Omaishoitotiedote 3/2018

Hyvä omaishoitajien parissa toimiva!

Omaishoitajaliiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan ajankohtaisista omaishoitoasioista ja liiton toiminnasta.

20.9.2018

Lähellä 3/2018 -lehden teemoina lääkehoito kotona ja monikulttuurinen omaishoito Suomessa

Omaishoitaja huolehtii usein hoidettavansa lääkityksestä. Teemajutussa kerrotaan, miten hallittu ja turvallinen lääkitys rakentuu yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Toisessa teemajutussa viisi eri kulttuuritaustoista olevaa omaishoitajaa kertoo, millaisena he ovat kokeneet suomalaisen omaishoitojärjestelmän.

Selattavan näköislehden voit lukea maksutta osoitteessa www.omaishoitajat.fi/lahella-lehdet.

 

Ennakkotiedot vuoden 2019 omaishoitajalomista – Kannusta omaishoitajaa hakemaan lomalle

Loma tarjoaa omaishoitajalle tauon arkeen, vertaistukea ja asiantuntija-apua. Kuntoutuskurssit puolestaan tukevat omaishoitajan toimintakykyä ja elämänlaatua.

Uusimmassa Lähellä-lehden numerossa (s. 34–35) on ennakkotiedot vuoden 2019 omaishoitajalomista ja kuntoutuskursseista. Ensimmäisten lomien hakuaika päättyy jo marraskuussa.

Lisätiedot, hakuohjeet ja hakulomakkeet www.omaishoitajat.fi/omaishoitajalle/lomat-ja-kuntoutus tai kaisu.haggqvist@omaishoitajat.fi tai puh. 020 7806 533.

 

Tule vaikuttamaan ja verkostoitumaan omaishoidon maakuntapäiville

Omaishoidon maakuntapäivät tarjoavat paikallisille järjestöille, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, päättäjille ja omaishoitajille mahdollisuuden vuoropuheluun ja yhteiseen kehittämiseen.

Myös muihin kuin oman maakunnan päiviin voi tulla kertomaan hyvistä käytännöistä ja kuuntelemaan, miten muissa maakunnissa on edistytty omaishoidon kehittämisessä.

Syksyn maakuntapäivien aikataulu

4.10. Pirkanmaa, Tampere

20.11. Uusimaa, Helsinki

26.11. Pohjois-Karjala, Joensuu

Maakuntapäivät jatkuvat vuonna 2019.

 

Tulevia tapahtumia

Yhdessä omaishoidon äärellä – Omaishoitajan hyvinvointi -seminaari 17.10., Vantaa, ilmoittaudu 5.10. mennessä

Seminaarissa on näkökulmina mm. kriisin kohtaaminen, omaishoidon tukitoimet ja palveluiden kehittäminen yhdessä omaishoitajien kanssa. Tilaisuus on tarkoitettu erityisesti omaishoidon parissa työskenteleville järjestöjen ja kuntien työntekijöille ja vapaaehtoisille, tutkijoille ja omaishoitajille. Seminaarin järjestää Suomen omaishoidon verkosto.

www.omaishoitajat.fi/tapahtuma/omaishoitajan-hyvinvointi-seminaari

 

Näe, huomaa, kuule – turvallinen hoito kotona -seminaari 25.10., Turku, ilmoittaudu 9.10. mennessä

Seminaari on tarkoitettu kaikille omaistaan hoitaville ja heille, jotka työssään tai vapaaehtoisena toimiessaan kohtaavat omaishoitoperheitä. Teemoina on mm. lääkehoito, turvallinen liikkuminen ja tunteiden käsittely. www.omaishoitajat.fi/tapahtuma/nae-huomaa-kuule-turvallinen-hoito-kotona-seminaari-turku

 

Kuinka lakia luetaan -seminaari 31.10., Tampere, ilmoittaudu 17.10. mennessä

Seminaarissa käsitellään omaishoitoperheitä koskevia ajankohtaisia lakikysymyksiä sekä omaishoitoon liittyvien lakikysymysten tulkintaa. Tilaisuus on tarkoitettu omaishoitajille sekä omaishoidon parissa toimiville järjestöjen, kuntien, oppilaitosten, seurakuntien jne. edustajille. www.omaishoitajat.fi/tapahtuma/kuinka-lakia-luetaan-seminaari-tampere

 

Valtakunnallinen omaishoitajien viikko 25.11.–2.12.

Valtakunnallinen omaishoitajien viikko on vuosittain järjestettävä teemaviikko, jolla halutaan nostaa esiin omaishoitoasioita. Tänä vuonna valtakunnallista viikkoa vietetään teemalla Näe, huomaa, kuule – omaishoidon monimuotoisuus. Viikon avaa valtakunnallinen omaishoitajien kirkkopyhä 25.11. ja pääjuhlaa vietetään Oulussa 28.11.

Liiton paikallisyhdistykset järjestävät teemaviikolla runsaasti erilaisia tapahtumia ympäri Suomea. Tapahtumatietoja julkaistaan osoitteessa www.omaishoitajat.fi/tapahtuma/valtakunnallinen-omaishoitajien-viikko.

 

Ennakkotieto: Jangsterit-foorumi 4.12. Helsinki

Omaishoitajaliiton Jangsterit-hankkeessa pyritään tunnistamaan ja tavoittamaan hoivavastuuta kantavia alle 18-vuotiaita, joiden perheessä on sairauksia, vammaisuutta tai riippuvuutta.

