Kun yksi tekee kahta työtä – ansiotyötä ja läheisen hoivaa
Kaikuuko Kertun kehut sinunkin työpaikallasi?
Kerttu toimii ison kansainvälisen yrityksen it-asiantuntijana. Kansainvälisen ja aikavyöhykkeet ylittävän toiminnan vuoksi työaika on laaja – ajoittain ympäri vuorokauden.
Kerttu kantaa sisarensa kanssa vastuuta Alzheimerin varhaisessa vaiheessa olevan isänsä ja lapsettoman tätinsä arjessa pärjäämisestä.
– Isäni asuu 150 km päässä, joten ajettavaa kertyy viikonloppuisin 300 kilometriä mennen tullen. Työni onneksi joustaa, joten voin olla puhelimitse saatavilla päivisinkin, mutta läheiseni luo en kovin helposti ja pikaisesti pääse. Onneksi meillä on ystäväperheen mies, tosin isäni ikäinen, mutta varsin hyvävoimainen. Hän pystyy tarvittaessa auttamaan isää ja olemaan seurana.
Kertun työ on vastuullista.
– Lähimenneisyydessä oli aikoja, kun työ imi kaiken aikani. Vaikka saatoinkin tehdä töitä etänä, jolloin pystyin olemaan tehokkaampi, huomasin omien sosiaalisten suhteideni kaventuneen arjessa. Ainoa mitä työn lisäksi jaksoin, olivat puhelut isän ja kummitädin voinnin tarkistamiseen.
Kerttu kehuu työnantajaansa siitä, että tämä on pitänyt kiinni työvuosista riippuvaisesta ylimääräisestä kuntolomasta.
– Se on pakottanut ottamaan aikaa ihan itselleen. Työntekijöiden hyvinvointiin meillä on käytössä hyvinvointisetelit, joilla saa ostettua kulttuuri-, liikunta-, tai hyvinvointipalveluita.
Kerttu korostaa, että itselleen on osattava myös vaatia joustoja työelämässä.
– Etätyö on ollut itsestään selvää, eikä selvityksiä tarvitse tehdä erikseen, vaikka hoitaisin äitini asioita puhelimessa kesken päivän. Työnantajan puolelta ei kuitenkaan ole tuotu erityisesti esille, mitä joustoja läheisen hoidon vuoksi voisi saada.
Vointi Kertun isällä on vaihdellut, ja nyt eletään hiukan rauhallisempaa vaihetta.
– Pienistä asioista havainnoin muutoksia, vaikka isä vakuutteleekin toista. Huomasin, ettei hänen kävelykykynsä, eikä paikkojen havainnointi ollut enää entisellään. Mietin, ettei hän vain lähde kotoa harhailemaan. Jääkaapin sisällön tarkistan ja huollan aina käydessäni, että pysyn perillä isäni ravitsemuksesta. Koen, että se on se, minkä pystyn. Kaikkea en voi valvoa enkä tietää.
Kerttu kertoo seuraavansa paljon uutisointia sekä ajankohtaisia ilmiöitä. Hän on myös miettinyt, olisiko sähköisen seurannan keinoista apua isästä huolehtimiseen.
– Ainakaan vielä ei sisareni ole sitä mieltä, että ryhtyisimme siihen (sähköiseen seurantaan). Tämä on lähiaikoina mietittävä asia kuitenkin. Vaikka tiedostan enemmän kuin hyvin, että elämään kuuluu tietty hektisyys, aikaa olisi silti saatava myös omaan palautumiseen.
– Vaikka periaatteessa pärjäänkin, elämän realiteetit eivät vain aina mene siten kuin ajattelee.
Tarina on osa Kun yksi tekee kahta työtä – ansiotyötä ja läheisen hoivaa -kampanjaa
#omaishoito #ruuhkavuodet #joustot #TositarinoitaTyöstä
Yli satatuhatta työkaveria etsii päivittäin ratkaisuja työn ja hoivan yhdistämiseen. Moni heistä huolehtii esimerkiksi ikääntyneistä vanhemmistaan. Oletko yksi heistä? Jaa kokemuksesi somessa tai vinkkaa meille hyvä käytäntö.