Siirry sisältöön

Uusi vammaispalvelulaki tuli voimaan – vanhan lain mukaan tehdyt päätökset ovat silti edelleen voimassa

Kaksi äitiä lapsineen kävelevät kadulla.

Uusi vammaispalvelulaki 675/2023(siirryt toiseen palveluun) tuli voimaan 1. tammikuuta 2025.

Jos henkilöllä on voimassa oleva vammaispalvelupäätös vanhan lain perusteella, päätös pysyy pääsääntöisesti voimassa siihen merkityn ajan. Vuonna 2024 tehdyt hakemukset käsitellään vielä vanhan lain mukaisesti. Kaikki päätökset tulee kuitenkin saattaa uuden lain mukaisiksi kolmen vuoden sisällä lain voimaantulosta.

Vanhat päätökset voidaan muuttaa uuden lain mukaisiksi jo aiemmin, jos vammaisen henkilön palvelutarpeet muuttuvat. Muutosta voi ehdottaa joko vammainen henkilö itse tai hyvinvointialue. Siirtymäkauden aikana on myös mahdollista, että vammaisella henkilöllä voi olla samanaikaisesti palveluita järjestettynä sekä vanhan että uuden vammaispalvelulain mukaan.

Erityishuollon palvelut, kuten kehitysvammalain perusteella myönnetyt päätökset, säilyvät myös pääsääntöisesti voimassa niihin merkityn ajan. Poikkeuksena on kuntouttavaa varhaiskasvatusta koskevat päätökset, jotka ovat aina voimassa päätökseen merkityn ajan. Myös nämä päätökset voidaan päivittää uuden lain mukaisiksi tarpeen mukaan.

Vuoden alusta voimaan tulleessa vammaispalvelulaissa on myös uusia palveluita, kuten lyhytaikainen huolenpito ja lapsen vahvempi oikeus saada riittävää tukea kotiin. Lue lisää: Vammaispalvelujen käsikirja(siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää: Järjestöjen sosiaaliturvaopas(siirryt toiseen palveluun)

Juristi vastaa: Milloin uusi vammaispalvelulaki alkaa vaikuttaa vammaisen henkilön palveluihin(siirryt toiseen palveluun)

Elias Vartio

Elias Vartio

Oikeudellinen asiantuntija