellä-lehdessä sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain keskinäisestä suhteesta, joka on hämmentänyt omaishoitoperheitä.
Sosiaalihuoltolaki uudistettiin vuonna 2015. Suurin osa omaishoitoperheiden tarvitsemista palveluista annetaan tämän lain mukaisena, esimerkiksi kotipalvelu ja kotisairaanhoito.
Palveluista veloitetaan asiakasmaksulain mukainen maksu, joka määräytyy tulotason mukaisesti. Mitä korkeammat tulot, sen suurempi on maksu. Vammaispalvelulain mukaiset vaikeavammaisten erityispalvelut ovat sen sijaan maksuttomia.
Hallinto-oikeuden linjauksen mukaan palvelumaksujen takaisinperintä onnistuu harvoin, vaikka palvelut olisi myönnetty väärän lain perusteella.
On siis tärkeätä, että omaishoitoperheet hakevat palveluita alun perin oikean lain mukaisesti. Jos omaishoidossa on vaikeavammainen henkilö, tulee hakemukset kunnan palveluista tehdä vammaispalvelulain mukaisina maksuttomina palveluina.
Tunnista nuoret hoivaajat – Suomessa heitä on tuhansia
Nuorilla hoivaajilla tarkoitetaan alle 18-vuotiaita nuoria, joilla on hoivavastuuta läheisestään. Lastensuojelun keskusliiton tekemän alustavan arvion mukaan Suomessa on 5-17-vuotiaita nuoria hoivaajia noin 4 000 – 22 000. Arvio on laskettu Kelan rekisteritietojen pohjalta.
”Lapsen huolenpito vanhemmasta on monitasoinen ilmiö”, painotti hankejohtaja Tytti Solantaus Suomen mielenterveysseurasta ja muistutti, että vaikeuksien keskellä perheen toimiminen yhdessä auttaa selviytymään.
Läheisenä elämän muutostilanteissa – Lapset ja nuoret huolenkantajina -seminaarissa 23.5. Helsingissä kuultiin puheenvuoroja hoivavastuuta kantavista lapsista ja heidän perheistään. Keskustelemassa oli asiantuntijoita sekä nuoria hoivaajia.
Seminaarin järjestivät yhteistyössä Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry, FinFami Uusimaa ry ja Omaishoitajaliiton Jangsterit-hanke.
Lue lisää Läheisenä elämän muutostilanteissa – Lapset ja nuoret huolenkantajina -seminaarista.
Lue lisää Jangsterit-hankkeesta.
Vinkkaa tiedotteesta työkaverillesi ja vastaa palautekyselyyn
Vinkkaa Omaishoitotiedotteesta työkaverillesi, jotta hänkin pysyy ajan tasalla omaishoitoasioista. Maksuttoman omaishoitotiedotteen voi tilata ja perua osoitteessa www.omaishoitajat.fi/omaishoitotiedote. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä tiedotteessa on linkki uusimpaan Lähellä-lehteen.
Mitä sisältöjä haluat lisää omaishoitotiedotteeseen? Mitä sisältöjä voisimme vähentää? Vastaa näihin kahteen kysymykseen palautekyselyssä.
Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste
Omaishoitajaliitto neuvoo omaishoitajia ja työntekijöitä
Omaishoitajaliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15. Neuvontapuhelin ja keskus ovat suljettuna 1.–19.7.
Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.
Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.
Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568
Itä-Suomi, Kukka-Maaria Lepistö, puh. 020 7806 588
Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581
Pohjois-Suomi, Sari Havela-Hiitola, puh. 020 7806 572
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@omaishoitajat.fi.
Lue lisää Omaishoitajaliiton aluetyöstä.
Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena
Omaishoitotiedote 1/2019
1.3.2019
Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedoteessa on tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi. Tilaa omaishoitotiedote.
Lähellä 1/2019 -lehden teemoina omaishoidon tuki ja Suomen omaishoidon verkosto
Omaishoitotilanteen tullessa ajankohtaiseksi täytyy ottaa monta asiaa huomioon. Lähellä-lehden Omaishoidon tuki -teemassa käydään läpi omaishoidon perusasiat. Teemassa kerrotaan muun muassa omaishoidon tuen muodoista, hakuprosessista, myöntämiskriteereistä ja omaishoitosopimuksen sisällöistä.
