Siirry sisältöön

Omaishoidon eduskuntavaalipaneeli Vaasassa

Vaasan Kansalaisopisto Almassa järjestettiin 13.3.2023 vaalipaneeli alueen eduskuntavaaliehdokkaille. Kysymyksissä nostettiin esille erityisesti omaishoitajien tukemisten muotoja.

Vaalipaneelin järjesti yhteistyössä Pohjanmaan omaishoidon verkosto, johon kuuluu lukuisia omaishoitajia tukevia järjestöjä.

Kahdeksan panelistia keskustelevat järjestöjen vaaliteemojen pohjalta ja vastasivat lopuksi yleisön kysymyksiin. Tapahtuman juonsi Omaishoitajaliiton aluekoordinaattori Pia Järnstedt.

Panelistit:
Lotta Alhonnoro Vihreä liitto
K im Berg Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Tomi Kaunismäki Suomen Kristillisdemokraatit
Pasi Keskinen Keskusta
Kai Luoma Kansallinen Kokoomus
Harri Moisio Vasemmistoliitto
Mikko Ollikainen Suomen ruotsalainen kansanpuolue
Anne Rintamäki Perussuomalaiset

Kiitos kaille osallistuneille! Alla poimintoja päivästä kuvina.

Pohjanmaan omaishoidon verkoston jäseniä 10 rivissä.
Pohjanmaan omaishoidon verkoston jäseniä.
Vaalipaneelin kuva.
Lotta Alhonnoron lainaus Omaishoitajat tarvitsevat itsekin paljon sosiaali- ja terveyspalveluja. Kelakorvauksia ja terapiaa tulisi saada myös vanhukset ja työkyvyttömyyselökeläiset."
Kim Berg kuva ja lainaus: Koko perhettä on tuettava. Lähestymisote tulisi olla sellainen, jossa diagnoosi ei ole lähtökohta vaan avun ja tuen tarve.
Tomi Kaunismäki kuva ja lainaus: Yhteisöllisyys on hävinnyt. Yksinäisyys ja elämän tarkoituksettomuus on lisääntynyt. Meidän tulisi palata kulttuuriin, jossa huolehditaan toinen toisista.
Pasi Keskinen kuva ja lainaus Omaishoidon tukea olisi kehitettävä kahdella tavalla: varmistaa laadukkaat palvelut ja korottaa palkkiota.
Kai Luoma kuva ja lainaus Omaishoito säästää 2-3 miljardia valtion rajoja vuodessa. Valtioon on turvattava järjestöjen toiminnan rahoitus.

Harri Moisio kuva ja lainaus: Yksinäisyys on hankala ilmiö ja raskas taakka, johon tarvitaan apua. Punaisen ristin ystävätoiminta, eri ryhmät ja seniorien tevreystarkastukset ovat hyviä keinoja vähentää yksinäisyyttä.
Mikko Ollikainen kuva ja lainaus myös meillä voisi olla mielenterveyden ministeri. Mielenterveysomaiset tulisi tunnista ja nostaa tuen piiriin. 46% heistö on vaarassa masentua itse.
Anne Rintamäki kuva ja lainaus järjestötoiminta on monelle omaishoitoperheelle elintärkeä apu. Ei voida ajatellakaan etteikö sitä otettaisi huomioon.
Omaishoitajan puheenvuoro.