Siirry sisältöön

Työministeri Arto Satonen: ”Hallituksessa on halua viedä omaishoitajien asiaa eteenpäin”

Työministeri Arto Satonen (oik.) keskusteli Omaishoitajaliiton edustajien kanssa ansiotyön ja hoivan yhdistämisestä. Vieressä Omaishoitajaliiton puheenjohtaja Sari Raassina, toiminnanjohtaja Sari-Minna Tervonen ja koordinaattori Matti Mäkelä.

Omaishoitajaliiton mukaan hallitusohjelmassa on paljon hyviä kirjauksia omaishoitajien aseman parantamiseksi ja niitä on vietävä eteenpäin heikkenevistä talousnäkymistä huolimatta. Omaishoitajaliiton edustajat tapasivat tänään työministeri Arto Satosen keskustellakseen ansiotyön ja hoivan yhdistämisen ongelmista ja ratkaisuista.

Työministeri Arto Satonen sanoo, että omaishoitajien aseman parantamiseksi tarvitaan eri ministeriöiden yhteistyötä ja hän on osaltaan valmis viemään viestiä muille ministereille. Satosen mielestä halua edistää omaishoitajien asemaa on, sillä ikääntyvä Suomi ei selviä ilman omaishoitajia.

Hoivajärjestelyiden maksurasitukset tasapainoon

Lainsäädännön, työelämän ja palvelujärjestelmän pitää kannustaa siihen, että kaikissa elämäntilanteissa ja työuran vaiheissa voi halutessaan yhdistää ansiotyötä läheisen hoivaan, Omaishoitajaliitto korosti.

”Kun omaishoitaja ottaa hoivavastuuta, joka kuuluu lain mukaan julkiselle puolelle, hänen toimeentulonsa pitää olla turvattu”, Omaishoitajaliiton puheenjohtaja Sari Raassina muistutti.

Omaishoitajaliiton mukaan läheis- ja omaishoivasta aiheutuvat kulut olisi tasattava oikeudenmukaisesti valtion, hyvinvointialueiden, työnantajien ja työntekijöiden kesken samalla tavoin kuin pienten lasten hoidossa.

Omaishoitajaliitto toivoo myös omaishoidon palkkioiden saamista etuoikeutetuksi tuloksi. Silloin se ei vähennä esimerkiksi työmarkkina- tai perustoimeentulotukea, kuten nykyisin.

Luovuutta omaishoidon kehittämiseen

Omaishoitajista vain puolet pitää lainmukaisia vapaapäiviään. Tämä johtuu muun muassa siitä, että omaishoitaja ei saa hoidettavaa läheistään sopivaan hoivapaikkaan vapaansa ajaksi.

Työministeri Satonen piti hyvänä Omaishoitajaliiton ideaa sijaisomaishoitajien käytön lisäämisestä. Esimerkiksi syrjäseuduilla kotiin tuleva sijaishoitaja voi olla muutenkin ainoa vaihtoehto. Samalla voitaisiin vahvistaa esimerkiksi työttömien, maahanmuuttajien ja opiskelijoiden mahdollisuuksia osallistua työelämää.

Lue Omaishoitajaliiton viesti työministerille(avautuu uuteen ikkunaan)

Perjantaina 6.10. vietetään Euroopan omaishoitajien päivää. Päivän teemana on työn ja hoivan tasapainoinen yhdistäminen. Hoivavastuun ottamisen tulisi aina olla vapaaehtoista, ja avuksi pitää saada palveluita.

Kuvassa työministeri Arto Satonen (oik.) keskustelemassa Omaishoitajaliiton edustajien kanssa ansiotyön ja hoivan yhdistämisestä. Vieressä Omaishoitajaliiton puheenjohtaja Sari Raassina, toiminnanjohtaja Sari-Minna Tervonen ja koordinaattori Matti Mäkelä.