Luottamusta, natisevia portaita ja puusaunan lämpöä – Ystävä sijaisena omaishoitajan vapailla

Olen työikäinen omaishoitaja, ollut iäkkään vanhempani omaishoitajana kuuden vuoden ajan, sopimusomaishoitajana vuodesta 2020. Alusta asti päätin, että minun on tärkeää pitää kiinni omista vapaistani. Haastavinta järjestelyssä on ollut ajankohtaisen tiedon löytäminen.
Minun onnekseni omaishoidon vapaat ovat onnistuneet läheisteni avulla. Kotiimme tulee vapaapäivinäni sijaisomaishoitaja, joka saa päivistä palkkion.
Arki vanhassa rintamamiestalossa vaatii tahtoa, suunnitelmallisuutta – ja luotettavia ihmisiä ympärille. Toisaalta meidän asumismuotomme on mukavaa vaihtelua kerrostalossa asuville, onhan meillä esimerkiksi puusauna.
Voin luottaa ystävääni, joka hetkeksi astuu tilalleni ja ottaa vastuun arjesta.
Olen etuoikeutettu, kun saan vapaani järjestettyä. Lapissa vain 25 prosenttia omaishoitajien lakisääteisistä vapaista onnistuvat. En kuitenkaan suostu ajatukseen, että vapaat olisivat luksusta – ne ovat välttämättömyys.
On korvaamattoman arvokasta, että voin luottaa ystävääni, joka hetkeksi astuu tilalleni ja ottaa vastuun arjesta – kuulokojeineen, aamupuuroineen ja puusaunan lämmityksineen.
Useimmiten minua tulee tuuraamaan ystäväni Aleksi Blomster – olemme tunteneet lähes pari vuosikymmentä. Annetaan hänen nyt omin sanoin kertoa roolistaan sijaisenani.
Sijaisomaishoitaja haastattelussa
Kuka olet ja mikä on yhteytesi sijaisomaishoitoperheeseen?
Olen Aleksi Blomster, 40-vuotias, ja työskentelen sosiaalialalla toiminnanohjaajana kehitysvammaisten ja autististen henkilöiden päivätoiminnassa. Olen tuntenut raudaskosket parinkymmenen vuoden ajan. Tutustuimme nuorisojärjestön toiminnassa ja ystävystyin koko perheen kanssa.
Mikä sai sinut toimimaan omaishoidonsijaisena?
Työskentelin opiskeluaikanani henkilökohtaisena avustajana, ja kerran kun olin käymässä Honkatiellä Petran kotona, hän kysyi, haluaisinko toimia sijaisena. Ajatus siitä, että voisin auttaa ystäviäni, tuntui mukavalta.
Millaisia ajatuksia tai ennakkoluuloja sinulla oli ennen ensimmäistä kertaa?
Olen aika ennakkoluuloton. Aiempi työkokemukseni auttoi. Mietin, miten saan aikataulut sopimaan, mutta se järjestyi hyvin.
Mitä asioita pidät tärkeimpinä, kun toimit omaishoidettavan seurana ja tukena?
Sitä, että olen läsnä ja tuen arjessa. Tärkeintä on edistää hoidettavan omaa tekemistä ja toimintakyvyn säilymistä.
Onko jokin asia yllättänyt sinut tässä tehtävässä?
Ei isompia yllätyksiä – aiempi työni opetti paljon.
Millainen merkitys vapaan järjestämisellä mielestäsi on omaishoitajalle?
Todella suuri merkitys. Omaishoito on äärimmäisen tärkeää ja raskasta työtä. Se, että omaishoitaja saa vapaata työstään, on tärkeää sekä hänen että hoidettavan hyvinvoinnin kannalta. Kaikki me tarvitsemme vapaata arjesta ja työstä – muuten emme yksinkertaisesti jaksaisi.
Mikä motivoi sinua palaamaan uudelleen?
Se, että saan auttaa. Koen sen merkityksellisenä ja tärkeänä.
Mitä sanoisit muille, joita pyydetään auttamaan omaishoitajaa vapaan mahdollistamisessa – mutta jotka epäröivät?
Voin suositella, jos ajatus tuntuu luontevalta. Aina voi kysyä ja keskustella.
Lue täältä lisää siitä, miten omaishoitaja voi järjestää vapaapäivänsä.
Täältä voit etsiä tietoa oman hyvinvointialueesi tavoista järjestää omaishoitajien vapaapäivät.