Siirry sisältöön

Jangsterit – Nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke 2016–2023

Jangsterit-hankkeen tavoitteena on tunnistaa ja tavoittaa perheessään hoivatilanteessa olevia alle 18-vuotiaita.

Omaishoitajaliiton vuonna 2016 käynnistyneen Jangsterit – nuoret hoivaajat meillä ja
muualla -hankkeen tavoitteena on kansainvälisten kokemusten ja yhteistyön pohjalta tunnistaa ja tavoittaa perheessään hoivatilanteessa olevia alle 18-vuotiaita Suomessa, tehdä alustava selvitys heidän tarpeistaan ja aloittaa tukitoiminnan kehittäminen. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee hanketta.

Tervetuloa hankkeen päätösseminaariin 21.3.2023! Seminaari järjestetään hybridinä eli paikan päälle voi ilmoittautua Helsinkiin Kino Engeliin tai etänä seuraamaan.

Keitä nuoret hoivaajat ovat?

”Nuoret hoivaajat ovat lapsia tai alle 18–vuotiaita nuoria, jotka hoitavat, avustavat tai tukevat toista perheenjäsentä. Nuoret hoivaajat suorittavat usein säännöllisesti merkittäviä hoivatehtäviä ja ottavat vastuuta aikuisten lailla. Hoivaa tarvitseva henkilö on usein lapsen vanhempi, mutta voi olla myös sisarus, isovanhempi tai muu sukulainen, jolla on jokin vamma, krooninen sairaus, mielenterveysongelma tai jokin muu vaiva, jonka hoitamiseen tarvitaan hoivaa, tukea ja valvontaa.” – Saul Becker: The Blackwell Encyclopedia of Social Work

Yhtä yhtenäistä tarkkaa kuvausta nuorista hoivaajista ei ole, mutta yllä oleva on aihetta tutkineen asiantuntijan luoma määritelmä.Oletko nuori hoivaaja? Kysymystä voi pohtia mm. Alisa-projektin kyselyn(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) avulla ja lisää tietoa löydät alla olevasta linkistä nuorista hoivaajista.

Välineitä ammattilaisille nuorten hoivaajien tunnistamiseen ja tukemiseen

Joensuun seudun omaishoitajien ALISA yhteistyöhanke on luonut runsaasti materiaalia ammattilaisille nuorten ja perheiden kanssa toimimiseen.

Jangsterit – nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke

Vuodesta 2016 asti toiminut Omaishoitajaliiton hanke on muun muassa:

Lisää tietoa nuorista hoivaajista ja hankkeesta koordinaattori Malla Heinolta, malla.heino@omaishoitajat.fi

Nuoret hoivaajat -asiantuntijaverkosto

Nuoret hoivaajat -asiantuntijaverkosto on järjestöjen luoma avoin yhteistyöverkosto, joka tekee vaikutamis-, tiedottamis- ja tapahtumayhteistyötä. Koordinaatio on Omaishoitajaliiton Jangsterit-hankkeella. Verkostoon saa liittyä mukaan, lisätietoa saa pilvi.nummelin(a)omaishoitajat.fi

Verkostoon kuuluu:

Verkoston toiminta

Verkosto on toteuttanut yhdessä mm. vaikuttajatapaamisia THL:n ja lapsiasianvaltuutetun kanssa, osallistunut Suomessa ja ulkomailla konferensseihin ja seminaareihin ja järjestänyt tapahtuman nuorille.

Nuoret hoivaajat -verkosto on tehnyt vetoomuksen puolueille(avautuu uuteen ikkunaan) alaikäisten hoivaajien tunnistamisen parantamiseksi ja on ollut esillä lukuisissa seminaareissa ja foorumeilla.

Alla tallenne 30.11.2021 järjestetystä Näkyväksi miitistä, jossa oli esillä Nuoret hoivaajat -verkoston tuottamia videoita ja kokemusasiantuntijoita kertomassa kokemuksistaan.