Omaishoito ei sytytä työmarkkinaneuvotteluissa
Ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittaminen ei ole edennyt työmarkkinaneuvotteluissa. Työntekijäleirissä vaaditaan työehtosopimuksiin omaishoitomyönteisiä kirjauksia. Työnantajapuoli pidättäytyy paikallisissa ratkaisuissa.
Omaishoitajaliitto selvitti keskeisten työmarkkinajärjestöjen asenteita ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittamisesta. Lokakuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 41 työntekijäjärjestöä ja 15 työnantajajärjestöä.
Yli puolella kyselyyn vastanneista työntekijäjärjestöistä ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittaminen on ollut esillä työmarkkinaneuvotteluissa vuosina 2020–2022. Pöydällä on ollut etenkin elokuun alussa työsopimuslakiin kirjatun omaishoitovapaan saaminen palkalliseksi, mutta myös saattohoitovapaa sekä joustot työajoissa ja työn järjestämisessä.
Neuvottelut ovat solmussa
Suurin osa kyselyyn vastanneista työntekijäjärjestöistä on sitä mieltä, että ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittaminen tulee olla jatkossa vahvemmin esillä työmarkkinaneuvotteluissa. Työnantajajärjestöistä vain kolme pitää tätä tärkeänä.
Työntekijäpuoli peräänkuuluttaa ratkaisuja, jotka helpottavat työn ja arjen yhteensovittamista. Työnantajajärjestöjen mielestä työehtosopimuksiin ei tarvita enempää palkallisia poissaoloja, paikalliset ratkaisut joustoista ovat riittäviä.
Omaishoitovapaan palkallisuus odottaa
Kyselyyn osallistuneista työntekijäjärjestöistä suurin osa kannattaa Kela-korvausta työntekijän omaishoitoon liittyviin poissaoloihin, kun työnantajajärjestöistä sitä kannattaa vain kolme.
Omaishoitajaliiton Taloustutkimuksella syyskuussa 2021 teettämän kyselyn mukaan lähes kaksi kolmesta työnantajayrityksestä kannatti Kela-korvauksen kaltaista mallia. Yrityksissä olisi siis halua myöntää omaishoitoon liittyviä vapaita palkallisena, mutta yrityksiä edustavat työmarkkinajärjestöt eivät asialle juurikaan lämpene.
“Nyt tarvitaan ratkaisuja korvata työntekijöille ansiomenetyksiä läheisen hoidon vuoksi. Yhtä lailla tärkeää on etsiä ratkaisuja työnantajille koituvien suorien ja välillisten kustannusten kompensoimiseen”, sanoo Omaishoitajaliiton projektipäällikkö Matti Mäkelä.
“Ehkä lopputulemana syntyy malli, jossa kaikki, yhteiskunta mukaan lukien, olisivat voittajia.”
Omaishoidon-ja-ansiotyon-yhteensovittaminen-tyomarkkinaneuvotteluissa-kyselyn-tulokset-10.2022-1.pdf