Suomen omaishoidon verkosto -teemajuttu esittelee 19 valtakunnallisen järjestön muodostaman avoimen yhteistyöverkoston. Toiminnan ytimessä ovat omaishoitajien neuvonta, ohjaus ja tuki.
Selattavan näköislehden voit lukea maksutta verkossa
Vertaa mielipiteitäsi kansanedustajien kantoihin Omaishoitajaliiton vaalikoneessa
Mitä kansanedustajaehdokkaat ajattelevat omaishoidosta? Kuka ehdokkaista on lähinnä omia mielipiteitäni? Näihin kysymyksiin saa vastauksia Omaishoitajaliiton vaalikoneessa.
Vaalikoneessa on kymmenen kysymystä omaishoidosta. Yhdeksässä kysymyksessä vastataan väittämään ja kymmenes on monivalinta. Vaalikone etsii äänestäjälle 12 oman vaalipiirin ehdokasta, joiden vastaukset olivat lähimpänä äänestäjän mielipiteitä. Äänestäjä myös pääsee vapaasti selailemaan koko maan ehdokkaiden vastauksia.
Vaalien alla eduskuntapuolueet lupaavat paljon omaishoidolle
Lähellä-lehti kysyi eduskuntapuolueilta kannat omaishoidon keskeisiin kysymyksiin. Vastausten perusteella on syytä odottaa, että seuraavalla vaalikaudella omaishoidon tilanne paranee monin tavoin.
Toimitettu tiivistelmä puolueiden kannoista löytyy Lähellä-lehdestä. Puolueiden vastaukset ovat kokonaisuudessaan Omaishoitajaliiton verkkosivuilla.
Tutustu myös Omaishoitajaliiton vaali- ja hallitusohjelmatavoitteisiin.
Päihteet puheeksi – Miksi ja miten? Tule mukaan koulutukseen
Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hankkeen järjestämä koulutusiltapäivä on tarkoitettu omaishoitoperheitä kohtaaville sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä järjestöjen työntekijöille ja vapaaehtoisille.
Kaikki alkoholin käyttö omaishoitoperheissä ei ole pahasta, mutta runsas käyttö on riski sekä omaishoitajan että hoidettavan läheisen hyvinvoinnille. Mutta kuinka otan päihteet puheeksi? Mitä teen, kun havaitsen omaishoitajan käyttävän kohtuutta runsaammin päihteitä?
Maksuttomassa koulutusiltapäivässä saa tietoa, rohkeutta ja työvälineitä päihteiden käytön puheeksi ottamiseen. Päihteet puheeksi – Miksi ja miten? -koulutuksen ohjelma
Aika: 14.05.2019 klo 12.00 – 16.00
Paikka: Ostrobotnia, Chydenius-kabinetti, Museokatu 10, 00100 Helsinki
Lisätiedot: Elina Koponen, elina.koponen(at)omaishoitajat.fi, puh. 020 7806 589.
Ilmoittautuminen ja erityisruokavaliot 30.4.2019 mennessä. Paikkoja on rajoitetusti, joten varaathan paikkasi ajoissa!
Tutustu myös Kuppi nurin -hankkeen Päihteet omaishoitoperheissä -tietopakettiin.
Ovet-ohjaajakurssilta valmiuksia omaishoitajien valmennuksien järjestämiseen
Ovet-ohjaajakurssi antaa valmiudet järjestää Ovet-valmennuksia® yhteistyössä liiton paikallisyhdistysten, kuntien, seurakuntien, oppilaitosten ja muiden järjestöjen kanssa. Ohjaajakurssilla perehdytään Ovet-valmennukseen ja ohjaajana toimimiseen. Kurssi antaa tietoa valmennuksen sisällöstä ja työskentelymenetelmistä sekä perustietoa ryhmän ohjaamisesta.
Ovet-ohjaajakurssille valitaan ensisijaisesti sellaisia osallistujia, joilla on mahdollisuus toimia Ovet-ohjaajina taustayhteisönsä (esim. liiton paikallisyhdistys, muu järjestö, kunta, seurakunta, oppilaitos) järjestämissä tai yhteistyössä toteuttamissa Ovet-valmennuksissa. Lisäksi osallistujilla toivotaan olevan hyvät vuorovaikutustaidot, kykyä toimia ryhmänohjaajana ja omakohtaista tai työn kautta saatua tietoa omaishoitajuudesta. Ovet-ohjaajakurssin kurssin ohjelma
Kursin hinta on 130 euroa paikallisyhdistyksille (materiaalit, majoitus ja ruoat) ja muille 160 euroa. Hinnasta vähennetään 50 euroa, jos osallistujalla ei ole majoitustarvetta. Jokainen vastaa itse matkakustannuksista. Kurssille otetaan 16 osallistujaa.
