Siirry sisältöön

Kommunikoinnin tuen keinoja muistiperheen arkeen  

Keskinäisen kommunikaation muuttuminen on monen mielestä yksi kuormittavimmista muistisairauden tuomista haasteista. Ei ihme, sillä kommunikointi – tai laajemmin vuorovaikutus – on inhimillinen perustarve.  

Muistisairaus voi vaikuttaa kommunikaatioon monin tavoin. Sanat saattavat olla ajoittain kadoksissa ja puheen rytmi hidastua. Sairastuneen voi olla vaikeaa seurata keskustelua tai tuoda mielipiteitään ja tarpeitaan esille. Loppuvaiheessa puhe saattaa loppua kokonaan.  

Muistisairauteen sairastuneen kommunikaatiota voidaan onneksi tukea. Puhuessa kannattaa muistaa selkeys: kysy tai kerro yksi asia kerrallaan ja vältä monimutkaisia lauserakenteita. Puhu suoraan henkilölle itselleen, mieluiten kasvokkain ja katsekontaktia hyödyntäen. Taustahäly ja keskeytykset voivat haitata keskusteluun osallistumista merkittävästi, joten huomioi rauhallinen ympäristö.  

Puheen rinnalla voi tarvittaessa kokeilla teksti- tai kuvatukea. Voit kirjoittaa tärkeimmät asiat ylös samalla, kun puhut, jolloin puheen sisältöä on helpompi seurata. Itsenäisen sanan löytämisen tueksi voi koota tärkeitä sanoja, nimiä ja paikkoja vaikkapa pieneen muistivihkoon, joka kulkee kätevästi mukana.   

Kuvat helpottavat muistisairauteen sairastuneen kommunikaatiota sairauden edetessä. Kuvia voidaan käyttää päivittäisten toimintojen tukena: kokeile esimerkiksi koota kuvaohjeita pyykinpesun tai kahvin keittämisen avuksi. Lisäksi kuvat helpottavat mielipiteen ilmaisemista. Voit tarjota kuvakortein vaihtoehtoja päivän tekemisiin, ruokiin tai musiikkiin. Kuvien avulla valinta onnistuu jopa täysin ilman sanoja.  

Kaikkein tärkeintä on antaa toiselle aikaa ja tunne siitä, että hänestä välitetään.

Läsnäolo, katsekontakti, kosketus ja hymy kantavat pitkälle. Joskus kaikkein arvokkaimmat yhteiset hetket ovatkin aivan muuta kuin keskustelua: esimerkiksi mieliruokien maistelu, terassilla istuminen käsikkäin tai hartiahieronta ovat tapoja ilmaista läheisyyttä ja olla vuorovaikutuksessa kommunikointitavoista riippumatta.  

Eräs muistisairaan henkilön omainen sanoitti tämän kauniisti:  

“Se on niin yksinkertaista, että siinä ei ole kuin vain me kaksi. Kannattaa jättää mahdollisimman paljon ylimääräistä syrjään, ja on vain se kohtaamistilanne. Ei mitään muuta.” 

Anna Heino, asiantuntija Muistiliitto