Siirry sisältöön

Välähdyksiä Omaishoitajaliiton toiminnasta vuonna 2023 

Välähdyksiä vuoden toiminnasta: noin 800 neuvontapuhelua ja 550 neuvottua chat-kysyjää, parikymmentä lausuntoa lakimuutoksiin, kymmeniä webinaareja ja koulutustilaisuuksia järjestöväelle, omaishoitajille ja eri alojen ammattilaisille. 

Omaishoitajaliitolla on eri puolilla Suomea 64 jäsenyhdistystä, joissa läheistään hoitavat saavat tietoa, Ovet-valmennusta®, virkistystä sekä vertaistukea.  

Olemme rinnalla kulkijoina kymmenille tuhansille läheis- ja omaishoitajille, tuemme heidän hyvinvointiaan sekä luomme turvallisen ja kannustavan vertaisyhteisön.  

Omaishoitajaliitto julkaisi vuonna 2023 esimerkiksi Omaishoitajan mielen hyvinvoinnin tukeminen – oppaan omaishoitajia kohtaaville ammattilaisille.(avautuu uuteen ikkunaan) Opas antaa tietoa ja apua siihen, miten omaishoitajan mielen hyvinvointiin liittyviä asioita voi ottaa puheeksi ja miten sitä voi vahvistaa. 

Ovet-valmennusta® suosittelee 90 % osallistuneista

Paikallisyhdistyksemme vaikuttavat hyvinvointialueiden päätöksiin. Ne jakavat myös omaishoitajille tärkeää tietoa hyvinvointialueiden muutoksessa. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue perui omaishoitoon suunnitellut leikkaukset Omaishoitajaliiton ja alueen omaishoitajayhdistysten esittämien laskelmien jälkeen (YLE uutinen aiheesta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)). 

Omaishoitoa ja Omaishoitajaliiton näkemyksiä on käsitelty kaikissa suurissa medioissa (Yle, MTV, HS, maakuntien ykköslehdet, iltapäivälehdet, paikallisradiot jne.) paikallismedioiden lisäksi. 

Rahkeet riittämään– työikäisten läheishoivaajien tukihankkeessa teimme näkyväksi ja tuimme sitä, että kaikissa työuran vaiheissa olisi mahdollisuus halutessaan yhteensovittaa työtä ja hoivaa riippumatta hoidettavan henkilön iästä.      

Ennen eduskuntavaaleja Omaishoitajaliitto tapasi kaikkia eduskuntapuolueita ja teki Podcast-sarjan(avautuu uuteen ikkunaan) niiden omaishoitotavoitteista kansanedustajaehdokkaiden kanssa. Omaishoidon kehittäminen onkin vahvasti esillä hallitusohjelmassa.  

Hallitusohjelmassa on kirjauksia esimerkiksi omaishoitolain kokonaisuudistuksesta sekä ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittamisesta. Työ näiden parissa jatkuu. Olemme kyseenalaistaneet hallituksen sosiaaliturvaleikkaukset, jotka osuvat kipeästi erityisesti pienituloisiin omaishoitoperheisiin.  

Kiitämme kuluneesta vuodesta Sinua. Valitettavasti myös tuleva vuosi näyttää siltä, että tekemistä riittää. Avullamme läheis- ja omaishoitajien elämä on piirun verran helpompaa. 

Tule mukaan osaksi omaishoitoyhteisöä! Liity jäseneksi(avautuu uuteen ikkunaan) 

Lisää tietoa vaikuttamistyöstä mm. Omaishoitajaliiton verkkosivuilta Kannanotot ja lausunnot(avautuu uuteen ikkunaan)