Aika: 14.05.2019 09:30 – 15.05.2019 14:30
Paikka: Helsinki, 00100 Helsinki
Ilmoittautumiset 26.4.2019 mennessä.
Lisätietoja: Sandra Gehring 020 7806 544 tai sandra.gehring(at)omaishoitajat.fi
Vertaisryhmän ohjaajakoulutuksesta omaishoidon perustiedot
Koulutuksessa osallistujat saavat perustietoa omaishoitajuudesta ja omaishoitotilanteeseen liittyvistä tukimuodoista, ryhmän ohjaamisesta, omaishoitoperheen kohtaamisesta sekä välineitä ryhmän kanssa toimimiseen. Koulutus sisältää sekä luento-osuuksia että ryhmätyöskentely. Vertaisryhmän ohjaajakoulutusen ohjelma
Koulutukseen valitaan ensisijaisesti sellaisia osallistujia, joilla on mahdollisuus toimia omaishoitajien vertaisryhmän ohjaajina taustayhteisönsä (esim. liiton paikallisyhdistys, muu järjestö, kunta, seurakunta, oppilaitos) järjestämissä tai yhteistyössä toteuttamissa vertaisryhmissä. Lisäksi osallistujilla toivotaan olevan hyvät vuorovaikutustaidot, kykyä toimia ryhmänohjaajana ja omakohtaista tai työn kautta saatua tietoa omaishoitajuudesta. Koulutukseen osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä kriteerit täyttävistä hakijoista. Koulutukseen valituille lähetetään osallistumisvahvistus heti kun hakemus on hyväksytty.
Kurssin hinta on Omaishoitajaliiton paikallisyhdistysten lähettämille osallistujille 100 euroa ja muille 130.
Hinnat ilman majoitusta: 50/80 euroa, mikä laskutetaan koulutuksen jälkeen.
Aika: 24.04.2019 10:00 – 25.04.2019 15:00
Paikka: Original Sokos Hotel Vaakuna, Asema-aukio 2, 00100 Helsinki
Ilmoittautuminen 5.4.2019 mennessä.
Tiedustelut: matilda.linnavirta(at)omaishoitajat.fi tai p. 020 7806 520.
Tule vaikuttamaan omaishoidon maakuntapäivillä

Maakuntapäivät ovat avoimia tilaisuuksia, joissa käsitellään yhdessä ajankohtaisia omaishoidon kysymyksiä. Vuonna 2019 maakuntapäivillä käydään läpi muun muassa ”Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa” -kärkihankkeen (I & O -hanke) tuloksia ja kehitetään maakunnallisia vaikuttamisen keinoja.
Tilaisuuksiin ovat tervetulleita päättäjät, omaishoidon parissa työskentelevät, omaishoitajat, vapaaehtoiset ja muut omaishoidosta kiinnostuneet.
Maakuntapäivillä on yhtenäinen ohjelma, jonka sisältöä muokataan alueellisten tarpeiden mukaan. Myös muiden kuin oman maakunnan päiviin voi osallistua.
Omaishoidon maakuntapäivät keväällä
Päijät-Häme, Lahti
Tiistaina 19.3.2019 klo 10.00-16.00
Lahden kaupunginkirjasto, auditorio, Kirkkokatu 31,15140 Lahti
Päijät-Hämeen omaishoidon maakuntapäivän ohjelma
Ilmoittautuminen 11.3 mennessä: anu.nurmi(at)omaishoitajat.fi tai puh. 020 7806 500 tai verkossa.
Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoki
Tiistaina 16.4.2019 klo 10-15.00
Jaaksi-sali, Seinäjoen kaupunginkirjasto, Alvar Aallon katu 14
Etelä-Pohjanmaan omaishoidon maakuntapäivän ohjelma
Ilmoittautuminen 10.4. mennessä verkossa.
Lappi 23.5.
Tapahtuman tiedot tarkentuvat myöhemmin.
Lisätietoja omaishoidon maakuntapäivistä
Jangsterit-hankkeen rippikoulukysely: 17 prosentilla hoivavastuuta
Yhteensä 720 espoolaista rippikoululaista ja isosta vastasi kesällä 2018 Omaishoitajaliiton Jangsterit-hankkeen ja Espoon seurakuntayhtymän yhdessä toteuttamaan kyselyn hoivatilanteestaan.
Vastanneiden joukossa oli 121 (17 prosenttia vastanneista) nuorta, jotka kertoivat ”auttavansa säännöllisesti perheenjäsentä tai muuta läheistä ihmistä, jolla on jokin vakava sairaus, vamma tai joka on vanha”. Kyselyssä noin puolet nuorista kertoi auttavansa isovanhempaansa ja seuraavaksi useimmin autettiin äitiä tai äitipuolta (29 %) ja sisarusta (23 %).
Yleisin avun tarpeen syy oli pitkäaikainen fyysinen sairaus tai vamma. Eniten nuoret auttoivat kotitaloustöissä, mutta myös henkilökohtaisen hygienian hoidossa auttoi usein 13 prosenttia vastaajista. Ensisijaiseksi läheisensä auttajaksi perheessään itsensä koki 12 nuorta.
Oma merkitys auttajana koettiin suureksi: jopa kolme neljäsosaa vastaajista piti sitä melko tai hyvin tärkeänä. Raskaana tai vaikeana tilanteen oli kokenut 12 prosenttia vastaajista.
Tukea omaan tilanteeseen kaipasi 13 prosenttia vastaajista, ja 16 prosenttia kertoi läheisen auttamisen vaikuttavan usein heidän koulunkäyntiinsä.
Vastanneet nuoret kertoivat halustaan auttaa läheistään mahdollisimman paljon, ja että elämä on tavallisen hyvää läheisen sairaudesta ja avuntarpeista huolimatta.
Pieni joukko vastaajista koki lisääntynyttä ahdistuneisuutta, surua ja väsymystä. Ammatillista apua tilanteeseensa oli saanut yksi nuori. Kysely on tarkoitus toistaa alkuvuodesta 2019 Porvoon hiippakunnassa ja neljässä seurakunnassa Pohjois-Karjalassa.
Tule mukaan seminaariin
Läheisenä elämän muutostilanteessa – Lapset ja nuoret huolenkantajina -seminaari järjestetään Helsingissä 23.5.
Jangsterit-hanke järjestää yhteistyössä Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n ja FinFami Uusimaa ry:n kanssa seminaarin, jossa kuullaan ja keskustellaan nuorten hoivavastuista ja tukemisesta. Päivää luotsaa toimittaja Kimmo Ohtonen. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.
Aika: Torstai 23.5.2019 klo 9.30 – 16.00
Paikka: Helsingin seurakuntien talo, Engel-sali, Kolmas linja 22, Helsinki
Sitovat ilmoittautumiset 14.5. mennessä verkossa tai sähköpostilla malla.heino(at)omaishoitajat.fi.
Lisätiedot Malla Heino, puh. 020 7806 518 tai malla.heino(at)omaishoitajat.fi.
Lue lisää Omaishoitajaliiton Jangsterit – nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hankkeesta.
Omaishoitajaliitto neuvoo omaishoitajia ja työntekijöitä
Omaishoitajaliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15.
Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.
Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.
Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568
Itä-Suomi, Kukka-Maaria Lepistö, puh. 020 7806 588
Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581
Pohjois-Suomi, Sari Havela-Hiitola, puh. 020 7806 572
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@omaishoitajat.fi.
Lue lisää Omaishoitajaliiton aluetyöstä.
Tiedotteen tilaus, osoitteenmuutos ja peruutus
Pysy ajan tasalla omaishoitoasioista. Tilaa maksuton omaishoitotiedote. Saat sähköpostiisi viestin, kun uusi tiedote on luettavissa. Vinkkaathan Omaishoitotiedotteesta myös työkavereillesi!
Voit antaa palautetta tiedotteesta lähettämällä viestin sähköpostiosoitteeseen antti.hyvarinen(at)omaishoitajat.fi.
