Siirry sisältöön
kiviä meressä, vaahotava vesi ympärillä.

Varautuminen ja yllättävät tilanteet omaishoidossa

Miten varautua esimerkiksi tilanteeseen, jossa omaishoitaja on itse sairaana.

Mitä jos omaishoitajalle sattuu jotain?

Vinkkejä omaishoitajan sairastumiseen varautumiseen

  • Ota asia puheeksi mahdollista omaishoidon sopimusta tehdessä.
  • Nimeä lähipiiristä luottohenkilö, jolla on esimerkiksi kodin vara-avain ja tieto mitä läheisen tavaroista tilapäishoidossa tarvitaan.
  • Laita tärkeät tiedot läheisen hoidosta ylös ja kokoa ne yhteen kotoa helposti löytyvään kansioon.
  • Sekä omaishoitajan että hoidettavan kannattaa tallentaa hoitotahto Omakantaan
  • Omaishoitotilanteesta voit laittaa tietoa esimerkiksi omaishoitajakorttiin lompakkoon ja tiedon hoidettavasta omaan puhelimeen.
  • Sairaalapassi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) voi toimia esimerkiksi kehitysvammaiselle läheiselle kommunikaation tukena, jos hän joutuu yllättäen sijaishoitoon.

Lähellä-lehden Miten varautua yllättäviin tilanteisiin -jutussa kerrotaan esimerkiksi, miten järjestetään omaishoidettavan tärkeimmät tiedot auttajia varten. Artikkeli Lähellä-lehdessä 1/2023(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Varautuminen on omaishoitoperheissä tärkeää. Joka kodissa pitäisi pystyä hätätilanteessa olemaan kolme vuorokautta eli 72 tuntia omillaan. Kotivaraan kuuluu esimerkiksi ruokaa, vettä ja taskulamppuja. Lue lisää aiheesta Lähellä lehden artikkelista(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Vakuutukset ja korvaukset

Omaishoitajan tapaturmavakuutus. Hyvinvointialueella on velvollisuus ottaa sopimusomaishoitajille tapaturmavakuutus. Vakuutusyhtiö voi kuitenkin pitää omaishoitajan onnettomuutta kotitapaturmana, eikä suinkaan työtapaturmana, ellei ole tarkka tapaturmailmoitusta tehdessään. Lakimies Yrjö Mattila kertoo omaishoitajien tapaturmavakuutuksesta: Artikkeli Lähellä-lehdessä 2/2021(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Vakuutukset ja korvaukset tapahtuman sattuessa. Lakimies Yrjö Mattilan tulkinnan mukaan kunta on omaishoitajan ”työnantajana” vastuussa ja korvausvelvollinen vahingoista, jotka ovat sattuneet sopimusomaishoitajan tai sijaishoitajan hoitotyössä sattuneista virheistä. Artikkeli Lähellä-lehdessä 4/2017(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Videolla vinkkejä arjen turvallisuudesta

Omaishoitotilanteisiin turvallisuusvinkkejä alla YouTube video(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), Omaishoitajaliitton Pilvi Nummelinin puheenvuoro seminaarista marraskuussa 2023.