Siirry sisältöön

Tunteet kompassina

On normaalia surra, pelätä ja ahdistua, kun läheinen sairastuu tai vammautuu.

  • Miltä sinusta tuntuu, omaishoitaja?
  • Mitä tunteita läheisen sairastuminen tai vammautuminen sinussa herättää?
  • Miltä sinusta tuntuu olla läheisesi auttaja ja tukija?
Tunnesanoja

Tunteet voivat olla ristiriitaisia. Rakastat läheistäsi, mutta samaan aikaan vihaat hänen sairauttaan.

Kaikki tunteet kertovat tärkeistä asioita. Toisia tunteita voi olla vaikeampi hyväksyä kuin toisia. Tunteita voi kuitenkin oppia tunnistamaan, käsittelemään ja säätelemään.

Molemmilla on tunteet

Tunteet syntyvät vuorovaikutuksessa. Ne ovat aina läsnä, kun olemme toistemme kanssa tekemisissä. Toisia ihmisiä ei voi kohdata ilman, että tunteet ovat muodossa tai toisessa läsnä.

Tunteet ovat vahvasti läsnä omaishoitotilanteissa. Sairaus voi herättää paljon hämmentäviä ja vaikeita tunteita. Omaa avuntarvetta voi joskus olla vaikea käsitellä.

Myös sinulla omaishoitajana on oikeus omiin tunteisiin. Myös sinulla on oikeus suruun, pelkoon ja epävarmuuteen, mutta myös iloon ja mielihyvään. Tunteita ei aina voi tai halua käsitellä apua tarvitsevan läheisen kanssa.

Jokainen tuntee ja ilmaisee tunteita eri tavalla. Joskus tunteiden ilmaisusta voi myös syntyä väärinkäsityksiä tai ristiriitojakin. Siksi onkin tärkeää, jos voisitte jutella yhdessä tunteista, joita sairaus, auttaminen ja avun vastaanottaminen teissä herättää.

  • Tuntuuko jokin tunne sinusta erityisen vaikealta?
  • Onko jokin tunne helpompi hyväksyä?
  • Miten pystyisitte molemmat käsittelemään omia tunteitanne?

Katso alla oleva ”En ole tunteideni kanssa yksin” -video (Youtube). Videon on tehnyt Tunne voimavarasi-hanke.

Tunteiden kanssa pärjää

Vaikka tunteet tuntuisivatkin vaikeilta, voi niiden kanssa oppia elämään. Tunteita ei aina ole helppo sanoittaa, mutta sitä voi opetella. Tunteisiin voi vaikuttaa esimerkiksi toiminnan kautta.

Meillä jokaisella on oma tapamme kokea tunteita. Samoin meillä on erilaisia keinoja käsitellä ja pärjätä tunteiden kanssa. Toisia auttaa puhelu ystävän kanssa, toisia helpottaa musiikki, joku toinen helpottaa oloaan luonnossa liikkuen.

  • Mitä on sinun tapasi käsitellä tunteita?

On myös tärkeä huomioida, että tunteet ja teot ovat eri asia. Joskus tunteet yrittävät lyödä yli. Lue lisää Tunne vaaka-kirjasesta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Kirjanen on tarkoitettu ennaltaehkäiseväksi tilanteisiin, jotka pitkään jatkuessaan voivat johtaa omaishoitajan uupumukseen ja sitä kautta joko itsensä tai hoidettavan läheisen kaltoinkohteluun.

Lue lisää oppaasta Näe ja opi vahvuutesi! Tunteiden ristiaallokossa.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Kuuntele podcast

Omaishoito aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Onko minulla omaishoitajana esimerkiksi oikeus ottaa omaa aikaa, vaikka läheinen tarvitsee minua? Keskustelemassa Andrea Lorenz-Wende ja Marjo Ring.

Tästä voit lukea keskustelun tekstiversion.

Älä jää yksin tunteidesi kanssa. Juttuseuraa voi löytyä lähipiiristä tai Omaishoitajaliiton jäsenyhdistysten vertaistukiryhmistä.