Siirry sisältöön

Miten jaksat omaishoitaja? 2021–2023

Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa omaishoidon ohjauksessa työskentelevien mielenterveysosaamista kehittämällä puheeksi ottamisen välineitä asiakastyöhön.

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi valtionavustuksen Omaishoitajaliitolle
Miten jaksat omaishoitaja? -hankkeeseen vuosille 2021–2023.

Hankkeen tavoite oli vahvistaa omaishoidon ohjauksessa työskentelevien kuntien / hyvinvointialueiden työntekijöiden mielenterveysosaamista järjestämällä koulutusta ja kehittämällä puheeksi ottamisen välineitä asiakastyöhön.

Sanna Marinin hallitusohjelman yhtenä tavoitteena oli lisätä mielenterveysosaamista. Hanke toteutti vuonna 2019 hyväksytyn mielenterveysstrategian tavoitteita.

Omaishoito on usein pitkäkestoista ja intensiivistä hoivaa, joka on läheisen ihmissuhteen vuoksi emotionaalisesti vaativaa. Tutkimuksista tiedetään, että omaishoitajat kokevat omaishoitajan roolissaan uupumusta, stressiä, masennusta ja ahdistusta.

Omaishoitajia kohtaavat ammattilaiset ovat avainasemassa omaishoitajien mielen hyvinvoinnin puheeksi ottamisessa ja tukemisessa.

Hanke toteutettiin yhdessä Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n, Napapiirin Omaishoitajat ry:n ja Tampereen Omaishoitajat ja Läheiset ry:n sekä ko. yhdistysten alueiden kuntien kanssa.

Mielenterveys­osaamisen vahvistaminen kunnissa -hankkeet (THL)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Mielenterveysstrategia (Innokylä)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Lisätietoa: