Siirry sisältöön

Liikunta ja rentoutuminen

Pienillä teoilla on suuri vaikutus hyvinvointiin ja jaksamiseen. Liikunnan ja rentoutumisen hetkistä saat voimavaroja arkeesi.

Liikuntahaastekortti, jossa kuvituskuvilla esitetty erilaisia liikuntamuotoja.(avautuu uuteen ikkunaan)
klikkaa kuva isommaksi ja tulosta haastekortti itsellesi

Liikunta on yksi tärkeimmistä keinoista pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Pienikin liikunnan lisääminen tuo terveyttä ja virkistystä niin keholle kuin mielelle. Sytytä itsesi liikkumaan! Sytykkeinä voit käyttää esimerkiksi oheista liikuntahaastekorttia.

Liikuntaryhmistä iloa ja virkistystä arkeen

Liikunnan ei tarvitse olla vakavaa ja tapoja viettää aktiivista aikaa yhdessä toisten kanssa on moninaisia. Liikuntaa ja liikkumisen iloa tarjoavat monet tahot ja toimijat. Esimerkiksi oman alueesi omaishoitajayhdistykset järjestävät monenlaisia mielekkäitä mahdollisuuksia liikkua yhdessä toisten omaishoitajien kanssa.

Liikkumista kotosalla

Aina ei tarvitse lähteä ryhmään tai kuntosalille liikkuakseen. Monet arjen askareet, kuten pihatyöt ovat monelle tärkeitä liikkumisen muotoja. Kuntoilla voit monin eri tavoin myös kotonasi. Esimerkiksi Ikäinstituutin sivuilta löytyy jumppavideoita kotona toteutettavaksi:

Kannattaa tutustua myös tuolijumpan, aamujumpan ja vaikkapa rappujumpan ohjeisiin, jotka löytyvät myös Ikäinstituutin sivuilta.

Liikkumisen iloa yhdessä apua tarvitsevan läheisen kanssa

Liikkuminen voi vaikeutua sairauden, vamman tai ikääntymisen takia. Tekemisen vaikeutuminen voi vähentää yrittämistä, jolloin toimintakyky alenee entisestään.

Omainen hoitajana -sarjan oppaassa “Liikkumalla parempaa vointia” käydään läpi erilaisia liikunnan mahdollisuuksia arjen keskellä sekä siirtymisissä avustamiseen liittyviä tekniikoita ja apuvälineitä.

Yhdessä liikkumisen esteitä voi ylittää monin eri tavoin, esimerkiksi erilaisia liikkumisen apuvälineitä hyödyntäen. Soveltavan liikunnan apuvälineistä löydät tietoa ja niitä voit vuokrata käyttöösi alla olevan linkin kautta.


Levollinen olo rentoutumalla

Rentoutuminen on opittavissa oleva taito. Taito, josta etenkin kiireisessä ja toiminnan täyteisessä arjessa on hyötyä. Jos tavoitteenasi on esimerkiksi unenlaadun paraneminen, stressin, ahdistuneisuuden tai jonkin muun mieltä vaivaavan asian hallinta, rentoutumisen avuksi tehtyjä harjoituksia kannattaa kokeilla.

Rentoutusharjoitukset ovat hyvä ja varsin helppo keino omaishoitajalle voimavarojen lisäämiseen, sillä rentoutumisharjoituksia voi tehdä milloin tahansa ja oikeastaan missä tahansa. Jo 10 minuutin tehokas pysähdys päivittäin saattaa ajan mittaan tuottaa pysyviä myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin.

Lisätietoa ja rentoutusharjoituksia löydät mm. seuraavista linkeistä: