Siirry sisältöön

Asumisen turvallisuus

Suurin osa tapaturmista ja vahingoista sattuu kotona, ja moni olisi ehkäistävissä. Vaaratilanteisiin varautuminen lisää sekä omaishoitajan että hoidettavan turvallisuutta.

Ennakoimalla haasteita voit vaikuttaa läheisesi elämänlaatuun ja mahdollisuuksiin asua kotona. Hyvää perustietoa asumisen turvallisuudesta on kerätty osoitteeseen Kotitapaturma.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) sekä Suomen Punaisen Ristin Vinkkejä arjen turvallisuuteen -sivuille(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Onko kodissa ensiapuvälineitä, ovatko kulkuväylät vapaat ja vaaralliset tuotteet turvallisessa paikassa?

Asunnon sopivuus käyttöösi

Onko asuntosi turvallinen ja toimiva? Sopiiko se sinun ja perheenjäsentesi tarpeisiin? Palveleeko asunto, vaikka kuntosi heikkenisi? Vanheneminen.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) sivustoilla on tietoa mm. ennakoinnista asumisen muutoksiin. Vanhustyön keskusliiton Tarja Siltasen puheenvuoro ikääntymiseen varautumisesta löytyy tallenteena YouTubesta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Ara myöntää avustusta iäkkäille (yli 65-vuotiaille) tai vammaisille henkilöille heidän omakotitalonsa tai omistamansa asunnon korjaamiseen. Avustuksen tarkoituksena on parantaa iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia kotona asumiseen. Lisää tietoa ARAn sivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) on tarkoitettu yli 65-vuotiaille, jotka pohtivat asuntonsa muutoksia.

Paloturvallisuus

Palovaroitinten ja liesivaroittimien varmistus on tärkeää. Kodissa tulisi olla sammutuspeite ja suunniteltuna se, miten hätätapauksessa pääsee poistumaan nopeasti. Suomen pelastusalan keskusliiton sivuilta on Kodin turvallisuuden tarkistuslista(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) sekä opastusta Miten pelastan vammaisen ihmisen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Jos läheisen kotiin on kertynyt runsaasti tavaraa ja paloturvallisuusriskiä on vaikea hallita, voit tehdä huoli-ilmoituksen tai ilmoituksen ilmeisestä palonvaarasta tai muusta onnettomuusriskista(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Paras tapa lisätä paloturvallisuutta on varautuminen ja ennakointi. Erikoistutkija Tarja Ojala kertoo Lähellä-lehden artikkelissa 1/2023(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), miten kodeissa voidaan tehokkaimmin parantaa turvallisuutta ja mitä erityisasioita omaishoitoperheissä on huomioitava. Teknisistä ratkaisuista voi lukea Teknologia tuo turvaa -sivulta.

Kaatumisen ennaltaehkäisy

Joka vuosi Suomessa noin tuhat ihmistä kuolee kaatumisen seurauksiin. Iän myötä riski kaatua tai pudota kasvaa. Tapaturmia voi ehkäistä poistamalla kotoa vaaratekijöitä ja vahvistamalla lihaskuntoa.

Kotona kulkuväylillä tulee olla hyvä valaistus, turhat tavarat ja matot tulee varmistaa sopiviksi tai poistaa. Tuet, kahvat ja kaiteet tuovat lisäturvaa. Sopivat sisäkengät ja ulkona liukkaalla kengissä käytettävät nastat estävät kaatumisia.

Monet sairaudet ja lääkkeet altistavat kaatumisille. Sairauksien hyvä hoito ja kuntoutus ovat oleellisia. Näkö on syytä tarkistuttaa säännöllisesti. Lääkkeiden sivuvaikutuksista pitää keskustella lääkärin kanssa, ja alkoholia käyttää maltillisesti.

UKK-Instituutin sivuilla(siirryt toiseen palveluun) löytyy kaatumisseulan tarkistuslista ja vinkit kaatumisen ehkäisyyn iäkkäille ja heidän läheisilleen.

Muu turvallisuus

Mitä jos omaishoitajalle sattuu jotain tai kodin sähköt katkeavat? Lisää tietoa on sivulla Varautuminen ja yllättävät tilanteet omaishoidossa.(avautuu uuteen ikkunaan)

Teknologisista ratkaisuista kodin turvallisuuteen löytyy lisää tietoa Teknologia tuo turvaa sivulta.

punainen tiilitalo.