Foorumissa ammattilaiset, tutkijat, päättäjät ja kokemusasiantuntijat keskustelevat siitä, miten nuoria parhaiten tuettaisiin. Pääpuhujana on nuoriin hoivaajiin liittyvän tutkimuksen pioneeri ja kansainvälisesti tunnetuin tutkija, professori Saul Becker Sussexin yliopistosta Britanniasta. Tilaisuus on kaikille avoin ja ohjelma osin englanninkielinen.

Lisätiedot Malla Heino, puh. 020 7806 518 tai malla.heino@omaishoitajat.fi.

 

Omaishoitajaliiton tapahtumakalenteri www.omaishoitajat.fi/tapahtumat

 

Koulutuksella valmiuksia ryhmän ohjaamiseen

Koulutuksiin valitaan ensisijaisesti sellaisia osallistujia, joilla on mahdollisuus toimia omaishoitajien ohjaajina taustayhteisönsä (esim. liiton paikallisyhdistys, muu järjestö, kunta, seurakunta, oppilaitos) järjestämissä tai yhteistyössä toteuttamissa vertaisryhmissä ja valmennuksissa.

Vertaisryhmän ohjaajakoulutus 14.–15.11., Tampere, ilmoittaudu 26.10. mennessä

Koulutuksessa osallistujat saavat perustietoa omaishoitajuudesta ja omaishoitotilanteeseen liittyvistä tukimuodoista, omaishoitoperheen kohtaamisesta sekä välineitä ryhmän kanssa toimimiseen. www.omaishoitajat.fi/tapahtuma/vertaisryhman-ohjaajakoulutus-tampere

Ovet-ohjaajakurssi 21.–22.11., Turku, ilmoittaudu 1.11. mennessä

Ohjaajakurssilla perehdytään Ovet-valmennukseen® ja ohjaajana toimimiseen. Kurssi antaa tietoa Ovet-valmennuksen sisällöstä ja työskentelymenetelmistä sekä perustietoa ryhmän ohjaamisesta. www.omaishoitajat.fi/tapahtuma/ovet-ohjaajakurssi-turku

 

 

Video vapaaehtoistoiminnasta – Vinkkaa kiinnostuneita lähtemään mukaan

”Toiminnasta saa hyvän mielen – siitä, että voi auttaa ja olla avuksi. Ja voi itsekin osallistua virkistäviin retkiin ja hetkiin.”

Vapaaehtoistoiminnasta Omaishoitajaliiton paikallisyhdistyksissä on tehty video. Videon avulla voi esitellä paikallisyhdistysten toimintaa omaishoitajille ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille. Videolla kerrotaan erilaisista vapaaehtoistyön muodoista ja siitä, miten toimintaan pääsee mukaan.

Video vapaaehtoistoiminnasta ja muuta hyödyllistä materiaalia löytyy Omaishoitajaliiton YouTube-kanavalta www.youtube.com/channel/UCfU–hCrbnoRpubu29iJNRQ/.

Lisätiedot Marjo Lehtinen, marjo.lehtinen@omaishoitajat.fi tai puh. 020 7806 541.

 

Omaishoitajaliitto neuvoo omaishoitajia ja työntekijöitä

Omaishoitajaliiton valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia. Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15.

Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.

Liiton aluevastaavat ovat kuntien, seurakuntien, järjestöjen ja omaishoidon parissa työskentelevien yhteistyökumppaneita. Aluevastaavat tiedottavat, neuvovat ja kouluttavat omaishoidon kysymyksissä.

Etelä-Suomi, Matti Mäkelä, puh. 020 7806 568

Itä-Suomi, Sirpa-Sari Borg-Holopainen, puh. 020 7806 588

Länsi-Suomi, Pia Järnstedt, puh. 020 7806 581

Pohjois-Suomi, Sari Havela-Hiitola, puh. 020 7806 572

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@omaishoitajat.fi. Lue lisää aluetyöstä www.omaishoitajat.fi/liiton-toiminta/liiton-toimintamuodot/aluetyo

 

Suomen omaishoidon verkoston alueelliset ryhmät kehittävät omaishoitoa paikallisista tarpeista lähtien

Eri puolilla Suomea toimii alueellisia omaishoidon verkostoryhmiä, joissa järjestöt, kunnat, seurakunnat ja oppilaitokset kehittävät omaishoitoa paikallisista lähtökohdista käsin. Verkostotoiminta tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen ja oppimiseen.

Ryhmiin otetaan mielellään vastaan uusia toimijoita. Yhteistyön sisältöinä on mm. ammatillinen koulutus ja vertaistuki, vapaaehtoistoimijoiden koulutus, vaikuttamistyö ja virkistystapahtumat omaishoitajille.

Lue lisää ja tule mukaan www.omaishoidonverkosto.fi

 

Tiedotteen tilaus, osoitteenmuutos ja peruutus

Tilaa maksuton omaishoitotiedote lähettämällä viesti ”tilaan omaishoitotiedotteen” sähköpostiosoitteeseen jennamaria.lehtola@omaishoitajat.fi. Saat sähköpostiisi viestin, kun uusi tiedote on luettavissa. Voit myös vinkata omaishoitotiedotteesta kollegallesi.

Voit antaa palautetta tiedotteesta, ilmoittaa osoitteenmuutoksesta tai perua tiedotteen lähettämällä viestin sähköpostiosoitteeseen: jennamaria.lehtola@omaishoitajat.fi.

Tietosuojaseloste www.omaishoitajat.fi/rekisteriselosteet

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna