Hyvää ystävänpäivää!
Vietätkö sinä ystävänpäivää vai onko se mielestäsi vain amerikkalaista hömpötystä?
Valentine´s Day on Yhdysvalloissa iso juhla ja sitä vietetään erityisesti romanttista rakkautta juhlistamalla. Mutta Wikipedian mukaan Yhdysvaltoihin juhlapäivä on rantautunut vasta 1800-luvulla. Sen juurien uskotaan periytyvän peräti antiikin Rooman ajoilta. Ennen Yhdysvaltoja juhlaa on vietetty jo satoja vuosia aiemmin Euroopassa, etenkin Ranskassa ja Englannissa.
Suomeen ystävänpäivä on saapunut vasta 1980-luvulla. Toisin kuin muissa maissa, Suomessa vietetään ystävänpäivää enimmäkseen ystävyyttä juhlistaen. Wikipedia ei kerro, miksi. Olemmeko kenties epäromanttinen kansa? Vai liittyykö tämä jotenkin tasa-arvoon? Vai unohtuiko meille kertoa, miksi juhlaa ylipäätään pitäisi viettää?
Oli niin tai näin, niin mielestäni ystävänpäivän vietto Suomessa on paikallaan ja juuri tällä konseptilla, mikä meille on muodostunut.
Ystävänpäivänä on hyvä hetki pysähtyä tarkastelemaan omaa sosiaalista verkostoaan. Unohdumme nimittäin helposti omaan kuplaamme, emmekä muista pitää yhteyttä ystäviin. Kiinnitin tähän huomiota vuodenvaihteessa, kun some-kanavilla moni kävi läpi mennyttä vuottaan ja mietti parannuksia seuraavalle vuodelle. Vähintään joka toinen halusi parantaa yhteydenpitoa ystäviin tänä vuonna.
Ystävyyssuhteet ovat tärkeitä. Ystävillä on suuri merkitys sekä henkiseen, että fyysiseen hyvinvointiimme, sen useat tutkimuksetkin kiistatta osoittavat. Ystävät ovat tärkeä osa identiteettiämme ja ystävien avulla ymmärrämme itseämme sekä maailmaa paremmin. Hyvä ystävyys tukee henkistä kasvuamme ja tulemme hyväksytyiksi sellaisina kuin olemme. Ystävyyssuhteet lisäävät joukkoon kuulumisen tunnetta.
Hyvä ystävyyssuhde on tasavertainen. Se voi kestää läpi elämän, usein jopa pidempään kuin pitkä parisuhde.
Ystävyyssuhteista huolehtiminen ja myös uusien ystävien hankkiminen ehkäisee yksinäisyyttä. Yksinäisyydellä on päinvastaiset vaikutukset kuin hyvillä ystävyyssuhteilla.
Yksinäisyys voi tuntua jopa fyysisenä kipuna ja altistaa mielenterveysongelmille. Yksinäisyyteen liittyy usein voimakas häpeän tunne, jos ajatellaan, että yksinäisyys on oma vika.
Totuus on kuitenkin toinen. Yksinäisyyttä voi kokea kuka vain, erilaisissa elämäntilanteissa, lyhytkestoisesti tai pitkäkestoisesti. Esimerkiksi omaishoitajat, opiskelijat ja pienten lasten vanhemmat kokevat usein yksinäisyyttä. Myös toimimattomassa parisuhteessa voi kokea yksinäisyyttä.
Yksinäisyyteen on onneksi olemassa tukea ja keinoja. Aloita muistuttamalla itseäsi siitä, että olet tärkeä ja ystävän arvoinen. Hakeudu rohkeasti ihmisten pariin, vaikka harrastusten, vertaistuen tai vapaaehtoistyöskentelyn kautta.
Mikäli omat keinosi eivät riitä, älä jää yksin, vaan hanki apua.
Mitä jos tänä vuonna kuitenkin juhlistaisit ystävänpäivää? Soita tai tekstaa ystävälle, sovi treffit ja huomioi, miten se vaikuttaa hyvinvointiisi. Ystävien tapaaminen saattaa olla tällä hetkellä se tärkein hyvinvointiteko, mitä tarvitset.
No, mitä mieltä olet, onko ystävänpäivä pelkkää hömpötystä?
Hyvää ystävänpäivää!
Maija
Toisilta omaishoitajilta saatu tuki auttaa jaksamaan.
Haluatko juttuseuraa? HelsinkiMissio auttaa.(siirryt toiseen palveluun)
Punaisesta Rististä apua yksinäisyyteen.(siirryt toiseen palveluun)