Siirry sisältöön

Teemakuukausi tarjoaa omaishoitajille voimaa kulttuurista

Kuva, jossa neljä ihmistä musisoi.

Kulttuurielämykset virkistävät, parantavat mielialaa ja tuovat lohdutusta. Omaishoitajaliitto viettää huhtikuussa Voimaa kulttuurista -teemakuukautta. Omaishoitajaliitto ja sen paikallisyhdistykset kannustavat omaishoitajia kokeilemaan, millaista hyvinvointia kulttuuri voi tuoda elämään.

Omaishoitajilla on usein vaikeuksia irrottautua hoivatehtävästään. Omaishoitoyhteisö muistuttaa, että lyhyetkin hengähdystauot kulttuurin parissa ovat merkityksellisiä. Taide vähentää ahdistusta, masennusta ja stressiä. Elämä tuntuu elämisen arvoiselta, kun siinä on juhlahetkiä.

Oma aika ja harrastukset, vaikkapa maalaaminen tai musisointi, voivat auttaa käsittelemään omaishoidon herättämiä tunteita. Uppoutuminen kirjaan tai musiikin kuuntelu ovat hyviä keinoja rentoutua. Pienillä päivittäisillä teoilla ja valinnoilla on suuri vaikutus jaksamiseen.

Voimaa kulttuurista -teemakuukausi antaa vinkkejä, miten kulttuurista voi nauttia kotona, mutta rohkaisee myös lähtemään kotoa pois taiteen pariin.

Liitto on tehnyt tulostettavan Taidepassin, johon voi merkitä kokeilemiaan kulttuurin muotoja sekä niiden vaikutuksia. Kulttuurihaasteeseen osallistuneiden kesken arvotaan Museokortti, jolla voi vierailla kulttuurikohteissa ympäri Suomea.

Voimaa kulttuurista -kuukauden aikana Omaishoitajaliiton jäsenyhdistykset järjestävät paikallisia tapahtumia, kuten taidepajoja ja näyttelyitä.

Teemakuukauden valtakunnallisiin tapahtumiin kuuluu Ilkka Vainion sanoittaman Omaishoitajien laulun julkistus 5. huhtikuuta. Laulun julkistus sekä haastattelu laulun tekemisestä lähetetään suorana Vainion Helsingin Viikissä sijaitsevalta studiolta.

Sanoittaja-musiikkituottaja Ilkka Vainio kertoo, että laulu on hänelle erityinen, sillä hän on ollut veljensä omaishoitaja vuodesta 1986. Vainio käytti laulun sanoituksen perustana omaishoitajilta kerättyjä tekstejä heille voimaa tuottavista asioista, mutta teki tekstin omaishoidettavan näkökulmasta.

Tietoa teemakuukaudesta on koottu Omaishoitajaliiton verkkosivuille osoitteeseen omaishoitajat.fi/hyvinvoinnin-teemakuukausi.

Teema esiintyy Omaishoitajaliiton somekanavilla aihetunnisteella #voimaakulttuurista.