Ajoturvallisuus
Autolla ajaminen on monelle pääasiallinen tapa liikkua. Ajokyvyn muutoksiin kannattaakin varautua.
Liikenneturvan Ajokunto ja terveys(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) -sivut on tehty avuksi itsearviointiin. Sivuilla on vinkkejä turvallisuuden lisäämiseen.
Varovaisuus liikenteessä
- Rattiin ei tule koskaan lähteä väsyneenä, huonovointisena tai tokkurassa.
- Pimeällä ajamista kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan.
- Jaloittelutaukoja on tarpeen pitää riittävän usein, jotta vireystila pysyy hyvänä, jäsenet vetreytyvät ja verenkierto elpyy.
- Läheisiä on hyvä kuunnella, sillä aina ei itse kykene arvioimaan omaa ajokykyään.
- Jos oma ajokyky mietityttää tai omaiset ovat huolissaan, on syytä hakeutua ajokyvyn arviointiin terveydenhuoltoon.
Läheisen huoli ajoterveydestä
Moni on huolissaan läheisensä ajokyvystä, mutta ei silti halua ottaa asiaa puheeksi. On hyvä muistaa, että ajamisen päättyminen ei aina ole lopullista, eikä lääkärille menoa tule välttää ajokortin menettämisen pelossa. Esimerkiksi piilevän sairauden esille tuleminen ja hoitaminen voi parhaimmillaan tukea ajokyvyn säilyttämistä.
Puhutaan ajoterveydestä -verkkomateriaali läheisille(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) sisältää tietoa ajoterveydestä, kysymyksiä ja vinkkejä huolen puheeksi ottamiseen.
Aiheesta lisää tietoa myös Lähellä lehden artikkelista 3/2023(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Muihin kulkutapoihin siirtyminen
On mahdollista, että kuljettajalle määrätään lääkärikäynnillä väliaikainen tai pysyvä ajokielto. Ajokortin menettäminen voi olla järkytys, mutta uusia hyviä liikkumistapoja saattaa löytyä joukkoliikenteestä, lähipiirin kyyditsemisavusta, palveluliikenteestä tai kuljetuspalvelusta. Keskustelut läheisten tai hyvinvointialueen asiakasohjaajan kanssa voivat tuoda esille erilaisia ratkaisuja. Oman auton käytöstä koituu usein paljon vuosittaisia kustannuksia jo pelkästään vakuutuksista, huolloista ja polttoaineesta. Kun niitä ei ole, säästöillä maksaa useammankin taksimatkan.
Joskus voi olla tarpeellista ja viisasta muuttaa asumaan lähemmäksi palveluja. Silloin myös toimintakykyä ylläpitävää kävelyä voi olla mahdollista lisätä arkiliikkumiseen.
Kunnilla on palveluliikennettä, joka on kaikille avointa aikataulun mukaista reittiliikennettä. Palvelulinja-autot ovat matalalattiaisia autoja, joihin on helppo nousta kyytiin myös pyörätuolin tai rollaattorin kanssa.
Kannattaa selvittää myös, onko oikeutettu hyvinvointialueen tuettuun kuljetuspalveluun (sotetaksi) tai Kelan terveydenhuollon matkakorvaukseen.
Uudet kulkutavat vaativat opettelua. Omalla alueella saatetaan esimerkiksi tarjota joukkoliikenteen maksuvälineiden käyttöön opastusta. Tarvittavat apuvälineet ja liukkaalla kelillä käytettävät liukuesteet auttavat tuomaan turvaa kävellessä.
Lisää tietoa Liikeneturvan Kun lopetat ajamisen -tarkistuslistasta (pdf)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).