Siirry sisältöön

“Kun omaisten asiat saadaan hoidettua, työtkin sujuvat” 

Kuva, jossa nainen pitää miestä kädestä.

Yhä useammassa yrityksessä suhtaudutaan myönteisesti työntekijöiden mahdollisuuksiin käyttää työaikaansa omaishoitoon, kuten vanhempiensa tai muiden läheistensä hoivaamiseen. Tämä käy ilmi Omaishoitajaliiton tilaamasta Taloustutkimuksen selvityksestä, jossa haastateltiin 603 yritysten avainhenkilöä. 

Selvityksen mukaan useissa yrityksissä työntekijä voi jo hyödyntää omaishoitoon esimerkiksi palkatonta vapaata, liukuvaa työaikaa, saldovapaita tai vuosilomapäiviä. Vaikka vasta 16 prosenttia yrityksistä on virallisesti määritellyt periaatteet työajan käytöstä omaishoitoon, osuus on kasvanut vuodesta 2021, jolloin se oli 12 prosenttia. 

“On rohkaisevaa nähdä, että työn ja omaishoidon yhteensovittamiseen suhtaudutaan aiempaa joustavammin. Työssäkäyvien hoivavastuut lisääntyvät väestön ikääntyessä”, toteaa Taloustutkimuksen Senior Insight Manager Sirkku Keski-Hallila

Työnantajilla tahtoa saada omaishoitovapaa Kela-korvattavaksi 

Nyt 60 prosenttia yrityksistä kannattaa sitä, että työntekijän omaishoidosta johtuvat poissaolot olisivat Kela-korvattavia omavastuuajan jälkeen. Esimerkiksi 20 päivän läheisen saattohoitovapaa saisi yritysten enemmistön mukaan olla palkatonta, mutta siihen tulisi liittyä suoraan Kela-korvaus työntekijälle. Neljännes yrityksistä kannattaa sen sijaan palkallista vapaata, jossa työnantaja saisi korvauksen Kelalta samalla tavalla kuin sairauspäivärahakorvauksessa. 

“Kela-korvaus auttaisi merkittävästi niitä työntekijöitä, jotka tasapainoilevat työn ja hoivan välillä. Tämä olisi tärkeä askel kohti omaishoitoperheiden ja työelämän tarpeiden yhteensovittamista”, sanoo Omaishoitajaliiton koordinaattori Matti Mäkelä

Hyödyt ylittävät haitat 

Työnantajat näkevät työn ja omaishoidon yhteensovittamisessa sekä hyötyjä että haittoja. Positiivisina vaikutuksina mainitaan useimmiten työhyvinvoinnin lisääntyminen, työtyytyväisyyden ja sitoutumisen kasvu sekä yrityksen maineen parantuminen. “Kun omaisten asiat saadaan hoidettua, työtkin sujuvat”, kiteytti eräs kyselyyn vastannut työnantaja.  

Haittoina korostuvat työn kasaantuminen muille ja mahdolliset viivästykset. Hyötyjä nimesi 3/4 ja haittoja mainitsi runsaat 2/3 vastaajista. 

“Selvitys antaa viitteitä siitä, että työnantajat ovat yhä valmiimpia tukemaan työssäkäyviä omaishoitajia, mutta samalla korostuu tarve lainsäädännön kehittämiselle. Tulokset osoittavat, että työelämän joustoilla voidaan edistää sekä työntekijöiden hyvinvointia että yritysten toimivuutta”, Matti Mäkelä tiivistää. 

Omaishoito tulee työpaikoille -yritysten suhtautuminen poissaoloihin, Taloustutkimus 11.2024.pdf(avautuu uuteen ikkunaan)