Omaishoitajaliiton tietosuojaseloste
Omaishoitajaliiton kanssa omaishoitajien tukena
Omaishoitotiedote 4/2018
Omaishoitajaliiton Omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta. Tiedote sisältää tuoreimmat vinkit sekä ammattilaisille itselleen että omaishoitajille edelleen jaettavaksi.
29.11.2018
Tiedotteen tilaus, osoitteenmuutos ja peruutus
Pysy ajan tasalla omaishoitoasioista. Tilaa maksuton Omaishoitotiedote lähettämällä viesti ”tilaan omaishoitotiedotteen” sähköpostiosoitteeseen antti.hyvarinen@omaishoitajat.fi. Saat sähköpostiisi viestin, kun uusi tiedote on luettavissa. Vinkkaathan Omaishoitotiedotteesta myös työkaverillesi!
Voit antaa palautetta tiedotteesta, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua tiedotteen lähettämällä viestin sähköpostiosoitteeseen antti.hyvarinen@omaishoitajat.fi.
Tietosuojaseloste www.omaishoitajat.fi/rekisteriselosteet
Lähellä 4/2018 -lehden teemoina Omaishoidon jälkeen ja Omaishoito kulttuurissa
Omaishoitaja on omainen silloinkin, kun hoidettava siirtyy kodin ulkopuoliseen hoivaan. Muutostilanne voi askarruttaa ja vastuusta luopuminen olla vaikeaa. Omaishoidon jälkeen -teemajutussa kerrotaan miten muutokseen ja uuteen rooliin voi valmistautua.
Omaishoito kulttuurissa -teemajuttu puolestaan kertoo, miten omaishoitoa tai hoivaajaa on kuvattu elokuvissa, kirjoissa ja näytelmissä. Taide ja kulttuuri vaikuttavat siihen, millaisia käsityksiä ja millaisia mielipiteitä muodostamme. Näyttelijä Merja Larivaara kertoo omasta tavastaan tuottaa elämyksiä vanhuksille taiteen avulla.
Selattavan näköislehden voit lukea maksutta osoitteessa www.omaishoitajat.fi/lahella-lehdet.
Omaishoidon edellytykset on turvattava
Omaishoito koskettaa lähes kaikkia jossakin vaiheessa elämää joko omaishoitajana tai hoidettavana. Omaishoito tulee mahdollistaa erilaisissa elämäntilanteissa ja turvata omaishoitajan jaksaminen tarkoituksenmukaisilla palveluilla, riittävällä palkkiolla ja vapailla.
Omaishoitajaksi mielletään usein vain sopimusomaishoitajat, jotka saavat omaishoidon tukea. Heitä oli vuonna 2017 noin 46 000. Omaishoitosopimuksen kriteerit täyttäviä omaishoitajia on runsaat 60 000. Pääasiallisessa huolenpitovastuussa läheisestään on noin 350 000 henkilöä. (KOHO-raportti 2014.)
Tutustu Omaishoitajaliiton vaali- ja hallitusohjelmatavoitteisiin osoitteessa www.omaishoitajat.fi/liiton-toiminta/vaikuttaminen-ja-edunvalvonta/vaalit.
Lomaopas 2019 on julkaistu – Vinkkaa omaishoitajaa hakemaan lomalle
Seuraaville lomille on hakuaika päättymässä pian:
- 11.–16.2.2019 Elämämme kuvat -teemaloma omaishoitajille ja hoidettaville läheisille. Kyyhkylän Kuntoutuskeskus, Mikkeli. Hakuaika päättyy 3.12.
- 3.–8.3.2019 Tukena toisillemme -teemaloma omaishoitajille ja hoidettaville läheisille. Kyyhkylän Kuntoutuskeskus, Mikkeli. Hakuaika päättyy 3.12.
- 10.–15.3.2019 Pikkuusen pareet -teemaloma omaishoitajille ja hoidettaville läheisille. Härmän Kylpylä, Ylihärmä. Hakuaika päättyy 10.12.
- 31.3.–5.4.2019 Aikaa ajatuksille -teemaloma omaishoitajille. Peurunka, Laukaa. Hakuaika päättyy 31.12.
Omaishoitajaloma antaa tauon arkeen, vertaistukea sekä asiantuntijoiden vinkkejä arjen tueksi. Osa lomista on tarkoitettu omaishoitajalle ja hoidettavalle läheiselle yhdessä.
