Siirry sisältöön

Mielen hyvinvoinnin vahvistaminen

Omaishoitajan mielen hyvinvointia voi tukea ja vahvistaa kaikissa elämäntilanteissa. Kun mieli voi hyvin, omaishoitaja löytää elämäänsä mielekkyyttä silloinkin, kun olot eivät ole ihanteelliset.

Mielen hyvinvointi on olennainen osa terveyttä ja hyvinvointia, hyvän elämän perusta. Sillä tarkoitetaan esimerkiksi tyytyväisyyden ja toiveikkuuden tunnetta. Se on myös taitoa kohdata vaikeuksia sekä uskoa siihen, että elämä on merkityksellistä ja siihen voi itse vaikuttaa. 

Omaishoito sekä haastaa että vahvistaa mielen hyvinvointia. Aiheesta on tärkeä keskustella jokaisen omaishoitajan kanssa. Ammattilaiselta se edellyttää aitoa kuuntelua ja kysymisen taitoa sekä valmiuksia tunnistaa ja kohdata tilanteet, joissa omaishoitaja tarvitsee lisää tukea ja apua.

Mielen hyvinvoinnista puhuminen on tärkeää, sillä omaishoitajan jaksamisesta riippuu paljon.

Kun mieli voi hyvin, elämä on merkityksellistä

Kuuntele podcast omaishoitajan mielen hyvinvoinnista ja sen vahvistamisesta. Elina Koponen Omaishoitajaliitosta ja Tamara Björkqvist Ikäinstituutista keskustelevat siitä, kuinka omaishoitajaa voi rohkaista kuormittavassa tilanteessa ja kannustaa hengähdyshetkiin.

Tästä voit lukea tekstiversion mielen hyvinvoinnin podcastista(avautuu uuteen ikkunaan)

Opas ammattilaisille

Tämä opas auttaa tunnistamaan mielen hyvinvointiin liittyviä asioita. Saat tietoa ja apua siihen, miten omaishoitajan mielen hyvinvointiin liittyviä asioita voi ottaa puheeksi ja miten sitä voi vahvistaa.

Painettua opasta voi tilata osoitteesta: toimisto(at)omaishoitajat.fi

Lue myös