Siirry sisältöön
nuoret hoivaajat teemaista materiaalia pöydällä.

Nuorten hoivaajien tunnistaminen ja tukeminen

Nuoret hoivaajat ova alaikäisiä tai nuoria aikuisia, jotka kantavat huolta sairastuneen tai päihteitä käyttävän perheenjäsenensä hyvinvoinnista.

Nuoret saattavat osallistua sairaan perheenjäsenen hoitoon tai arjen asioiden hoitamiseen ja vastuun kantamiseen. Huoli ja hoitovastuu voivat vaikuttaa mielialaan, jaksamiseen koulussa, harrastuksiin osallistumiseen ja ystävyyssuhteisiin.

Tälle sivuille on koottu tietoa erityisesti nuorten parissa toimivia ammattilaisia varten. Tämän sivun lisäksi nuorista hoivaajista on tietoa sivulla Erilaiset omaishoitotilanteet – Nuoret hoivaajat.

Nuorten hoivaajien tunnistamiseen työkaluja

Sarjakuvamuotoinen opasvihko lapsille ja nuorille: Meillä olis asiaa -opasvihko lapselle tai nuorelle, joka hoitaa läheistään (PDF)(avautuu uuteen ikkunaan)

Joensuun seudun omaishoitajien ALISA yhteistyöhanke on luonut runsaasti materiaalia ammattilaisille nuorten ja perheiden kanssa toimimiseen. Asiantuntijoiden työkalupakki(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) sisältää nuoren hoivaajan tunnusmerkistön, huolikortit ja oppaan pienempien lasten kanssa työskentelyyn.

Nuorten hoivaajien ja perheen kanssa työskentely

Videoilla tietoa nuorista hoivaajista

kirsi hokkila puhumassa.

Nuori hoivaaja palvelujärjestelmässä

Videolla Kirsi Hokkila puhuu nuorista hoivaajista palvelujärjestelmässä – tietoisuuden, tunnistamisen ja tukemisen haasteista ja ratkaisuista. Hokkila on väitöskirjatutkija ja erityisasiantuntija Lastensuojelun Keskusliittosta. Videon kesta 34min,

YouTube video(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

satu rusava puhumassa.

Terveydenhoitajan näkökulma nuoriin hoivaajiin

Terveydenhoitaja Satu Rusava kertoo videolla omista kokemuksistaan ja kouluterveydenhoitaille tehdystä kyselystä nuorista hoivaajista. Video kestää 14min.

YouTube video(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

tiina sihto.

Nuoret hoivaajat tutkimuksen valossa

Tutkijatohtori Tiina Sihto Helsingin yliopistosta avaa nuorten hoivaajien moninaisuutta tutkimusten valossa. Videon kesto 25min.

YouTube video(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

malla heino.

Jangsterit -hanke nuorista hoivaajista

Jangsterit on Omaishoitajaliiton hanke nuorten hoivaajien tunnistamisen ja tukemisen edistämiseksi vuosina 2016 – 2023. Puhujana koordinaattori Malla Heino.

YouTube video(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

sateenvarjo

Nuoruudessa koettu hoivatilanne ja sen vaikutukset hyvinvointiin aikuisuudessa

Saija Westerlund-Cook antaa näkökulmaa (P)ACE-tutkimukseen, joka käsittelee erilaisten lapsuudessa koettujen kielteisten sekä suojaavien kokemusten vaikutuksia myöhempään elämään. Videon kesto 19min.

YouTube video(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Nuoret hoivaajat -asiantuntijaverkosto

Nuoret hoivaajat -asiantuntijaverkosto on järjestöjen luoma avoin yhteistyöverkosto, joka tekee vaikutamis-, tiedottamis- ja tapahtumayhteistyötä. Koordinaatio on Omaishoitajaliitolla.

Verkostoon kuuluu:

Verkosto on toteuttanut yhdessä mm. vaikuttajatapaamisia THL:n ja lapsiasianvaltuutetun kanssa, osallistunut Suomessa ja ulkomailla konferensseihin ja seminaareihin ja järjestänyt tapahtuman nuorille.

Nuoret hoivaajat -verkosto on tehnyt vetoomuksen puolueille(avautuu uuteen ikkunaan) alaikäisten hoivaajien tunnistamisen parantamiseksi ja on ollut esillä lukuisissa seminaareissa ja foorumeilla.

Jos yhdistyksenne on kiinnostunut niin olkaa yhteydessä pilvi.nummelin@omaishoitajat.fi

kahdeksan puhujaa jangsterit seminaarista seisoo rivissä.
Kuva Jangsterit – Nuoret hoivaajat meillä ja muualla hankkeen päätösseminaarista.