Siirry sisältöön

Omaishoito neuvottelupöytiin  

Kuvassa Sari Tervonen.

Omaishoito kuuluu kaikkiin hallitusneuvottelupöytiin, koska läheis- ja omaishoitajat vastaavat 80 prosenttia kaikesta hoivasta ja käytännössä taklaavat ns. väestömuffinssin aiheuttamaa palvelutarpeen kasvua.

Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmämme romahtaa, jos omaishoitajista ei pidetä huolta. Monilla hyvinvointialueilla sopimusomaishoidon kriteereitä kiristettiin, kun uuteen sote-malliin siirryttiin vuoden alusta. Hyvä hallinto unohtui päättäjiltä ja viranhaltijoilta: esimerkiksi palkkion maksatusaikataulua siirrettiin yksipuolisesti takautuvaksi.

Sopimusomaishoitajien vapaapäivät ovat monelle unelma vain, koska oikeita vapaan järjestelyitä ei ole tarjolla silloinkaan, kun omaishoito sitoo useita kertoja päivässä mm. lääkityksen antamiseen ja ruokailujen järjestämiseen. Jopa yöt ovat monilla hoidettavan oireiden vuoksi jatkuvasti katkonaisia.

Mikäli haluamme kasvun kaavaa tähän maahan sekä ansiotyössäkäynnin edistämistä, on työssäkäyvät omaishoitajat nähtävä uudessa valossa. Monet keski-ikäiset kipuilevat omien vanhempiensa hoivan ja työssäkäynnin ristipaineessa. Ilman palveluita ja työn joustoja sekä ansionmenetysten kompensointia hoivavastuuta ei pysty ottamaan niin paljon kuin moni ehkä haluaisi. Lähtökohtaisesti haluamme ottaa vastuuta läheistemme hoivasta.

Hyöty omaishoidosta tulee suoraan hyvinvointialueelle, kun palvelujen ja ympärivuorokautisen hoivan tarve on vähäisempi ja omaishoidon kustannukset moninkertaisesti pienemmät kuin vastaavan tasoinen muutoin järjestetty hoiva. Työssäkäyvien omaishoitajien tukemisesta lisäarvoa tulee kuitenkin myös työnantajalle, koska hyvinvoiva työntekijä on tuottavampi työntekijä. Siksi työssäkäyvien omaishoitajien tukemisen ratkaisut on sovittava kolmikannassa ja kustannusten jakaminen tehtävä yhteisvastuullisesti kuten lapsiperheiden tilanteissa on tehty.

Omaishoito on inhimillistä ja edullista yhteiskunnalle, siksi omaishoitajista on pidettävä hyvää huolta. Tämä edellyttää resursseja omaishoitoon. Omaishoito ei typisty pelkäksi sote-kysymykseksi. Omaishoitajat ovat yksilöitä, toimijoita ja paljon enemmän kuin pelkkiä sote-kansalaisia. Kun omaishoitajien rahkeet riittävät, niin me kaikki pärjäämme paremmin.

Lue Omaishoitajaliiton tavoitteet hallitusohjelmaan.