Siirry sisältöön
Iäkäs pariskunta kävelemässä kädet toistensa ympärillä.

Ikääntyneet omaishoitajat

Iso osa omaishoitajista on iäkkäitä. Tyypillisesti iäkäs omaishoitaja huolehtii puolisostaan, jolla on esimerkiksi muistisairaus.

Omaishoitajien tilanteet ovat kuitenkin vaihtelevia. Iäkäs omaishoitaja voi huolehtia aikuistuneesta kehitysvammaisesta lapsestaan tai muusta läheisestään.

Ikääntymisen myötä myös omaishoitajan oma terveys voi heikentyä. Tutkimusten mukaan erityisesti iäkkäillä puoliso-omaishoitajilla on riski uupua. Omasta terveydestä ja mielen hyvinvoinnista huolehtiminen ennaltaehkäisee uupumista ja antaa voimavaroja myös läheisestä huolehtimiseen.

Oletko huomannut iän tuomia muutoksia omassa elämässä? Haluaisitko lisätä omaa jaksamista ja löytää mielekästä tekemistä? Tälle sivulle on koottu hyödyllisiä linkkejä erityisesti ikääntyneille omaishoitajille.

Tekemistä, toimintaa ja tiedonlähteitä

Omaishoitajaliiton paikallisyhdistykset eri puolella Suomea tarjoavat toimintaa kaikenikäisille omaishoitajille. Yhdistysten tapahtumiin ja toimintaan ovat tervetulleita kaikki – mukanaolo ei edellytä jäsenyyttä.

Omasta hyvinvoinnista kannattaa huolehtia. Itsemyötätunto, tunnetaidot ja omien voimavarojen tunnistaminen auttavat jaksamaan arjessa.

Verkkosivuillemme on koottu kattavasti tietoa tuista ja palveluista. Verkkokaupastamme löydät oppaita omaishoitoon ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen liittyen. Oppaat ovat maksutta ladattavissa omalle laitteelle.

Ikäopiston verkkosivuilta löytyy monenlaista luettavaa ja tekemistä oman hyvinvoinnin ja jaksamisen tueksi. Ikäopisto – Mielen hyvinvoinnin tietopankki(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)