Lisätietoja ja hakulomakkeita kaisu.haggqvist@omaishoitajat.fi tai puh. 020 7806 533. Lomalle voi hakea myös Maaseudun Terveys- ja Lomahuollon sivuilta www.mtlh.fi.
Kaikki omaishoitajalomat ja hakuohjeet löytyvät liiton Lomaoppaasta ja osoitteesta www.omaishoitajat.fi/omaishoitajalle/omaishoitajien-tuetut-lomat.
Vinkkaa Kuppi nurin -ryhmästä omaishoitajalle, jonka läheisellä on ongelmallista päihteiden käyttöä
Ryhmä tarjoaa vertaistukea, voimaantumista ja tietoa. Ryhmä on suljettu ja toiminta perustuu luottamukseen. Ohjaajina toimivat omaistoiminnan kehittäjä Soili Hyvärinen, Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:stä ja suunnittelija Christa Ahonen, Omaishoitajaliiton Kuppi nurin -hankkeesta.
Ryhmä kokoontuu Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry:n tiloissa, osoitteessa Pasilan puistotie 8, Helsinki. Tapaamisajat ovat 24.1., 7.2., 21.2., 7.3., 21.3., 4.4., 25.4. ja 16.5. klo 13.00–15.00.
Ilmoittautuminen 18.1.2019 mennessä. Osallistuminen on maksutonta.
Lisätiedot Christa Ahonen puh. 020 7806 515 tai christa.ahonen@omaishoitajat.fi
Ilmoittautumiset Tiina Sirkiä puh. 040 533 2710 (ma–to klo 9–11 ja klo 12–15.)
Eurooppalainen omaishoidon strategia julkistettu
Omaishoitajien eurooppalainen yhteistyöverkosto Eurocarers lanseerasi omaishoidon 10 kohdan strategian Euroopan parlamentissa 21. marraskuuta. Meppien intressiryhmä seisoo tiukasti strategian takana ja edistää aktiivisesti tavoitteita EU:ssa. Parhaillaan on käsittelyssä työelämän tasapaino -direktiivi, jolla halutaan vähimmäistaso työssäkäyvien omaishoitajien vapaisiin.

Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja ja Eurocarersin varapuheenjohtaja Sari Tervonen painottaa, että strategia edellyttää omaishoidon huomioon ottamista laajasti kaikessa yhteiskuntapolitiikassa.
Intressiryhmän varapuheenjohtajat Sirpa Pietikäinen ja Marian Harkin kiittelivät, että käsissä oleva strategia nostaa omaishoidon politiikan agendalle, ei vain EU:ssa vaan myös kansallisesti ja paikallisesti.
Lue koko strategia osoitteessa www.eurocarers.org/userfiles/files/Eurocarers%20Strategy_final.pdf.
Omaishoitajaliitto neuvoo omaishoitajia ja työntekijöitä
Omaishoitajaliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15.
Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.
Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.
Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568
Itä-Suomi, Sirpa-Sari Borg-Holopainen, puh. 020 7806 588
Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581
Pohjois-Suomi, Sari Havela-Hiitola, puh. 020 7806 572
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@omaishoitajat.fi. Lue lisää aluetyöstä www.omaishoitajat.fi/liiton-toiminta/liiton-toimintamuodot/aluetyo.
Tule mukaan Suomen omaishoidon verkostoon
Eri puolilla Suomea toimii alueellisia omaishoidon verkostoryhmiä, joissa järjestöt, kunnat, seurakunnat ja oppilaitokset kehittävät omaishoitoa paikallisista lähtökohdista käsin. Verkostotoiminta tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen ja oppimiseen.
Ryhmiin otetaan mielellään vastaan uusia toimijoita. Yhteistyön sisältöinä on mm. ammatillinen koulutus, vertaistuki, vapaaehtoisten koulutus, vaikuttamistyö ja virkistystapahtumat omaishoitajille.
Lue lisää ja tule mukaan www.omaishoidonverkosto.fi
Vaikuta Omaishoitajaliiton toimintaan
Haluatko vaikuttaa siihen, mitä Omaishoitajaliiton tulisi tehdä? Vastaamalla lyhyeen kyselyyn autat meitä kehittämään toimintaamme. Mielipiteesi on meille tärkeä!
Linkki kyselyyn https://link.webropolsurveys.com/S/21CFBA486CEAF4C3. Vastausaikaa on 10.12. asti.
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna
Tallenna