Siirry sisältöön

Podcastit

Kuuntele asiaa omaishoidosta!

Askarruttaako sinua, miten omaishoitaja voi löytää elämäänsä mielekkyyttä ja hengähdyshetkiä? Miten palautumiskykyään tai ajanhallintaansa voi vahvistaa? Kuuntele podcasteja!

Mielen hyvinvoinnista

Omaishoitajan mielen hyvinvointia voi tukea ja vahvistaa kaikissa elämäntilanteissa. Kun mieli voi hyvin, omaishoitaja löytää elämäänsä mielekkyyttä silloinkin, kun olot eivät ole ihanteelliset.

Elina Koponen Omaishoitajaliitosta ja Tamara Björkqvist Ikäinstituutista keskustelevat siitä, kuinka omaishoitajaa voi rohkaista kuormittavassa tilanteessa ja kannustaa hengähdyshetkiin.

Tästä voit lukea tekstiversion mielen hyvinvoinnista.

Voimavarat ja vahvuudet

Omaishoitajuus asettaa ihmiselle uusia haasteita, mutta samalla se voi nostaa esiin vahvuuksia, joista ei ole ennen tiennyt.

Kuuntele podcast vahvuuksista ja voimavaroista. Aiheesta ovat keskustelemassa Omaishoitajaliiton asiantuntijat Elina Koponen ja Kaisa Parviainen.

Tästä voit lukea voimavarat-keskustelun tekstiversion.

Tunteet

Omaishoito aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Onko minulla omaishoitajana esimerkiksi oikeus ottaa omaa aikaa, vaikka läheinen tarvitsee minua? Keskustelemassa Andrea Lorenz-Wende ja Marjo Ring.

Tästä voit lukea Tunteet-jakson tekstiversion.

Itsemyötätunto

Itsemyötätunto on lempeää ja ystävällistä suhtautumista itseä kohtaan erityisesti silloin, kun on vaikeaa. Miten osaisimme olla myötätuntoisia itseämme kohtaan?

Kuuntele podcast, jossa aiheesta ovat keskustelemassa Andrea Lorenz-Wende ja Marjo Ring.

Lue tästä itsemyötätuntoa koskevan keskustelun tekstiversio.

Stressi

Mitä kiireisempää ja stressaavampaa arki on, sitä tärkeämpää on pysähtyä hetkeksi tarkastelemaan ja arvioimaan stressin lähteitä. Stressiä voi vähentää muun muassa vahvistamalla omaa palautumiskykyä tai miettimällä ratkaisua stressitekijöihin.

Aiheesta keskustelemassa Andrea Lorenz-Wende ja Marjo Ring. Kuuntele podcast alta. 

Voit lukea tästä stressi-keskustelun tekstiversion.

Kiitollisuus

Kyky tuntea kiitollisuutta on tärkeä elämäntaito, sillä se auttaa hyväksymään elämän ikäviä asioita ja parantaa kykyä sopeutua niihin.

Kiitollisuuden tunteminen vähentää vihaa, pelkoa, kateutta ja muita haastavia tuntemuksia, joita esimerkiksi läheisen sairastuminen voi herättää. 

Kuuntele Omaishoitajaliiton asiantuntijoiden, Kaisa Parviaisen ja Elina Koposen, keskustelu aiheesta.

Tästä pääset lukemaan keskustelun tekstiversion.

Ajanhallinta

Omaishoitajalla on paljon huolehdittavaa. Monia asioita voi joutua organisoimaan yhtä aikaa. Toistuvat keskeytykset saattavat aiheuttaa tunteen siitä, ettei saa oikein mistään kiinni.

Mikä on riittävää ja kohtuullista itsellesi ja läheisellesi tässä elämäntilanteessa?

Pysähdy rauhassa arvioimaan ajankäyttöäsi ja laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen. Mitkä ovat tärkeimmät tehtäväsi ja velvollisuutesi? Muista huomioida omat tarpeesi, palautuminen ja lepo. Jotta tärkeimmille asioille jää aikaa ja tilaa, täytyy jostain yleensä luopua.

