Siirry sisältöön

Luonnollisia hetkiä itselle  

Läheisen hyvinvoinnista huolehtiminen vaatii usein jatkuvaa tarkkaavaisuutta huolenpitäjältä. Tarkkaavaisuuden ylläpitäminen on pidemmän päälle uuvuttavaa.   

Ihmismieli on ihmeellinen. Kun se ylikuormittuu, voi yksinkertainenkin ajattelu tai tekeminen tuntua todella vaikealta. On kuin yrittäisi sivakoida suksilla kesäisellä asfalttitiellä. Ei vaan luista, vaikka kuinka ponnistelisi.    

Jatkuva tarkkaavaisuus ja ylivirittyneisyys voi viedä kehon stressitilaan. Ja pitkäaikaisella stressillä tiedetään olevan haitallisia vaikutuksia terveyteen, kuten mielen hyvinvointiin.   

Mielen ylikuormittumista kannattaa torjua ajoissa ja tarjota itselle sopivia keinoja pysäyttää tarkkaavaisuuden ja stressin haitallisen kierteen syntyminen. Huomiota voi pyrkiä kiinnittämään, edes pieniksi hetkiksi, muihin kuin omaishoitoarjen asioihin. Esimerkiksi keväiseen luontoon.  

Luonto moninaisuudessaan tarjoaa erilaisia pysähtymisen mahdollisuuksia. Luonnossa ihmisen tarkkaavaisuus kiinnittyy usein jo automaattisesti ympäristössä oleviin asioihin ja yksityiskohtiin.

Jo pelkkä luonnossa oleilu tutkitusti elvyttää ja tukee mielen palautumista.

Luontoa voi lähestyä myös tietoisesti. Mieti hetki omalla kohdallasi, millaista roolia luonto näyttelee tällä hetkellä elämässäsi tai ympäristössäsi. Voiko luonnon läsnäoloa vahvistaa esimerkiksi kodissasi? Tai voisitko kokeilla jotain aivan uutta tapaa olla ja toimia luonnossa?   

Vinkkejä omiin luonnollisiin hetkiisi voit saada meneillään olevan omaishoitajien teemakuukauden materiaaleista. Teemakuukauden nettisivuille on koottu tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja keinoista päästä niihin käsiksi.   

Sivuilta pääset osallistumaan lisäksi omaishoitajien valokuvahaasteeseen. Lähde luontoon, ota valokuva omasta luontokokemuksestasi ja jaa se meille. Kuvien ja kokemusten kautta voimme yhdessä tuoda näkyväksi luonnon merkitystä arkeemme ja hyvinvointiimme.  

Eino Leinon johdattamana kohti keväistä luontoa.

Minä kuulen, kuink´
kukkaset kasvavat 
ja metsässä puhuvat puut. 
Minä luulen, nyt kypsyvät unelmat 
ja toivot ja tou´ot muut.

– Eino Leino