Siirry sisältöön

Eurocarersin vuosikokous Berliinissä 2023

Sari Tervonen istuu mikrofoni kädessä kokoussalissa, taustalla lukee Eurocarers agm.

Teksti ja kuvat: Pilvi Nummelin

Eurocarers on eurooppalainen verkosto. Vuonna 2006 perustettuun Eurocarersiin kuuluu yli 75 omaishoitoalan järjestöä, tutkimuslaitosta ja muuta organisaatiota lähes 30 maasta.

Eurocarers esitää omaishoitajein asemaa EU tasolla, edistää omaishoitojärjestöjä sekä tutkimusyhteistyötä. Osassa maita, kuten Britanniassa ja Ruotsissa omaishoidon tukemisella on vahvat perinteet ja tutkimusta tehdään aktiivisesti. Osassa maita Itä- ja Etelä-Euroopassa omaishoitajien virallinen tukeminen on lapsen kengissä, vaikka omaisilla on huomattava hoitovastuu läheisistään. Eri maiden omaishoidosta löytyy tietoa Eurocarersin sivulta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Kaksi naista hymyilee kokoussalissa.

Berliinin vuosikokouksessa 25.-26.5.2023 keskusteltiin omaishoidon edistämistä EU:n uuden hoivastrategian avulla. Eurooppalaisen hoito- ja hoivastrategiassa annetaan suositus kohtuuhintaisen ja laadukkaan pitkäaikaishoidon saatavuudesta. Strategia auttaa toteuttamaan Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarissa vahvistettuja periaatteita, kuten sukupuolten tasa-arvoa, työ- ja yksityiselämän tasapainoa, lastenhoitoa ja lapsille annettavaa tukea sekä pitkäaikaishoitoa. Jokaisen jäsenmaan tulee raportoida komissiolle miten aikovat kehittää kansallisia järjestelmiään kesäkuuhun 2024 mennessä. Tulevan vuoden aikana myös järjestöillä on siis hyvä hetki pyrkiä vaikuttamaan pitkäaikaishoidon kehittämiseksi. Lisää tietoa Euroopan komission sivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Omaishoitajaliittoa ja Suomen omaishoidon verkostoa edustamassa kokuksessa Pilvi Nummelin ja Jonna Skand. Ylemmässä kuvassa Eurocarersin puheenjohtaja ja Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen avamassa vuosikokousta.

Berliinissä järjestetyssä vuosikokouksessa isäntämaan Saksan omaishoitoa käsiteltiin erityisesti työelämän näkökulmasta. Työntekijän on mahdollista tehdä osa-aikatöitä lainan avulla tai pitää 10 päivää vuodessa omaisen hoitoon liittyen ja hakea niihin korvausta läheisen hoidosta vastaavalta vakuutusyhtiöltä. Esite Saksan mallista työelämän omaishoitovapaasta (Caregiver Leave Act)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) Vuosikokouksen yhteydessä myös nuorten hoivaajien työryhmä kokoontui. Eri maiden esityksiä ja tutkimusraportteja voi lukea Eurocarersin vuosikokouksen sivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Ohjelmassa oli myös jokiristeily, jossa eri maiden edustajat pääsivät keskutelemaan. Ympäri Eurooppaa ikääntyneen väestön kasvu ja intensiivisen työelämän vaatimukset vaikuttavat omaishoidon näkymiin.

Eurocarersista löytyy lisää tietoa verkkosivuilta eurocarers.org(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)