Siirry sisältöön

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksia leikataan

Hallituksen kehysriihessä linjattiin tänään kolmen miljardin euron säästöistä. Sopeuttaminen – säästöt ja verokorotukset – koskevat kaikkia kansalaisia. Myös omaishoitajien elämään, riippuen elämäntilanteesta, toimilla on vaikutuksia.  

Omaishoitajaliiton ja omaishoitajayhdistysten tulorahoituksesta valtaosa on valtionavustuksia. Kehysriihessä päätetty rahoitusleikkaus sosiaali- ja terveysjärjestöille STEAn kautta jaettaviin valtionavustuksiin on 25 miljoonaa euroa vuonna 2025 ja 50 miljoonaa euroa vuonna 2026.

Tässä vaiheessa ei ole tiedossa, miten järjestörahoituksen leikkaus kohdentuu, ja vaikuttaako se toimintaan liitossa ja omaishoitajayhdistyksissä. Omaishoitajaliiton mielestä leikkausta ei saa tehdä omaishoitajayhdistyksille suunnatuista valtionavustuksista vertaisryhmä- ja neuvontatoimintaan eikä vapaaehtoispohjaisten omaishoitajayhdistysten tarjoamaan omaishoitajien virkistystoimintaan. Omaishoitajayhdistykset saivat vuonna 2024 yhteensä noin 6,3 miljoonaa euroa. 

Liitto pitää hyvänä päätöstä uudistaa valtionavustuskäytänteitä sekä varmistaa aiempaa vaikuttavampi ja läpinäkyvämpi avustaminen. Samalla avustuksia painotetaan yleisavustuksiin hankeavustusten sijaan. Tavoitteena on vähentää hallinnollista taakkaa, vähentää valtionavustustoiminnan monikanavaisuutta ja parantaa toiminnan vaikuttavuutta. Valtionavustuslain uudistaminen käynnistetään vielä kuluvana vuonna.

Kehysriihen päätöksistä voi lukea lisää täältä(siirryt toiseen palveluun)