Kuuntele ajanhallintaa käsittelevä podcast, jossa keskustelevat Andrea Lorenz-Wende ja Marjo Ring.

Tai lue tekstiversio ajanhallinta-keskustelusta tästä.

Omaishoito koskettaa jokaista

Kevättalvella 2023 käsiteltiin laajasti omaishoidon kehittämistä ja lähestyviä eduskuntavaaleja Omaishoito koskettaa jokaista -sarjassa .

Ensimmäisessä osassa Eduskuntavaalit tulevat, mikä muuttuu? Omaishoitajaliiton asiantuntijat Matti Mäkelä sekä Pilvi Nummelin taustoittavat omaishoidon ajankohtaisia kysymyksiä.

Tästä voi lukea tekstiversion jaksosta 1.

Omaishoidon palkkion verotus

“Sama käsi antaa ja ottaa”

Miksi verottaja vie osan jo lähtökohtaisesti pienestä omaishoidon palkkiostani? Sama kysymys kuullaan Omaishoitajaliitossa uudestaan ja uudestaan joka viikko.

Pitäisikö omaishoidon tuen palkkio, joka on keskimäärin 450 euroa kuukaudessa, siis saada verottomaksi?

Olisiko omaishoitajille eniten iloa juuri verottomuudesta? Sosiaalioikeuden professori Laura Kalliomaa-Puha ja Bios-tutkimusyksikön tutkija, ekonomisti Jussi Ahokas pohtivat asiaa.

Tästä voit lukea tekstiversion verotusjaksosta.

Omaishoitajien asiat kuntoon!

Puolueet pohtivat omaishoidon kehittämistä
Osa 1: keskusta ja perussuomalaiset

Suomen Keskustan poliitikko Mikko Kinnunen kertoo puolueensa tavoittelevan seuraavalla vaalikaudella parannuksia omaishoidon korvauksiin. Toiveissa on lisätä ymmärrystä siitä, että omaishoito on väestön ikääntyessä yhä tärkeämpi osa palvelukokonaisuutta.

Kinnunen haluaisi lisää joustoja työelämään ja omaishoitajille mahdollisuuden yrittäjän starttirahaan.

Perussuomalaisten Mari Rantanen on ollut 27-vuotiaan vaikeavammaisen tyttärensä sopimusomaishoitajana yli 20 vuotta. Rantasen mukaan olisi järkevää tehdä poikkihallinnollinen omaishoidon kehittämisohjelma ja katsoa, mitä asioita pitää muuttaa ja missä järjestyksessä.

Rantasen mielestä esimerkiksi saattohoito ja omaishoitajien vapaapäivät pitää saada järjestykseen. ”Meidän täytyy kyetä huolehtimaan tilapäishoidosta ja omaishoitajien hengähdystauoista siten, että he uskaltavat laittaa omaisensa toisen hoidettavaksi. Tässä on aika iso murhe.”

Lue tästä jakson tekstiversio.

Puolueet pohtivat omaishoidon kehittämistä
Osa 2: kristillisdemokraatit ja vihreät

Kristillisdemokraattien Sari Tanus on gynekologian erikoislääkärinä nähnyt paljon jaksamisensa äärirajoilla olevia omaishoitajia.  

”Varsinkin ikääntyneillä puolisoaan hoitavilla on itselläänkin sairauksia, jotka ehkä jäävät diagnosoimatta tai hoitamatta, kun aika ja energia annetaan omaishoidettavalle. He tekevät työtä kaikkensa antaen, mutta nimenomaan omaishoitajien jaksamiseen ja hyvinvointiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota tulevaisuudessa.”

Omaishoidon kehittämisen kärkinä Tanus näkee omaishoidon tuen palkkion noston ja verovapauden sekä yhtenäiset kriteerit hyvinvointialueille.  

Vihreiden Noora Koponen on ollut autistisen esikoisensa omaishoitajana viimeiset 14 vuotta. Hän muistuttaa, että työikäisissä on paljon omaishoitajia.

