Omaishoitajien tuetut lomat

Omaishoitajien tuetut lomat on tarkoitettu Sinulle, joka autat läheistäsi selviytymään arjessa

Omaishoitajaloma antaa pienen tauon arkeen, vertaistukea sekä asiantuntijoiden ajatuksia arjen tueksi. Lomalla on aikaa paneutua omaishoitajan elämässä tärkeisiin asioihin. Osa lomista on tarkoitettu omaishoitajalle ja hoidettavalle läheiselle yhdessä.

”Toivoin lomaltani rentoa yhdessäoloa samanlaisessa elämäntilanteessa olevien ihmisten kanssa, vertaistukea, aikaa itselle, lomaa arkisista askareista, saada mennä valmiiseen ruokapöytään ja nauttia kiireettä valmiista ruoasta, tietoa oikeuksista ja vinkkejä arkea helpottamaan ja uusia ystäviä. Sain myös kaikkea näitä ja paljon enemmän.” 

Omaishoitajaliiton omaishoitajalomat toteutetaan yhteistyössä Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n kanssa.

 

 

Erilaisia omaishoitotilanteita – erilaisia lomia

Omaishoitotilanteet, samoin kuin omaishoitajat, ovat erilaisia.  Omaishoitajalomiakin on erilaisia, jotta omaishoitajalla olisi mahdollisuus löytää omaan tilanteeseensa sopiva loma.

Joillekin liiton omaishoitajalomille voi lähteä yhdessä hoidettavan läheisen kanssa. Yhteinen loma tuo kaivattua vastapainoa arjelle ja sitä on mukava kotona muistella. Loman aikana järjestetään omia ryhmäkokoontumisia sekä omaishoitajille että hoidettaville läheisille.

Lomalle hakemista pohtiessa on hyvä kiinnittää huomiota loman teemaan ja kohderyhmään. Esimerkiksi Katse huomiseen -lomille valitaan ainoastaan niitä, joilla omaishoitotilanne on päättynyt. Omaishoitajan ja hoidettavan läheisen yhteiselle lomalle valitaan vain yhdessä hoidettavansa kanssa hakevia omaishoitajia ja vastaavasti yhdessä hakevia ei valita lomille, jotka on tarkoitettu vain omaishoitajille.

Lisää tietoa lomien teemoista ja kohderyhmistä saa Lomakalenterista
Tutustumalla erilaisiin lomiin voi löytää juuri omaan tilanteeseesi sopivan ja itseäsi kiinnostavan loman.

Lomat 2021

Omaishoitajaloman rakenne ja kustannukset

Loma kestää yleensä viisi vuorokautta, esimerkiksi maanantaista perjantaihin. Lomalla on täysihoito. Majoitus on kahden hengen huoneissa. Mikäli lomailija haluaa yhden hengen huoneen, hänen on itse maksettava lomakohteen pyytämä lisämaksu.

Lomaohjaajia liiton keskustoimistolla 2016.

Omaishoitajaloman ohjelma koostuu lomateeman mukaisesta omaishoitajuuteen liittyvästä ohjelmasta, lomajärjestön tilaamasta ohjelmasta sekä kohteen yleisestä vapaa-ajan ohjelmasta.

Omaishoitajalomilla on mukana liiton kouluttama lomaohjaaja, joka huolehtii ryhmän päivittäisistä kokoontumisista ja omaishoitajuuteen liittyvästä ohjelmasta.

Jokainen lomalainen voi siis vapaasti valita, mihin osallistuu ja minkä jättää väliin.

Lomilla on omavastuuosuus, joka vuonna 2020 on 100e / henkilö (alle 17v lapsilta ei peritä omavastuuta). Matkakustannuksista vastaa jokainen lomalainen itse. Mikäli matkustamiseen tarvitaan erityiskulkuneuvoa, sosiaalitoimistosta voi kysyä mahdollisuutta saada tukea matkakuluihin.

Näin haet omaishoitajalomalle

Sähköinen tai tulostettava lomahakemus löytyvät lomajärjestön sivuilta. www. mtlh.fi/loman-hakeminen/hakuohjeet/

Lisätietoja

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH)

Ruoholahdenkatu 8, 4. krs, 00180 Helsinki

Puh. 010 219 3460 (ma-pe klo 9–13)

Hakemus kannattaa täyttää huolellisesti ja perustella loman tarve hyvin. Lue tarkemmat hakuohjeet: MTLH

  • Hakijalle aikaisemmin myönnetyt tuetut lomat. Ensikertalaiset ovat etusijalla valinnoissa. Tuetun loman voi saada korkeintaan joka toinen vuosi.
  • Perustelut loman tarpeelle mm. oma kuvaus omaishoitotilanteesta ja jaksamisesta omaishoitajana.
  • Hakijan ei tarvitse olla sopimusomaishoitaja tai Omaishoitajaliiton jäsenyhdistyksen jäsen.

Osallistujien valinta

Lomajärjestö tekee osallistujavalinnat hakulomakkeiden perusteella hakuajan päätyttyä.

Päätös tuetusta lomasta

Lomalle valitut saavat päätöksen lomatuen myöntämisestä lomajärjestöltä noin 1-2 kuukautta ennen loman alkua. Hylkääviä päätöksiä ei lähetetä. Oman hakemuksen tilannetta voi tiedustella loman järjestävästä lomajärjestöstä hakuajan päätyttyä.

Lomajärjestö

 

 

 

Katso alta MTLH:n lomien esittelyvideo.
Videon loppupuolella oleva allasjumppa-osuus on kuvattu omaishoitajien lomalla Kunnonpaikassa 2016.

Päivitetty 10.12.2019

Tallenna