Siirry sisältöön

Omaishoitajaliitto kuultavana Säätytalolla

Eduskuntatalo

Hallitusneuvottelijat kuulivat Omaishoitajaliittoa Säätytalolla Helsingissä omaishoidon kehittämisestä ja omaishoidon tuen palkkion verotuksesta. Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen painotti neuvottelijoille, että omaishoidon tukea pitää kehittää sekä palveluiden että palkkion suuruuden osalta.


”Palkkion verotusta tulee keventää, mutta verottomuuteen liittyy myös se ulottuvuus, että se hyödyttäisi suoraan enemmän hyvätuloisia kuin pienituloisia. Suomessa on verotuksen progressio sekä veron alarajat kunnallis- ja valtion verotuksissa. Palkkion verottomuus ei ole yksiselitteistä”, Tervonen selvitti.


”Myös asiakasmaksupolitiikalla ja omaishoidosta aiheutuvien kustannusten, esimerkiksi matkakulujen, verovähennyksillä voidaan tukea taloudellisesti läheis- ja omaishoitajia”, muistutti Tervonen neuvottelijoita.


Omaishoitajaliiton esityksessä korostettiin, että palveluiden saatavuudella ja laadulla on olennainen merkitys omaishoitotilanteissa, mutta nyt niihin investoidaan hyvinvointialueilla riittämättömästi.


”Kun omaishoitoon investoidaan, se lisää ihmisten mahdollisuuksia omaishoitoon. Samalla tarve raskaampiin hoitoihin vähenee. Näin luodaan osaltaan ratkaisua ammattihenkilöstöpulan aiheuttamaan tilanteeseen sosiaali- ja terveydenhuollossa”, Tervonen sanoi. Hän tähdensi, että läheis- ja omaishoidon kuormituksen tulee olla kohtuullista.


Toiminnanjohtaja Tervonen oli 1. kesäkuuta kuultavana Hyvinvointi syntyy työstä-reformipöydän alaisen sosiaaliturvajaoston pöydässä. Sitä vetää kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus.

Kuulemisessa esitetty materiaalia on luettavissa täältä.

Kuuntele tästä Omaishoitajaliiton podcast “Omaishoidon verotus – Sama käsi antaa ja ottaa”. Omaishoidon verotuksen kiemuroista keskustelemassa ovat sosiaalioikeuden professori Laura Kalliomaa-Puha ja Bios-tutkimusyksikön tutkija, ekonomisti Jussi Ahokas.

Lue tästä Lähellä-lehden 2/2023 artikkeli Pitäisikö omaishoidon palkkion vero poistaa?(siirryt toiseen palveluun)

Hallitusneuvottelujen asiantuntijakuulemisista voit lukea lisää valtiovarainministeriön sivuilta.(siirryt toiseen palveluun)

Elias Vartio

Elias Vartio

Oikeudellinen asiantuntija