Teidänkin työpaikallanne on omaishoitajia!
Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen tarkoittaa entistä useammin esimerkiksi ikääntyvien vanhempien hoivaamista ansiotyön ohella.
Tänäänkin noin 100 000 työikäistä huolehtii oman kotitaloutensa ulkopuolella asuvasta läheisestä, useimmiten omasta vanhemmastaan. Hoivavastuut kasaantuvat yli 45-vuotiaille naisille.
Omaisilla on eri mahdollisuudet vastata hoivan tarpeen kasvuun. Osalla on tukenaan omaisten verkosto, joka pystyy jakamaan vastuuta keskenään. Osa pystyy ostamaan yksityisiä palveluja arjen tueksi.
Usein vastuu hoivasta on kuitenkin käytännössä yhdellä ihmisellä.
Hoivavastuun ja palkkatyön yhdistäminen voi kuormittaa työntekijää liikaa. Joustojen ja työn järjestelyjen riittävyys on yksi ratkaistava asia, psykososiaalinen kuormitus, kuten stressi ja riittämättömyyden tunne, toinen.
Kasvavat hoivavastuut saattavat johtaa hankaliin valintoihin. Joskus ratkaisu löytyy puun ja kuoren välistä, eli jäädään pois töistä, jotta läheisen tarvitsema hoiva ja huolenpito saadaan järjestymään.
Työikäiselle työstä poisjäänti on monella tapaa taloudellinen riski, sillä toistaiseksi taloudelliset kompensaatiot ovat niukkoja, kun hoivavastuu osuu kohdalle. Läheisen hoivan tarpeessa kyse on sosiaalisesta riskistä, johon meillä ei ole yhteiskunnassa varauduttu riittävällä tavalla. (ks. Omaishoitajaliiton ajamista lakimuutoksista työikäisen omaishoitajien asemaan(avautuu uuteen ikkunaan))
Työpaikoilla voidaan kuitenkin tehdä paljon, jotta työn ja hoivavastuiden yhteensovittaminen onnistuu. Omaishoitotilanteet ja työtehtävät ovat moninaisia, ja tarpeet yksilöllisiä. Siksi joustavat ratkaisut arkeen löytyisivät usein helpoiten työpaikoilta.
Voidaanko työtehtäviä muokata tarvittaessa? Onko lupa vastata henkilökohtaisiin puheluihin kesken työpäivän? Voisiko lyhennettyä työaikaa tehdä määräaikaisesti? Kaikkia joustoja ei voi hyödyntää jokaisessa työtehtävässä, mutta työyhteisön ymmärtävä asenne on hyvä lähtökohta tuelle ja ratkaisujen etsimiselle. Tärkeää olisi, että työpaikalla olisi tilaa ottaa puheeksi omat hoivavastuut.
Omaishoito tulee tavalla tai toisella ajankohtaiseksi useimmille ihmisille elämän varrella.
Tunnistetaanko työpaikoilla läheishoivaan liittyvät tarpeet esimerkiksi työn joustoille osana normaalia elämänkulkua? Tiedetäänkö, millaisia tarpeita henkilöstöllä on?
Omaishoitajaliiton vuonna 2021 Taloustutkimuksella teettämän yrittäjille suunnatun kyselyn mukaan Suomessa vain joka kymmenennellä yrityksellä oli periaatteet siitä, miten työntekijä voi käyttää työaikaansa vanhempiensa tai muiden läheistensä omaishoitoon. Näissä yrityksissä oli myös helpointa tarvittaessa hyödyntää joustoja läheisen hoivaan.
Monella työpaikalla on vielä varaa lisätä ymmärrystä ja tietoisuutta läheishoivasta.
Omaishoitajaliitto on tällä viikolla työhyvinvointimessuilla Tampereella. Tervetuloa keskustelemaan!