Siirry sisältöön

”Olen onnellinen tästä hetkestä”

Tuettu loma omaishoitajan ja hoidettavan tukena

Olemme Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:ssä tehneet pitkään työtä omaishoitajien tuettujen lomien puolesta. Olemme luoneet lomateeman, jossa huomioimme omaishoitajien lomanviettoon liittyvät erityiset tarpeet, esimerkiksi esteettömyyden ja vertaistuen.

Käsittelemme vuosittain suuren määrän omaishoitajien lomahakemuksia, jossa hakija kuvaa elämäntilannettaan ja lomatoiveitaan. Loman jälkeen tarkastelemme asiakaspalautteista, millaisia vaikutuksia, tunnelmia ja muistoja lomalla on syntynyt.

Haluan jakaa keskeiset havaintomme teidän kanssanne.

Omaishoitaja tarvitsee lomaa koska…

Omaishoito kaventaa sosiaalisia suhteita

Omaishoitajien merkittävimpiä syitä tuetulle lomalle hakeutumiseen ovat sosiaalisen kanssakäymisen vähäisyys ja yksinäisyyden kokemus. Erilaiset sairaudet ja vammat rajoittavat kodin ulkopuolista elämää ja ihmisten tapaamista.

Muiden kuin omaishoitotilanteessa olevien ihmisten voi olla haastavaa ymmärtää omaishoidon sitovuutta.

”Sairastelujen myötä elämä rajoittuu kotiin. Huonosti liikkuvan muistisairaan kanssa sosiaalinen elämä on vähäistä, olen sidottu paljon kotiin hoitotyöhön. Kaipaamme seuraa ja vertaistukea toisilta.”

Omaishoito on raskasta

Tuettua lomaa hakevat omaishoitajat ovat usein uupuneita. Oman puolison, lapsen tai vanhemman jokapäiväinen hoivaaminen on täysipäiväinen tehtävä, joskus ympärivuorokautinen työ.

Hoidettavan omaisen sairauteen tai vammaan liittyvän perushoidon lisäksi omaishoitaja on vastuussa muun muassa kotitöistä, ruokahuollosta sekä lääkärikäyntien ja terapioiden organisoimisesta.

Omaishoitoon liittyy usein univelkaa ja fyysistä rasitusta mutta vähintään merkittäväksi hakijoiden kertomuksissa nousee henkinen kuorma: vastuu, huoli, lähimmäisenrakkaus – sitoutuminen ja luopuminen.

Tuetulta lomalta saa…

Vertaistukea ja vinkkejä

Toisten omaishoitajien tapaaminen ja keskinäinen tuki on hyvin tärkeää. Lomalla puhalletaan yhteen hiileen, jaetaan tunteita ja vinkkejä luottamuksellisessa ilmapiirissä.

”Huomasin etten ole ainoa maailmassa, on muitakin, jotka pukivat sanoiksi asioita, joita myös minun mielessäni on pyörinyt arjen keskellä. Sain uusia vinkkejä ja sain auttaa muita tiedoillani. Sain vertaistuesta voimaa jatkaa elämänmatkaa.”

Ymmärrystä ja arvostusta

Omaishoitotilanteen erityistarpeet huomioiva loma antaa mahdollisuuden nauttia lomasta haastavassakin elämäntilanteessa. Kannustava ilmapiiri lisää omanarvontunnetta ja voi rohkaista hakeutumaan tuen piiriin myös jatkossa.

”Loma oli muokattu hyvin tarpeisiimme. Parasta oli vapaus, hyvin suunniteltu lomaohjelma ja hyvä ilmapiiri. Arvostettiin ja autettiin nuorempaa sekä vanhempaa, toinen toistamme.”

Iloa ja tauon arjesta

Tuettu loma tarjoaa lepoa, virkistystä ja ohjelmaa. Osallistua voi oman jaksamisen ja mielenkiinnon mukaan ja lomaporukasta on aina tarjolla seuraa.

Lomalla voi ottaa rennosti, kun kotityöt eivät paina ja pääsee valmiiseen pöytään. Lomatunnelma ja luodut muistot auttavat jaksamaan myös arjessa.

“Jaksaakseen ihmisen pitää voida elää mielekästä elämää omista lähtökohdistaan, omilla voimavaroilla ja hänen tulee saada apua ja tukea, hoitoa, mikäli omat voimavarat eivät riitä. Näitä asioista tämä loma tarjosi monella tavalla, monen ihmisen voimin, iloisesti. Hyvä me! Olen onnellinen tästä hetkestä. Huonomminkin voisi olla.”

Liisa Moilanen, lomasihteeri MTLH ry

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry järjestää ensi vuonna 20 tuettua viiden vuorokauden mittaista täysihoitolomaa omaishoitajille ja hoidettaville yhdessä tai ilman hoidettavaa omaista.

Jos kiinnostuit, lue lisää www.mtlh.fi(siirryt toiseen palveluun)