Siirry sisältöön
peltomaisema

Itsemyötätunto

Osoitamme usein myötätuntoa niille, joilla on vaikeuksia tai niille, jotka epäonnistuvat. Itselle saatamme kuitenkin samankaltaisessa tilanteessa puhua hyvin ankarasti.

Myötätunto on tunteiden jakamista, aitoa kohtaamista ja tekoja toisen hyväksi. Se vaikuttaa elämänlaatuun, muovaa yhteiskuntaamme inhimilliseksi ja on perusta hoivatyölle. Autamme läheisiämme myötätunnosta, koska haluamme toisille hyvää. Miksi myötätuntoa on niin vaikeaa suoda itselle? 

Jonkun muun epäonnistuminen saa meidät kannustamaan ja piristämään häntä. Toisen avuntarvetta emme kyseenalaista, vaan olemme valmiita auttamaan. Suhtaudumme toisen väsymiseen myötäeläen ja kehotamme taukoon.  

Mutta onko puhe itseä kohtaan vastoinkäymisissä ystävällistä ja kannustavaa? Vai syyttelevää ja latistavaa?  

Itsensä hyväksyminen on kaiken perusta 

Itsemyötätunto ei ole ihmisen ominaisuus, vaan siihen vaikuttavat monet ulkopuoliset seikat, kuten yhteiskunta, lapsuuden ympäristö sekä läheiset ihmiset. 

Mikäli lapsena ei ole saanut tilaa ja hyväksyntää kaikille tunteilleen, voi myötätuntoinen suhtautuminen itseen olla aikuisena vaikeaa. Itsemyötätunnon perusta on itsensä arvostaminen ja hyväksyminen sellaisena kuin on.  

Itsemyötätuntoa kuitenkin voi ja kannattaa kehittää. Siitä on hyötyä sekä itselle että muille. Myötätunto itseä kohtaan on pohja aidolle myötätunnolle toisia kohtaan. 

Ajatus happinaamarista ensin itselle ja vasta sitten toiselle toimii tässäkin.

Itsemyötätunnon kehittäminen lisää hyvää oloa, eivätkä negatiiviset ajatukset pääse valtaamaan mieltä. Myötätuntoinen suhtautuminen itseen auttaa selviytymään elämän vastoinkäymisistä.

Itsemyötätunto ehkäisee myötätuntouupumusta, mikä on riskinä etenkin läheistään auttavilla. Myötätuntouupumusta on tutkittu ilmiönä varsinkin ammattiauttajilla. On hyvin inhimillistä, että toisten tragediat vaikuttavat meihin aina jollain tavalla. 

Myötätuntouupumuksen merkkejä ovat väsymys ja fyysiset oireet kuten päänsärky, uniongelmat, mielialan lasku, kyynisyys, uskonpuute, muistiongelmat ja välttely. Uupumuksen merkkien ilmaannuttua on syytä pysähtyä ja muuttaa jotain arjessaan sekä hakea tarvittaessa apua.   

Harjoittele itsemyötätuntoa:

  • Puhu itsellesi yhtä kannustavasti ja lempeästi, kuin puhuisit parhaalle ystävällesi.
  • Pysähdy joka päivä ja kysy mitä tarvitset ja haluat juuri tänään.
  • Kaikki tunteet kuuluvat elämään, saat tuntea kuten tunnet.
  • Laske rimaasi ja opettele menemään sieltä, missä aita on matalin.
  • Tee joka päivä jotain itsellesi mieluista ja hyvää oloa tuottavaa.
  • Olet tehnyt parhaasi ja se riittää.
  • Hyväksy asiat, joille et voi juuri nyt tehdä mitään.
  • Pyydä apua, kun sitä tarvitset.
  • Olet arvokas sellaisena kuin olet, tekemättä mitään.

Itsemyötätunto on lempeää ja ystävällistä suhtautumista itseä kohtaan erityisesti silloin, kun on vaikeaa. Millaisia ajatuksia itsemyötätunto sinussa herättää? Kuuntele podcast, jossa aiheesta ovat keskustelemassa Andrea Lorenz-Wende ja Marjo Ring.

Lue tekstiversio podcastista (pdf).

Lue lisää itsemyötätunnosta oppaasta Näe ja opi vahvuutesi! Itsemyötätunnosta voimaa.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)