Siirry sisältöön

Katsaus kuluneeseen vuoteen

Omaishoidon kentällä on tapahtunut paljon ja omaishoitoa on käsitelty mediassakin toistuvasti kuluneen vuoden aikana.  

Millaisia asioita Omaishoitajaliitossa tehdään? Tässä blogissa kuvaan lyhyesti osaa Omaishoitajaliiton toiminnasta kuluneen vuoden aikana.  

Neuvontaa ja vertaistukea  

Vastasimme neuvontapuhelimeemme yli 800 kertaa ja chat-palvelussamme kävimme yli 600 keskustelua. Omaishoitajat kysyivät erityisesti, mitä tukea läheisen hoitamiseen on saatavilla. Palaute neuvonnasta on erittäin positiivista. Olemme myös iloisia hyvinvointiwebinaariemme suosiosta. 

Omaishoitajayhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät vertaistapaamisia, virkistystoimintaa ja neuvontaa. Liittona tuemme jäsenyhdistyksiämme mm. kouluttamalla ja ohjaamalla yhdistyksiä. Lähellä-lehti tarjoaa tärkeää tietoa sekä vertaistarinoita erityisesti niille, joilla on vaikeuksia päästä kodin ulkopuolelle. 

Vaikuttamista omaishoitajien asemaan 

Kysyimme keväällä omaishoitajilta kokemuksia palveluista ja arjen sujumisesta. Omaishoitajakyselyn 2024 lähes 2 000:n vastauksen tulosten mukaan monen omaishoitajan lakisääteiset vapaat eivät toteudu toivotusti ja sitova hoivavastuu heikentää omaishoitajan koettua terveyttä ja hyvinvointia. Kyselyssä tuli myös esille selkeitä puutteita saada omaishoitajille kuuluvia palveluita, kuten ohjausta ja hyvinvointi- ja terveystarkastuksia. Kysely toi omaishoitajien ääntä kuuluviin päättäjille ja ammattilaisille. 

Vaikutamme omaishoitajien asemaan ja oikeuksiin alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Liitto kävi vuoropuhelua sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa lainsäädännöstä ja hyvinvointialueiden ohjauksesta omaishoidon käytännöissä. Nostimme esiin myös työssäkäyvien omaishoitajien kohtaamia ongelmia ja ehdotimme muutoksia mm. työlainsäädäntöön. 

Liitto osallistui aktiivisesti useisiin kansallisiin ja alueellisiin työryhmiin ja verkostoihin. Annoimme yli 20 lausuntoa lainsäädäntövalmisteluihin, jotka vaikuttavat olennaisesti omaishoitajien elämään. (Kannanotot ja lausunnot(avautuu uuteen ikkunaan))  

Eurovaalien alla saimme yli 50 ehdokkaan näkemykset omaishoidon kehittämisestä EU:ssa. (Eurovaalien kysely ja podcast-sarja ehdokkaista(avautuu uuteen ikkunaan)

Hyvinvointialueilla omaishoidon käytännöt ja tiedonkulku selkeytyivät jossain määrin, mutta kiristyvä julkinen talous luo jatkossakin paineita säästää palveluista sekä kiristää omaishoidon tuen kriteereitä. Vaikutimme aktiivisesti jäsenyhdistystemme kanssa useimpien hyvinvointialueiden päätöksentekoon ja käytännön toimeenpanoon omaishoitoasioissa. 

Vaikuttamistyö tuotti kuitenkin tuloksia; torjuntavoittoja.

Vaikuttaminen on haastavaa, emmekä omaishoitoyhteisönä pysty aina heikennyksiä estämään.  Vaikuttamistyö tuotti kuitenkin tuloksia; torjuntavoittoja. Joillakin alueilla, esimerkiksi Keski-Suomessa, peruttiin esitetyt heikennykset omaishoidon tukeen vaikuttamistyömme ansiosta.  

Järjestimme aluevaltuutetuille kaksi omaishoidon webinaaria. Päättäjille julkaisimme Jotta omaishoito onnistuu – omaishoidon edellytykset hyvinvointialueilla(avautuu uuteen ikkunaan) -oppaan. Seuraavaksi olemmekin valmistautuneet vaikuttamaan tulevan kevään aluevaaleissa. (Vaalisivut) 

Uutta kohti 

Vaikka Omaishoitajaliiton STEAlta saama yleisavustus pienenee ensi vuonna 15 prosenttia, liitto ei tingi perustehtävästään omaishoitajayhdistysten tukemisessa ja yhteisessä vaikuttamistyössä hyvinvointialueilla ja kansallisesti.   

Kiitämme lämpimästi kuluneesta vuodesta ja toivotamme erityisesti omaishoitajille rauhallista ja lämmintä joulunaikaa!  

Tule osaksi omaishoitoyhteisöä! Liity jäseneksi(avautuu uuteen ikkunaan)