Medialle
Tietoa ja aineistoa medialle.
Omaishoitajaliitto ry:n esittely
Omaishoitajaliitto tiivistetysti
Kannanotot ja lausunnot
Omaishoitajaliitto antaa säännöllisesti asiantuntijalausuntoja omaishoidosta, ja omaishoitoyhteisö tekee kannanottoja omaishoitajien puolesta. Löydät ne koottuna tänne:
Omaishoitajaliiton kannanotot ja lausunnot
Omaishoitajakysely 2024
Omaishoitajaliitto kartoitti keväällä 2024 omaishoitajien kokemuksia palveluista sekä omaishoidon vaikutuksesta omaishoitajan terveyteen, talouteen ja työssäkäyntiin. Vastauksia saatiin 1 929 omaishoitajalta. Vastaajia oli kaikilta hyvinvointialueilta ja Helsingistä.
Kyselyn mukaan monet omaishoitajat eivät pysty pitämään lakisääteisiä vapaitaan toiveidensa mukaisesti. Omaishoitajat kertovat, että myös hoitotehtävää tukevissa palveluissa on paljon vajeita.
Sitova hoivavastuu rasittaa omaishoitajan terveyttä ja hyvinvointia. Lisäksi hoidettavalta läheiseltä puuttuvat usein suunnitelmat sen varalle, että hänen omaishoitajansa yhtäkkiä sairastuu vakavasti.
Mitä omaishoitajille kuuluu? Tästä pääset lukemaan kyselytutkimuksen tuloksia ja omaishoitajien vastauksia:
Työ ja omaishoito
Miten olla omaishoitaja ja käydä samalla ansiotyössä? Täältä pääset aihetta käsittelevään tietopankkiimme:
Työ ja omaishoito – Omaishoitajat ry
Omaishoitajan hyvinvointi
Omaishoitajan hyvinvoinnista riippuu paljon. Täältä pääset lukemaan omaishoitajan hyvinvointiin liittyviä seikkoja:
Omaishoitajan hyvinvointi ja jaksaminen
Graafiset ohjeemme
Omaishoitajaliiton graafiset ohjeet(avautuu uuteen ikkunaan)
Tiiviisti faktaa omaishoidosta
- Omaishoitajaliitto määrittelee, että läheis- ja omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti.
- 350 000 henkilöä on pääasiallisessa vastuussa läheisensä huolenpidosta.
- 100 000 työssäkäyvä henkilöä huolehtii lähes päivittäin kotitalouden ulkopuolisesta aikuisesta.
- Laissa omaishoidon tuesta omaishoitajalla tarkoitetaan henkilöä, joka on tehnyt omaishoitosopimuksen hyvinvointialueen kanssa läheisensä hoitamiseksi. Merkittävä määrä omaisestaan huolehtivia jää sopimusten ulkopuolelle.
- Hyvinvointialueen kanssa sopimuksen tehneitä omaishoitajia on noin 50 000.
- Omaishoito on moninaista ja siihen liittyy erilaisia ulottuvuuksia – jopa jännitteitä. Lue lisää Näkemyksiä läheis- ja omaishoitoon.
Lähteet: Kansallinen omaishoidon kehittämisohjelma. Raportteja ja muistioita STM 2014(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), Sutela ym (2019). Digiajan työelämä – työolotutkimuksen tuloksia 1977- 2018, s.276, Laki omaishoidon tuesta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), Sotka.net
Omaishoitajaliitto
Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Omaishoitajaliitto toimii asiantuntijana omaistaan tai läheistään hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi. Omaishoitajaliiton keskeinen keino on lainsäädäntöön ja sen valmisteluun vaikuttaminen ja toimeenpanon seuranta. Se ottaa kantaa, antaa lausuntoja ja pitää omaishoitoasiaa esillä.
Kuka tahansa voi olla Omaishoitajaliiton jäsen. Jäsenmaksu vuonna 2025 on 30 euroa. Sillä saa jäsenyhdistyksen edut ja palvelut, yhteistyökumppaneiden myöntämiä etuja sekä Lähellä-lehden, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa.
Omaishoitajaliittoon kuuluu 60 jäsenyhdistystä ympäri Suomea, joissa läheistään hoitavat saavat tietoa, valmennusta ja virkistystä sekä vertaistukea samankaltaisessa elämäntilanteessa olevilta ihmisiltä.
Jäsenyhdistyksiin kuuluu yli 11 000 jäsentä ja vapaaehtoisia toiminnassa on mukana yli tuhat.
Kun etsit omaishoitotietoa tai asiantuntijaa, ota yhteyttä toiminnanjohtaja Sari Tervoseen.
Jos etsit haastateltavaksi omaishoitajia, voit olla yhteydessä myös suoraan paikallisiin omaishoitajayhdistyksiimme.
Yhdistykset ja niiden yhteystiedot
Kuvia
Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervosen painolaatuiset valokuvat median käyttöön: