Siirry sisältöön

Työ, hoiva ja elämä tasapainoon

Kuvassa työssäkäyvä äiti hoitaa pyörätuolissa olevaa lastansa.

Euroopan omaishoitajien päivä nostaa esiin tarpeen saada ansiotyö, henkilökohtainen elämä ja hoivavelvoitteet tasapainoon.

Läheis- ja omaishoitajat vastaavat läheistensä elintärkeästä hoivasta ja tuesta usein oman terveytensä ja hyvinvointinsa kustannuksella. Omaishoitajaliitto vaatii, että läheis- ja omaishoitajien korvaamaton rooli yhteiskunnalle tunnustetaan.

Omaishoitajaliitto kampanjoi läheis- ja omaishoitajien puolesta yhdessä eurooppalaisten omaishoitajien verkostojärjestö Eurocarersin kanssa 6. lokakuuta.

“Tehtävämme on vaikuttaa yhteiskuntapolitiikkaan sekä edistää sellaista palvelu- ja työelämäkulttuuria, joka tekee mahdolliseksi läheis- ja omaishoitajien täysipainoisen ja hyvän elämän työn ja hoivan välissä”, tähdentää koordinaattori Matti Mäkelä Omaishoitajaliitosta.

Epätasapaino voi johtaa kielteisiin vaikutuksiin sekä läheis- ja omaishoitajille että heidän tukea tarvitseville läheisillensä.

Hoivan aiheuttama fyysinen ja henkinen taakka työsitoumusten ohella voi johtaa työuupumukseen, terveysongelmiin ja sosiaaliseen eristäytymiseen, mikä voi heikentää myös apua tarvitsevan läheisen hyvinvointia.

Työntekijän palkattomat poissaolot töistä, lyhentynyt työaika tai uran keskeytyminen voivat puolestaan ajaa omaishoitajan jopa köyhyyteen.

Teema esillä eri puolilla Eurooppaa

Omaishoidon ja työelämän tasapainottamisen tärkeydestä kampanjoidaan samanaikaisesti eri puolilla Eurooppaa. Omaishoitajajärjestöt jakavat tietoa, kuvamateriaalia, hyviä käytänteitä ja ohjeita siitä, miten edistetään ansiotyön ja hoivan yhteensovittamista.

“Uskon, että kampanja tavoittaa laajasti yleisöä. Jäsenjärjestöillämme eri maissa on ratkaiseva rooli, kun ne räätälöivät toimet maahansa sopivaksi kampanjoinniksi”, sanoo Eurocarersin toiminnanjohtaja Stecy Yghemonos.

Osana kampanjaa Omaishoitajaliitto tapaa myös työministeri Arto Satosen.

Lisäksi liitto järjestää Aamukahvit ammattilaisille: Työelämä ja läheisen huolenpito – miten ne sovitetaan yhteen –verkkotapahtuman(avautuu uuteen ikkunaan) 6.10. klo 9–10.

Kampanjan tarkoituksena on saada läheistään auttavat, poliittiset päättäjät, eri sidosryhmät ja suuri yleisö mukaan keskusteluun työikäisten läheis- ja omaishoitajien tukemisen tärkeydestä.

#EuroopanOmaishoitajienPäivä #CarersDay_EU

Lue lisää: Euroopan omaishoitajien päivä – Omaishoitajat ry