Mielen palautumiskyky auttaa vaikeuksissa
Mielen joustavuutta tarvitaan erityisesti elämän vastoinkäymisissä. Vaikka resilienssi on ominaisuus, sitä voi vahvistaa. Tässä hyvänä tukena ovat ihmissuhteet. Kannattaa myös opetella ottamaan apua vastaan.
Joku selviää isoistakin elämänmullistuksista pudistelemalla pölyt harteilta. Jonkun toisen pienikin vastoinkäyminen vie murheen alhoon.
Mielen selviytymiskyky on erilainen eri ihmisillä ja lisäksi se vaihtelee eri elämänvaiheissa. Ihmisiä virkistävät, vahvistavat, kuormittavat ja lamauttavat eri asiat.
Selviytyminen vaikeuksista vahvistaa
Jokaisen ihmisen elämässä on vaikeuksia. Kukaan ei luonnollisestikaan halua ongelmia elämän varrelle, mutta ne ovat osa matkaa.
Kun selviämme vastoinkäymisistä, olemme hiukan vahvempia tai taitavampia kuin ennen. Siitäkin huolimatta, että jotkut asiat ovat voineet satuttaa, pysäyttää, jopa lamauttaa.
Miten sinä omaishoitajana selviät hyvinvoivana arjen aallokossa, kun elämässäsi on haasteita ja vastoinkäymisiä?
Hyvät ihmissuhteet lisäävät palautumiskykyä
Saatat omaishoitajana kokea itsesi joskus yksinäiseksi. Muuttunut elämäntilanne, huoli ja vastuu hoitotyöstä voivat pienentää sosiaalista verkostoasi.
Yksinäisyys heikentää hyvinvointia sekä mielen joustavuutta ja aiheuttaa jopa psyykkistä kipua. Yksinäisyys on tunnustettu viime vuosina suureksi terveysriskiksi.
Pidä siis kiinni ystävistäsi. Ihmisten tuki auttaa ylläpitämään mielen joustavuutta.
Myös hyvällä parisuhteella on iso merkitys. Vaikeudet on helpompi kestää, kun rinnalla kulkee läheinen.
Opi ottamaan apua vastaan
Kun elämässäsi on vaikea tilanne, on hyvä kuulostella omia rahkeitaan.
Pärjäätkö yksin? Voisitko harkita pyytäväsi apua? Oppisitko ottamaan tukea vastaan? Avun pyytäminen on olennainen osa resilienssiä.
Voimavarat on mahdollista löytää uudelleen. Kun sinulla on luotettavia ja turvalliseksi koettuja ihmisiä lähelläsi, tukea on helpompi pyytää.
Kun tunnistat omat rajasi ja tarvittaessa osaat pyytää apua, sinun on helpompi luottaa omaan selviytymiseesi.
Riittävän hyvä on tarpeeksi
Kannattaa miettiä, missä voit madaltaa omia vaatimuksiasi.
Mistä olet valmis tinkimään? Milloin voit mennä sieltä mistä aita on matalin? Minkälaisena koet riittävän hyvän arjen?
Hyvinvoinnin kannalta olennaisia perusasioita ovat uni, ravinto, liikunta ja lepo eli palautuminen.
Väsyneenä ja turhautuneena voi olla hankala pitää mielessä, että olet selvinnyt vaikeista tilanteista ennenkin.
Myös ihmissuhteet, oma aika ja harrastukset, jotka mahdollistavat hetken hengähdystauon, ovat asioita, joihin voit itse vaikuttaa.
Kiitä itseäsi, kun löydät vaikka vain pienenkin asian, jossa onnistuit.
Kysymyksiä sinulle omaishoitaja:
Pohdi hetki tärkeitä ihmissuhteitasi; suhdetta puolisoosi, lapsiisi, ystäviisi jne. Mitkä yhdessä tekemänne asiat tuottavat innostumista, onnistumista tai jaksamista?
- Koetko, että ihmissuhteissasi on riittävästi jaettuja myönteisiä kokemuksia ja tunteita, joiden varassa selviät myös arjen vastoinkäymisistä?
- Pysähdy miettimään aiempia vaikeita tilanteita tai isoja muutoksia. Mikä auttoi selviytymään? Keneltä tai mistä sait tukea? Voisitko soveltaa aiempia selviytymiskeinojasi uudessa tilanteessa? Voisitko itse tarjota apua, jos sinulla on siihen voimia?
- Onko sinulla jokin voimaa antava motto? Millainen mottosi on?