Siirry sisältöön
Tyhjiä pulloja puulaatikossa.

Päihteet puheeksi

Päihteiden käytöstä ja niiden vaikutuksista hyvinvointiin on hyvä keskustella ihan kaikkien omaishoitoperheiden kanssa. Tältä sivulta löydät työvälineitä puheeksi ottamiseen sekä omaishoitoperheiden tukemiseen silloin, kun päihteet ovat haasteena.

Omaishoitoperheessä päihteitä saattaa käyttää omaishoitaja, hoidettava läheinen tai molemmat. Päihteiden käyttö ei yleensä näy päälle päin, ja sitä voi olla millaisessa elämäntilanteessa tahansa. Siksi on tärkeää puhua päihteistä kaikkien kanssa.

Päihteiden käytöstä kysyminen on luonnollinen osa terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä keskusteluja. Kysyminen antaa luvan puhumiselle.

Kohtuutta runsaampi päihteiden käyttö lisää haasteita omaishoitotilanteessa. Ongelmiin on tärkeää puuttua ajoissa ja tarjota apua.

Keskustelun avaaminen vaikeasta aiheesta on usein parasta huolenpitoa.

Ota päihteet puheeksi -työkalu

Työkalu on tarkoitettu ammattilaisten tueksi tilanteisiin, joissa omaishoitajan mahdollinen päihteiden käyttö huolettaa. Tiivis työkalu sisältää vinkkejä aiheen puheeksi ottamiseen, ennaltaehkäiseviin keskusteluihin ja omaishoitoperheen tukemiseen muutoksessa. Työkalun voi ladata tästä alta:

Oppaat

Opas omaishoitajan oman alkoholin käytön tarkasteluun. Opas auttaa pohtimaan alkoholin vaikutuksia jaksamiseen ja kannustaa hyvinvointia tukevien keinojen etsintään. 

Opas omaishoitajalle, jota huolestuttaa läheisen päihteiden käyttö. Oppaan tarkoituksena on auttaa pohtimaan läheisen päihteiden käytön herättämiä tunteita ja kannustaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Kuppi nurin -kortit

Kuppi nurin -kortteja voi käyttää omaishoitajien ryhmissä ja muissa tilaisuuksissa keskustelun herättäjänä. Kortit ovat valmiina käyttöön, kun tulostat ne A4-paperille, taitat kahtia ja kiinnität liimalla tai teipillä. Hyviä keskusteluhetkiä alkoholiteeman parissa!

Ryhmämalli päihteiden käyttäjien omaishoitajien tukemiseen

Ryhmämallin avulla voi tukea omaishoitajia ja omaisia, joiden läheisellä on päihteiden käyttöä.

Ryhmämalli on kuuden tapaamisen kokonaisuus. Jokaisella tapaamisella on oma teemansa. Tapaamiset rakentuvat tieto-osiosta, tehtävistä, tietoisuustaitoharjoituksista sekä vertaistuesta. Mallista voi poimia myös yksittäisiä teemoja ja harjoituksia osaksi muuta toimintaa.

Ohjaajan käyttöön on tehty opas ja diasarja ryhmätapaamisissa hyödynnettäviksi:

Suunnittelija Christa Ahonen esitteli ryhmämallia Keinoja omaisten tukemiseksi -koulutuksessa 9.9.2020. Katso video.

Lue lisää: