Leikkaukset järjestöiltä heikentävät hyvinvointia
Suomen sosiaali ja terveys ry:n (SOSTE) laajassa kyselyssä on selvitetty, miten Orpon hallituksen suunnittelemat leikkaukset vaikuttaisivat sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaan. Kyselyyn kertyi 160 esimerkkiä siitä, miten leikkaukset voivat heikentää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä eri puolilla maata.
”Leikkausten seurauksena julkisten palvelujen tarve kasvaisi, mikä puolestaan kasvattaisi sote-menoja ja kuormittaisi entisestään hyvinvointialueita”, sanoo SOSTEn yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla Kiuru.(siirryt toiseen palveluun)
Kuluvana vuonna Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA myönsi Omaishoitajaliiton jäsenyhdistyksille valtionavustuksia 6,3 miljoonaa euroa. Ne ovat enemmän kuin 4/5 tulorahoituksesta.
Erityisen tärkeää omaishoitajille on kyselyjen mukaan heidän omaishoitajayhdistyksissä saamansa vertaistuki. Ryhmissä omaishoitajat saavat tietoja esimerkiksi siitä, miten omaishoidon ja elämänmuutoksien aiheuttamaa henkiseen ja fyysiseen kuormaan voi vaikuttaa omilla toiminnoilla ja valinnoilla.
Omaishoitajaliiton palautekyselyissä jopa yli 90 prosenttia osallistuneista omaishoitajista kertoo saaneensa esimerkiksi OmaisOiva-vertaisryhmistä lisää voimaa jatkaa omaishoitoa. Monet ovat löytäneet siitä yhteisön, jossa voi saada ymmärrystä, kohdata vertaisia ja jakaa kokemuksia.
”Omaishoitajayhdistykset tekevät arvokasta työtä, kun ne tukevat omaishoitajien hyvinvointia ja auttavat heitä jaksamaan. Ei siitä kannata säästää. Se on voimavara, eikä julkinen puoli pysty sitä korvaamaan”, sanoo koordinaattori Juha Timoskainen Omaishoitajaliitosta.
Lue täältä, miten leikkaukset voisivat vaikuttaa omaishoitajiin(avautuu uuteen ikkunaan)
Linkki SOSTEn kyselyyn(siirryt toiseen palveluun)
Linkki SOSTEn uutiseen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)