Koponen toivoo joustavuutta työelämään. ”Tarvittaisiin tutkimusta siitä, miten työpaikkojen tuki työssäkäyville omaishoitajille vaikuttaa. Vähenisivätkö esimerkiksi irtisanoutumiset ja työntekijöiden poissaolot, olisiko työvoiman rekrytointi helpompaa, miten sen tuottavuuden parantumisen kanssa kävisi?

Vihreät on ehdottanut, että Suomeen laadittaisiin pikaisesti kansallinen omaishoidon kehittämisstrategia, jossa ensin selvitettäisiin ja tutkittaisiin kaikki omaishoidon ilmenemismuodot sekä se, mitkä asiat mahdollisesti menevät jo hyvin ja missä olisi kehitettävää.

Lue tästä jakson tekstiversio.

Puolueet pohtivat omaishoidon kehittämistä
Osa 3: vasemmistoliitto ja RKP

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen kertoo puolueensa lähtökohtana olevan, että omaishoito tunnistetaan vaativana ja sitovana hoitotyönä ja siitä maksetaan riittävä korvaus.

”Omaishoidon tuen tasoa pitäisi korottaa reilusti, koska omaishoitajan tekemä työ korvaa moninkertaisesti sen palkkion. Vaikka tuntuu karmaisevalta, omaishoidon arvo pitäisi laskea. Valtiovarainministeriö ei usko mitään muuta kuin talouden tunnuslukuja ja minä väitän, että omaishoitajat säästävät tässä maassa miljardeja.”

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen Eva Biaudet sanoo puolueensa olevan erityisen huolestunut omaishoitajien palveluiden saatavuudesta.

”Meidän pitäisi saada aikaiseksi kokonaisohjelma. Palvelut ovat aivan keskeisiä omaishoitajalle. Heidän pitäisi saada tukea ja mahdollisuus pitää vapaita. Hoidettavalle pitäisi olla enemmän mahdollisuuksia intervallihoitoon.”

Biaudet sanoo, että omaishoitajien kannattaa lähettää palautetta päättäjille käytännön tilanteista ja haasteista. ”On tosi hyvä saada kokemuksia oikeasta elämästä, sillä ne voivat auttaa päätöksenteossa.”

Lue tästä podcastin tekstiversio.

Puolueet pohtivat omaishoidon kehittämistä
Osa 4: kokoomus ja SDP

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaata omaishoito koskettaa siten, että isä on äidin omaishoitaja. Sarkomaa sanoo, että haluaa rakentaa Suomea, missä myös omaishoitajalta kysytään, kuinka sinä jaksat, kuinka sinä voit?

Sarkomaa sanoo puolueensa korostavan omaishoitajien vapaapäiviä. ”Aivan olennaista on se, että vapaita voidaan aidosti pitää. Kannustamme hyvinvointialueita ottamaan palveluseteleitä, kiertäviä perhehoitajia ja kodinhoitajapalveluita. Lisäksi tärkeää on kotikuntoutus. Hoidettavan ja hoitajan kunnosta ja liikuntamahdollisuuksia pitäisi pitää huolta.”

Suomen sosiaalidemokraattisen puolueen Hilkka Ahde oli vuosia miehensä ja äitinsä omaishoitajana. Hän pitää byrokratian purkua tärkeänä.

”Totta kai vuosien varrella on menty ilman muuta parempaan suuntaan. Mutta minä räjäyttäisin koko systeemin ja rakentaisin sen alusta uudestaan. Tarvittaisiin kansallinen strategia, jossa mietitään kaikki rakenteet, harmonisoidaan kriteerit ja palkkiot, jotka minun mielestäni ihan hyvin voitaisiin siirtää Kelan maksettavaksi samalla tavalla kuin eläkkeensaajan hoitotuki – ja verottomana. Lisäksi ehdottomasti tuen määrää pitää nostaa.”

Lue tästä jakson tekstiversio.