Kahdeksan vinkkiä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille

Ammattilainen, otatko työssäsi huomioon asiakkaasi hoitoon osallistuvan omaisen? Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset kohtaavat heitä jatkuvasti. Yleensä huomio on omaishoidettavassa, eikä omaishoitajaa ajatella sen kummemmin. Kuormittavassa tilanteessa oleva omaishoitaja voi kuitenkin itsekin olla avun tarpeessa tai sairas.
Omaisten hoivavastuu lisääntyy yhteiskunnassa. Omaishoitajat ja läheisistään huolehtivat ovat etenevää muistisairautta sairastavien puolisoita, vanhemmistaan huolehtivia työikäisiä tai esimerkiksi vaikeasti vammaisten lasten äitejä ja isiä. Omaishoitajien hyvinvointi on meidän kaikkien etu.
Tässä on kahdeksan vinkkiä, joiden avulla voit tukea läheisistään huolehtivien hyvinvointia:
- Kysy kohtaamaltasi omaishoitajalta, kuinka hän itse voi.
- Auta omaishoitajaa miettimään, miten hän voi sisällyttää arkeensa omalle hyvinvoinnilleen tärkeitä hetkiä – edes pieniä.
- Auta omaishoitajaa kiinnittämään huomiota myös omaishoidon myönteisiin puoliin ja voimavaroihin, jotka kantavat eteenpäin.
- Kartoita omaishoitajan palvelupolut ja ohjaa häntä tarkastelemaan omaa tukiverkostoaan.
- Ohjaa omaishoitaja vertaistuen piiriin. Vertaistuen mahdollisuuksista kannattaa kertoa, vaikka kaikki eivät sen pariin hakeudukaan.
- Kuuntele omaishoitajaa. Aina ei tarvita ratkaisuja.
- Luota siihen, että omaishoitaja on oman elämänsä paras asiantuntija.
- Pidä tuntosarvet herkkinä ja tunnista tilanne, jossa omaishoitaja ja/tai hoidettava tarvitsee apua.
Kaipaatko lisää työvälineitä? Tutustu omaishoitajat.fi-verkkosivuston Työvälineitä ammattilaisille(avautuu uuteen ikkunaan) -osioon. Sivustolta löytyy esimerkiksi Omaishoitajien mielen hyvinvoinnin tukeminen -verkkokurssi, joka on tarkoitettu kaikille omaishoitajia kohtaaville. Kurssi on maksuton. Voit suorittaa verkkokurssin itsellesi sopivalla hetkellä tai tutustua siihen pienissä osissa.
Siirry verkkokurssille alla olevasta linkistä:
Omaishoitajien mielen hyvinvoinnin tukeminen(avautuu uuteen ikkunaan)