Omaishoidon ohjaus ja neuvonta

Liiton neuvontapuhelin palvelee omaishoitajia ja työntekijöitä

Liiton valtakunnallinen omaishoidon neuvontapuhelin palvelee omaishoidon kysymyksissä niin omaishoitajia kuin omaishoidon parissa työskenteleviä ammattilaisia.

Numeroon 020 7806 599 voi soittaa ma–to klo 9–15.

Puhelun hinta on lankaverkosta 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min ja
matkapuhelinverkosta 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.

 

 

Voit myös katsoa, löytyisikö kysymykseesi vastausta Palveluoppaasta tai alla olevista usein kysytyistä kysymyksistä.

Opas on suunnattu omaishoitajille sekä omaishoidon parissa työskenteleville ammattilaisille. Oppaan tarkoituksena on auttaa omaishoitajaa selvittämään, mikä tai millainen palvelu tai tuki olisi tarpeen omaishoitotilanteessa.

Avaa Palveluopas selattavana versiona.

Avaa Palveluopas pdf:nä.

Tutustu myös sivuihin Tukea omaishoitotilanteiseen ja Omaishoidon tuki.

 

Omaishoitoon liittyviä usein  kysyttyjä kysymyksiä

Kuinka omaishoidon tukea haetaan?

Voiko kunta vedota määrärahojen loppumiseen omaishoidon tuen kielteisessä päätöksessä?

Voiko omaishoitajan lakisääteisiä vapaapäiviä ketjuttaa?

Jos omaishoitaja pitää vapaata pidemmissä jaksoissa, ovatko sijaishoidon kustannukset suuremmat kuin jos vapaat pitää kuukausikohtaisesti?

Miten pitkän aikaa omaishoitajan lakisääteisiä vapaita voi kerätä?

Mitä tarkoitetaan tarkoituksenmukaisella vapaan järjestelyllä? Voiko omaishoitaja tai hoidettava vaatia tiettyä vaihtoehtoa tai sijaishoidon ratkaisua?

Menettääkö omaishoitaja lomansa, jos sairastuu? Entä onko loma pidettävä silloin, kun läheinen joutuu sairaalaan tms. jos niin vaaditaan?

Voiko omaishoidon tukea maksaa ulkomaille ?

Oikeudellista apua

  • Liiton paikallisyhdistyksen jäsenetuna lakineuvontaa ennakkotapauksissa (ei-jäsenille maksullinen, 80 euroa per lausunto). Katso jäsenedut.

Oikeusapu tarkoittaa sitä, että kansalainen voi saada itselleen oikeudellisen asian hoitamista varten avustajan kokonaan tai osittain valtion varoilla. Oikeusapu kattaa kaikki oikeudelliset asiat.

Kumpuvuoren Lakilinja vastaa joka päivä ma-su klo 17-18 numerossa 050 552 0024. Palvelusta ei peritä palvelumaksua. Soittaja maksaa normaalin puhelumaksun. Useimmilla on oikeus valtion maksuttomaan oikeusapuun. Olemme lisäksi lasten osalta laajentaneet maksuttomia palveluja. Autamme vammaisoikeudellisissa sosiaali- ja terveydenhuollon jutuissa kaikkia alle 18-vuotiaita maksutta.

Valtakunnalliset auttavat puhelimet

Järjestöt eivät peri puheluista maksua, mutta soittajan puhelinliittymästä riippuen puhelinoperaattori laskuttaa puheluista hinnastonsa mukaan.