Siirry sisältöön

Liikuntaryhmästä iloa ja virkistystä omaishoitoarkeen

Omaishoitajaliiton paikallisyhdistyksissä järjestetään paljon monipuolista toimintaa ympäri Suomen. Tässä jutussa pääsemme tutustumaan yhteen alueelliseen liikuntaryhmään.

Päijät-Hämeen Omaishoitajien liikuntaryhmässä on mukana kaiken kaikkiaan lähes 40 henkilöä. Liikkujina on lähi- ja etäomaishoitajia ja heidän läheisiään, entisiä omaishoitajia, ja joskus mukana on myös lastenlapsia. Yhteyttä pidetään yhdistyksen kautta, mutta käytössä on myös Liikuntaryhmän oma WhatsApp-ryhmä, jota hyödyntämällä yhteisiä liikuntatapaamisia organisoidaan hyvin lyhyelläkin varoitusajalla.

Maaliskuisena iltapäivänä tehtiin retki Lahdessa sijaitsevalle Lapakiston luonnonsuojelualueelle.

Lapakiston luonnonsuojelualueen opasteita

Määränpäänämme oli lammen rannassa sijaitseva nuotiopaikka. Nuotion äärellä paistettiin makkarat, visailtiin hauskojen arvoitusten parissa ja vaihdettiin kuulumisia.

Vaikka lunta oli vielä paljon, olivat metsän polut hyvässä kunnossa. Piikkikengät ja kävelysauvat toivat lisäturvaa liikkumiseen.

Iloista yhteenkuuluvuutta ja happea arkeen

Jo kohtaaminen luonnonsuojelualueen parkkialueella oli täynnä iloa, hyväntuulisuutta ja lämmintä yhteishenkeä. Ennen metsäpolulle lähtemistä jumpattiin kroppa lämpöiseksi ja heräteltiin verenkierto lenkkiä varten. Kaikki olivat tulleet nauttimaan yhteisestä liikuntahetkestä ja luonnon tarjoamasta rauhoittavasta voimasta. Ilman suorituspaineita.

Lapakiston luonnonsuojelualueen nuotio

Nuotiopaikalla jutustelimme liikunnasta ja sen merkityksestä. Omaishoitotilanne rajoittaa liikkumista yksilöllisesti: toisilla melko voimakkaasti, toisilla taas ei juurikaan.

Ryhmäläisten mukaan säännöllinen liikunta tuo virkistystä, jaksamista ja iloa arkeen. Siksi siihen järjestetään aikaa.

Omaishoitajat mainitsivat erittäin tärkeänä myös liikunnan tuoman oman ajan. Tästä syystä omaishoitajat kertoivatkin liikunnan harrastamisen olevan ”minua itseäni varten järjestettyä aikaa” sekä voimia antava henkireikä. Omaa aikaa liikunnan kautta kerrottiin saatavan muun muassa kävelynlenkkien, hiihtämisen, jumppaamisen, kalastamisen ja luonnossa liikkumisen kautta.

Omaishoitotilanne luo haasteita, mutta myös uusia ideoita

Omaishoitotilanteen myötä on myös joskus jouduttu luopumaan liikuntalajeista, joita aikaisemmin on harrastanut yksin tai esimerkiksi yhdessä hoitoa tarvitsevan läheisen kanssa. Liikunnan harrastamista rajoittaviksi tekijöiksi mainittiin ajan puute, tai se, ettei hoitoa tarvitsevaa läheistä voi jättää yksin tai että hänen toimintakykynsä on sellainen, ettei liikunnan harrastaminen enää onnistu yhdessä läheisen kanssa kuten ennen.

Tämä tuntuu tietenkin ikävältä. Yhdessä oli paljon kivempaa harrastaa.

Huonoa omaatuntoa yksin liikkumisesta omaishoitajat eivät kuitenkaan koe. Omaishoitajan on huolehdittava omasta jaksamisestaan ja kunnostaan, että jaksaa hoitaa läheistään.

Lapakiston luonnonsuojelualueen polku

Omaishoitotilanteen tuomista rajoitteista huolimatta omia lempitapoja liikkua pystytään kuitenkin tämän liikuntaryhmän jäsenten mukaan edelleen harrastamaan.

Toisaalta omaishoito on tuonut arkeen myös uusia tapoja liikkua. Yksi tällainen on hoitoa tarvitsevan läheisen kanssa yhdessä jumppaaminen. Liikuntaryhmäläiset kertoivatkin, että nykyään tulee harrastettua liikuntaa kotona paljon enemmän kuin ennen.

Tuolijumpan kerrottiin olevan erittäin toimiva kotona suoritettava liikuntamuoto. Televisiosta tulee aamuisin jumppa, jonka avulla päivän voi saada mukavasti käyntiin, ja kotona olevia rappusia edestakaisin kulkiessa kunto säilyy ja lihaksen saavat treeniä.

Liikuntaryhmäläisten vinkkejä muille omaishoitajille ovat kävely ja tuolijumppa. Tuolijumppaa voi harrastaa missä vain ja milloin vain ja myös hoidettavan kanssa. Pienikin kävelylenkki piristää ja on helppo toteuttaa omaan päivään sopivana ajankohtana.