Siirry sisältöön

Elämänmakua arkeen kulttuurista

Taide ja kulttuuri tuovat elämään sisältöä ja laatua. Koe ja nauti, osallistu ja tee itse tai tutustu ja löydä uusia ideoita taiteen ja kulttuurin pohjattomasta aarrearkusta.

Mistä asioista sinä nautit, saat elämyksiä tai elämänsisältöä arkeesi?

Hoidon ja hoivan väliin täytyy mahtua elämä

Taiteeseen ja kulttuuriin osallistuminen ja sen kokeminen lisää hyvinvointia. Kaikille saavutettavat kulttuuripalvelut, matalan kynnyksen taideharrastukset ja arjessa läsnä oleva kulttuuri tarjoavat uusia näkökulmia, elämyksiä ja virkistystä arjen keskelle.

Taiteesta ja kulttuurista:

  • iloa ja virkistystä
  • uusia näkökulmia elämään
  • selviytymiskykyä arkeen ja epätietoisuuden sietokykyä
  • vahvistusta itseluottamukseen ja itsestä huolehtimista
  • Lisäksi taiteen kokeminen alentaa stressiä ja vähentää loppuun palamisen riskiä

Yhteistä iloa:

Yhteiset taidetuokiot voivat tuoda sekä omaishoitajalle että läheiselle hengähdystauon arkeen ja vahvistaa tunneyhteyttä. Esimerkiksi yhteinen musiikin kuuntelu parantaa mielialaa, vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä.

Mikä voi estää osallistumista:

Kokemuksen ja tottumuksen puute käydä kulttuuritilaisuuksissa, yksinäisyys tai seuran puute, fyysiset tai sosiaaliset esteet tai epävarmuus kulttuuritarjonnasta ja sen sisällöistä.

Kuva, jossa neljä ihmistä musisoi.

Omaishoitaja ei voi lähteä mielensä mukaan minne tahansa kulttuuririentoihin milloin tahansa. Silti on paljon mitä voi ainakin kokeilla.

Kirjastoon

Tiedätkö, että kirjastoon pääsee aina? Suoraan kotoa tietokoneella, tabletilta tai älypuhelimella.

Paras valtakunnallinen kirjastolinkki(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun), josta löytyvät kaikki Suomen kirjastot, hauska Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu ja Kirjasampo, josta saa kirjavinkkejä aikuisille. Sivupiiristä puolestaan saa lukuvinkkejä lapsille.

Kysy kirjastonhoitajalta(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun) -palvelussa voit kysyä kirjastonhoitajalta mitä tahansa itse, tai voit selata aiempia vastauksia. ”Mille kielille Leena Lehtolaisen kirjoja on käännetty?” ”Mitä Haminan mursulle tapahtui?”

Etsitkö romaaneja, joissa käsitellään omaishoitoa? Laita hakusana ”omaishoito” Kirjasampoon(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun). Lukuvinkkejä aikuisille.

Haluaisitko lukea lapsellesi tai lapsenlapsellesi selkokirjan? Laita hakusanat ”lasten selkokirja” Sivupiiriin(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun). Lukuvinkkejä lapsille ja nuorille.

Kansalliskirjasto(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun) on aarreaitta, jossa voit tutkia vanhoja sanomalehtiä ja pienpainatteita, etsiä vanhan aapisesi tai lukea klassikkokirjoja. Lähde retkelle menneisyyteen!

Saavutettavuuskirjasto Celiasta(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun) saa lukemisesteisille maksutta esimerkiksi äänikirjoja. Vaikka et liittyisikään asiakkaaksi, käy kurkkaamassa Celian mainiot kirjavinkit, esimerkiksi senioreille(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun). Celian valikoimassa on yli 45 000 kirjaa eri aloilta. Kysy lisää liittymisestä omasta kirjastostasi.

Lue, katsele, kuuntele

Vaikea päästä kirjastoon? Kaiva esiin kirjastokorttisi ja sen PIN-koodi. Pääset e-kirjastoon (siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun)heti.

Lähde esimerkiksi kuuntelemaan äänikirjoja, lukemaan aikakaus- ja harrastuslehtiä, selailemaan klassikoita, nauttimaan musiikista, katselemaan videoita ja osallistumaan verkkokursseihin.

Konserttiin

Konsertti-ilta kotisohvalta. Nauti Helsingin kaupunginorkesterin konsertista(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun) suorana tai tallenteena.

Museoon

Suomen kansallismuseoon voi tutustua myös digitaalisesti, joihinkin esineisiin myös katsomalla videon. Tutki perusnäyttelystä (siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun)valikoituja esineitä tai tutkijoiden valitsemia teemoja.  

Palapelejä ja tietovisoja – Viihdy kansallisomaisuutemme parissa. Suomen Kansallismuseon sivuilla voit esimerkiksi koota palapelejä(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun), tehdä omia taideteoksia kokoelman esineistä tai järjestää historiallisia esineitä aikajärjestykseen.

