Siirry sisältöön

Omaishoitaja, välty mätkyiltä ja tarkista verokorttisi nyt!

Nyt on hyvä aika korjata oikeat tiedot tämän vuoden verokorttiin. Voit joko hyötyä pienemmästä veroprosentista loppuvuonna ja tammikuussa, tai välttyä mätkyiltä myöhemmin. Pian monille tulevat myös ehdotukset ensi vuoden verokortiksi, niihinkin voit tarkistaa vähennykset ja tulotiedot kohdilleen.

Kun päivität verokorttiasi, käytä lyhyttä tarkastuslistaamme.

Ovatko tulotietosi kohdillaan? Mikäli tulosi ylittävät verokortissa määrätyn rajan, verotus muuttuu useimmilla paljon kovemmaksi. Voi olla, että olet tuloihin nähden jo maksanut niin sanotusti ”liikaa” veroja tänä vuonna, jolloin voit säätä veroprosentin pienemmäksi. Uusi verokorttisi voi olla voimassa esimerkiksi nyt marras- ja joulukuussa. Vielä tammikuussa voit käyttää tämän vuoden verokorttia. Mikäli huomaat maksaneesi veroja liian vähän, voit myös korottaa veroprosentin sellaiselle tasolle, että vältyt myöhemmiltä veromätkyiltä.

Oletko tehnyt töitä kotona ja saanut siitä tuloa? Esimerkiksi sopimusomaishoitajat ovat oikeutettuja laskennalliseen työhuonevähennykseen. Verohallinnon yhteistämisohjeen mukaisena työhuonevähennyksenä 460 euroa/vuosi vuonna 2022.(siirryt toiseen palveluun) Tässä kannattaa olla tarkkana, mikäli päivityksiä vähennyksiin tulee. Mikäli pystyt osoittamaan tilakustannusten olevan korkeampia, voi myös sen perusteella hakea vähennystä.

Oletko ostanut kotiin esimerkiksi hoiva- tai siivouspalveluita? Näistä voit kotitalousvähennyksen kautta saada enimmillään jopa 60 % hyvityksen. Kotitalousvähennyksen maksimi on 3 500 euroa henkilöltä(siirryt toiseen palveluun). Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä. Julkisuudessa esitettyjen tietojen perusteella verovähennyskokeilua oltaisiin jatkamassa myös ensi vuonna 2024.(siirryt toiseen palveluun)

Jos perheesi taloudellinen tilanne on muuttunut merkittävästi esimerkiksi oman tai perheenjäsenen sairastumisen myötä, voit tarkistaa, olisitko oikeutettu veronmaksukyvyn alentumisvähennykseen. Se on harkinnanvarainen vähennys, jonka voit saada esimerkiksi sairauden, työttömyyden tai elatusvelvollisuuden perusteella. Myöntämiseen vaikuttavat verovelvollisen ja hänen perheensä tulot sekä varallisuus.

Lue lisää omaishoitajaliiton sivuilta.