Siirry sisältöön

Omaishoitaja on tehnyt jo koko vuoden työt – Löytyykö hoivatyöhön taukoa ja tukea?

Vanha parsikunta kävelemässä jäisellä polulla.
Tuhannet läheistään hoitavat ovat vaativassa elämäntilanteessa. Muistisairaan omaishoitaja tekee ympärivuorokautista työtä. Työssäkäyvä omaishoitaja huhkii kellon ympäri.
Osa omaishoitajista on ollut jo maaliskuun puolivälissä yhtä sitovasti tehtävässään kuin ansiotyössä oleva palkansaaja koko vuonna. Seuraavan hallituksen on tehtävä omaishoidon tuen kokonaisuudistus.

Jo lähtökohtaisesti on väärin joutua ottamaan ympärivuorokautista roolia läheisensä hoidosta. Taukoa ja tukea hoivatyöhön tarvitaan reilusti nykyistä enemmän.

Omaishoitajat kysyvät, pitääkö loppuvuosikin jaksaa vähäisellä tuella. Vähintään yhtä tärkeää kuin palkkio, on että vapaapäivät rullaavat ja arjen palvelut toimivat.

Juuri nyt hyvinvointialueilla harmonisoidaan hoitajien palkkoja. Samantasoisissa tehtävissä alimpia palkkoja nostetaan korkeimpien tasolle. Harmonisointiin tarvitaan paljon rahaa. Jostain sitä löytyy. Niin pitääkin.

Hyvinvointialue vastaa myös omaishoidon tuen myöntämisestä. Koko maassa noin 50 000 sopimusmaishoitajan palkkiot harmonisoidaan 21 hyvinvointialueella, kussakin erikseen. Palkkioiden harmonisointi parhaiten maksavan kunnan tasolle vaatisi paljon rahaa. Rahaa ei tunnu löytyvän, vaikka pitäisi.

– Omaishoitajien oikeusturva on heikko, kun alueet saavat itse päättää mille tasolle omaishoidon tuen myöntämisen kriteerit asetetaan ja minkä verran määrärahaa tuen toteuttamiseen kulloinkin varataan, toteaa aluekoordinaattori Pia Järnstedt Omaishoitajaliitosta.

– Uusien linjausten myötä palkkio on saattanut joillakin pudota jopa puolella, vaikka omaishoitotilanteessa ei ole tapahtunut mitään muutosta. Omaishoitosopimuksia on myös päätetty. Tämä on kohtuutonta. Korona-aikana omaishoitajat ajettiin jo piippuun, kun vapaita ei juurikaan voinut pitää, ja nyt sitten vielä tällaisia lisäkiristyksiä hyvinvointialueista, hämmästelee Pia Järnstedt.

Yhdenvertaisuutta omaishoitajille

Omaishoitajat ovat odottaneet 30 vuotta, että koko maahan saataisiin yhdenmukaiset omaishoidon tuen myöntämisen kriteerit. Seitsemät eduskuntavaalit on käyty. Omaishoidon asiat ovat olleet vaaleissa aina hyvin pinnalla. Lupauksia on annettu, mutta vaalien jälkeen päätöksiä ei ole saatu aikaan.

Seuraavan hallituksen tulee parantaa omaishoitajien asemaa reilusti. Vanhentunut laki omaishoidon tuesta tulee päivittää, niin että varmistetaan laadukkaat palvelut ja korotetaan palkkioita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ehdotus omaishoidon tuen kansallisista myöntämisperusteista on hyvä pohja uudistuksille.

Lue lisää Omaishoitajaliiton vaalitavoitteista.