Espoon modernin taiteen museon EMMAn verkkosivuilla(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun) on mahdollisuus tutustua taiteilijahaastatteluihin, ajankohtaisiin keskusteluihin ja museon ohjelmaan liittyviin taide- ja muotoilusisältöihin saavutettavasti yhdessä paikassa. Sivulla on videoita, haastatteluita, podcasteja ja artikkeleita, jotka tuovat uusia näkökulmia taiteeseen ja muotoiluun.  

Arkistoon

Kiinnostavatko kotimaiset valokuvat, kartat, taide, historia?

Laita kokeeksi esimerkiksi hakusana Kaivopuisto Finnaan ja voit tutkia maalauksia, piirroksia, karttoja ja valokuvia Helsingin vanhimpiin kuuluvasta puistosta 1800-luvulta alkaen. Tai voit vaikka selvittää, mitkä kirjat käsittelevät tätä Ullanlinnan kupeessa olevaa vihreää keidasta. Valitse omat hakusanasi!

Finna on hakupalvelu(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun), joka kokoaa yhteen paikkaan satojen kotimaisten arkistojen, museoiden ja kirjastojen ainutlaatuisia sisältöjä. Finna on koti Suomen miljoonille kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Heittäydy tutkimaan!

Finnassa on näkyvissä esimerkiksi yli 42 000 taideteosta ja yli esinettä Kansallisgallerian kokoelmista eli -Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon aarteita.

Näyttelyyn

Harmittaako, kun et pääse käymään missään näyttelyssä? Käy Digimuseon näyttelyissä(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun) vaikka nyt.

Voit tutkia esimerkiksi, miltä Turun Luostarinmäki näytti vuonna 1827 tai tarkastella vuonna 1931 valmistuneen Eduskuntatalon arkkitehtuuria. Samalla voit pistäytyä kuuluisan panimosuvun vuonna 1842 valmistuneessa arvotalossa Helsingin Bulevardilla. Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseo on myös taidemuseo.

Eläviin kuviin

Muista myös vanha tuttu Yle Areena, jossa voit katsella ja kuunnella radio- ja televisio-ohjelmia, elokuvia ja podcasteja sekä suorana että tallenteena. Yle Areena – Enemmän kuin ehdit katsoa ja kuunnella | TV | Areena | yle.fi(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun)

Useasti palkitusta Ylen Elävästä arkistosta löydät historiallista ja viihdyttävää televisio-, radio- ja valokuva-aineistoa. Elävässä arkistossa on videokuvaa, tv-ohjelmia ja vanhoja filmejä noin 4 300 tuntia ja äänitallenteita ja radio-ohjelmia noin 2 500 tuntia. Niitä taustoittaa yli 13 000 artikkelia.

Katso vaikka millainen oli näyttelijä Tauno Palo perheen parissa vuonna 1973. Elävä arkisto – yle.fi(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun)

Kiinnostaako musiikki ja sen historia? Ylen Soivassa arkistossa on tuhansia äänitteitä. Voit kuunnella konsertteja, studiotuotantoja ja radio-ohjelmia sekä lukea niihin liittyviä tekstejä.

Kuuntele esimerkiksi Jean Sibeliuksen harvinainen haastattelu. Yle Soiva arkisto | Yle Areena – podcastit(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun)

Kirjoita

Oletko innokas kirjoittaja ja sinulla on paljon muistoja, joita haluaisit jättää jälkipolville?

Osallistu Suomen Kirjallisuuden Seuran arkistokeruisiin! SKS kerää jatkuvasti aineistoa(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun). Keruun aiheena voi olla vaikka sanomalehtien lukeminen osana arkea, hääperinteet tai pula-ajan muistot.

Arkistoon tallennetut kirjoitukset vaikuttavat siihen, mitä omasta ajastamme myöhemmin muistetaan ja miten sitä tulkitaan.

Mitä muuta?

Onko talous tiukoilla, mutta haluaisit silti mennä joskus teatteriin tai konserttiin? Ehkä olet oikeutettu Kaikukorttiin, jolla voit hankkia maksuttomia pääsylippuja kulttuuritapahtumiin. Tarkista asia täältä.(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun)

Pääsisitkö joskus lähtemään vaikka taidenäyttelyyn, mutta et halua mennä yksin? Tarkista onko asuinpaikallasi Kulttuuriluotsi-toimintaa(siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun).

Kulttuuriluotsit saattavat, avustavat tarvittaessa ja toimivat vertaisoppaina kulttuurikohteissa yksittäisille henkilöille ja pienille ryhmille. Toiminta on maksutonta, mutta matkakulut tai mahdolliset pääsyliput kukin maksaa itse.

Tavallinen harrastajapohjalta kulttuuria tunteva ihminen on mutkaton opas.

Täytä Taidepassi

Listaa Taidepassiin, millaista kulttuuria harrastat. Mitä taide-elämyksiä koet ja miten ne vaikuttavat sinuun.

Tästä saat Taidepassin tulostettavan version.

Taidepassi innostaa miettimään taiteen vaikutuksia hyvinvoinnillesi.

Taide houkuttelee ajattelemaan uusiksi ja avartamaan pinttyneitä ajattelutapoja

Arto O. Salonen