Siirry sisältöön

Iloa ja ystävyyttä!

Juuri käynnistynyt teemakuukausi nostaa esiin tärkeän aiheen – ilon ja ystävyyden. Omaishoitajien vertaistapaamisissa ilo ja ystävyys kulkevat usein käsi kädessä.  

Yhteiset ilon hetket vahvistavat ystävyyssuhteita, ja ystävyys puolestaan luo luottamuksellisen ympäristön, jossa voi puhua vaikeistakin asioista, mutta myös nauraa, rentoutua ja tuntea yhteenkuuluvuutta.   

Omaishoitajayhdistysten vertaisryhmiin osallistui viime vuonna yli 6 000 omaishoitajaa. Osallistuneilta kysyttiin, mitä hyötyä he saivat osallistumisestaan.  

Miten ilo ja ystävyys näkyivät heidän vastauksissaan? 

Ilo näyttäytyi ryhmissä ennen kaikkea yhteisen tekemisen, naurun ja rentoutumisen kautta. Monelle nämä hetket olivat arjen kohokohtia ja antoivat voimia jaksaa omaishoitajana.  

Omaishoitajat nostivat vastauksissan erityisesti seuraavia asioita esiin: 

  • Virkistys ja mielekäs toiminta: Ryhmätoimintaan liittyvät aktiviteetit, kuten liikunta, kädentaidot ja yhteiset retket, koettiin hauskana ja virkistävänä ajanvietteenä. Ne tarjosivat hetken irtioton arjesta ja mahdollisuuden rentoutua. 
  • Hauskat hetket: Moni mainitsi ryhmässä koetut nauruntäyteiset hetket tärkeiksi. Nauru auttoi purkamaan stressiä ja toi hyvää mieltä. 
  • Pienet ilot arjessa: Yhteiset kahvittelut, keskustelut ja rennot hetket saivat osallistujat tuntemaan iloa ja keveyttä arjessa. 
  • Onnistumisen kokemukset: Uusien taitojen oppiminen ja itsensä ylittäminen toivat iloa ja tyytyväisyyttä. 

“On mukava päästä hetkeksi irti arjesta ja nauraa yhdessä. Se tekee hyvää!” 

Ystävyys näkyi ryhmissä vahvana tukiverkkona ja merkityksellisten ihmissuhteiden syntymisenä. Ryhmä tarjosi kaivattua sosiaalista kanssakäymistä ja tuki jaksamista. Vastauksissa korostuivat: 

  • Samanhenkisyys ja ymmärrys: Ryhmä tarjosi mahdollisuuden tavata ihmisiä, jotka ovat samassa elämäntilanteessa ja ymmärtävät toistensa arjen haasteet. Tämä yhteys muodostaa vahvan pohjan ystävyyssuhteille. 
  • Uudet ystävyyssuhteet: Moni kertoi löytäneensä ryhmästä uusia ystäviä, mikä oli heille erityisen tärkeää, koska omaishoitajan roolissa on jäänyt yksin. 
  • Tuki ja auttaminen: Ryhmässä syntyneet ystävyyssuhteet näkyivät myös haluna auttaa omilla kokemuksilla toisia arjen haasteissa. 
  • Yhteydenpito tapaamisten ulkopuolella: Osa mainitsee, että ryhmässä syntyneet ystävyyssuhteet jatkuivat myös ryhmän ulkopuolella esimerkiksi viestittelyinä tai tapaamisina. 
  • Luottamus ja hyväksyntä: Ryhmässä syntyi luottamuksellisia suhteita, joissa voi jakaa henkilökohtaisia asioita pelkäämättä arvostelua. 

“Ystävyys syntyy yhteisestä ymmärryksestä. On helpottavaa tietää, ettei ole yksin.” 

Lue lisää ilosta ja ystävyydestä teemakuukauden sivuilta(avautuu uuteen ikkunaan).