Älä jää yksin
Sosiaalinen elämä voi omaishoitoperheissä keskittyä hoidon ja hoivan ympärille. Omista, itselle tärkeistä ihmissuhteista on hyvä pitää huolta.
Onko sinulla riittävästi ihmisiä ympärilläsi tukemassa SINUN hyvinvointiasi ja jaksamistasi?
Läheisen hoitamiseen liittyy paljon asioita, joihin tarvitaan toisten ihmisten tukea. Jos sinulla ei ole esimerkiksi ketään kenen kanssa puhua hoitamiseen liittyvistä vaikeista asioista ja siihen liittyvistä moninaisista tunteista, voi kokemuksesi yksin jäämisestä ja yksinäisyydestä vahvistua.
Tarvitsemme yhteyttä muihin pysyäksemme hengissä
Eemeli Hakoköngäs
Yhteys toisiin ihmisiin on perustarve, hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta yksi keskeisimmistä. Ihmissuhteissa laatu on useasti määrää tärkeämpi. Yksikin hyvä ja luotettava ihminen voi antaa sinulle jo paljon voimavaroja.
Toisaalta monipuolinen sosiaalinen verkosto vastaa parhaimmillaan erilaisiin arjen tarpeisiin. Voimavaroja antavia ihmissuhteita voit löytää niin ystävistä ja läheisistä kuin vertaisista, ammattilaisista tai vapaaehtoisista. Tärkeintä on, että et koe jääväsi yksin!
Piirrä ihmissuhteesi kartalle
Omaishoitoperheissä tarkastellaan sosiaalisia verkostoja usein vain apua tarvitsevan läheisen tarpeiden kautta. Omaishoitajan olisi kuitenkin hyvä pysähtyä pohtimaan myös omia merkityksellisiä ihmissuhteitaan.
Harjoitus: Omat ihmissuhteeni kartalla
Sijoita paperin keskelle itsesi ja piirrä ympärille sosiaaliset kontaktit: läheisemmät sisäkehälle, etäisemmät kauemmas keskustasta. Mieti läpi ne ihmiset, jotka koet osaksi omaa arjen verkostoasi: sisko, veli, lähiystävät, vanhat työ- tai opiskelukaverit, ehkä vertaiskahveilla tavattava porukka. Mistä suhteista saat voimavaroja? Voit myös miettiä millä asioilla omaa verkostoa voisi tarvittaessa täydentää.
Piirtäminen voi auttaa tekemään näkyväksi myös ihmissuhteiden kipupisteitä. Onko elämässäsi ihmisiä, jotka vievät paljon aikaa ja energiaa, mutta eivät anna voimia? Onko joku ihminen jäänyt etäämmälle, vaikka haluaisit pitää hänet elämässäsi?
Joskus kartta saattaa havahduttaa siihen, miten koko sosiaalinen elämä pyöriikin vain omaishoidon ympärillä. Lähiverkosto muodostuu enää hoitotilanteeseen liittyvistä kontakteista, ja omat ystävät ovat jääneet tahattomasti ulkokehälle.
Kontaktien lukumäärään ei kannata liikaa keskittyä. Toisilla on jo valmiiksi laajempi perhe tai suku kuin toisilla. Toiset ylipäätään tarvitsevat enemmän ihmisiä ympärilleen.
On myös luonnollista, että verkosto on eri aikoina erilainen. Jotkut ihmiset ovat olleet jossain elämänvaiheessa tärkeitä, mutta heidän roolinsa ei ehkä olekaan enää niin suuri. ”Se ei tarkoita, etteivät nuo ihmiset olisi olleet merkityksellisiä.”